Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 116

Wątek: Niedoświetlone zdjęcia - pomocy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Rafał, uzywam pomiaru matrycowego, zibi tu nie chodzi o cene, po zakupie juz bylem roczarowany, mialem jechac do sklepu i wymienic na cos innego z doplata, to nie jest moj pierwszy aparat, w tej chwili posiadam e410, nikon d40x, sony a100 i pentaxa k10d. Myslalem ze byc moze cos w opcjach nie tak, ale okazalo sie ze bez okolo +1ev nie ma co myslec o dobrze naswietlonym zdjeciu zarowno w pomieszczeniu jak i na zewnatrz.Ostatnio pojechalem na wycieczke z 3 aparatami i laptopem. Po zrobionych zdjeciach kazdym aparatem sciagalem je do kompa aby zobaczyc , ktory z aparatow najwierniej wszystko oddal. Za kazdym razem olympus robil zdjecia niedoswietlone, po ustawieniu korekcji na 1 okazalo sie ze w jasniejszych malych punktach znowu przepala, tzn wiekszosc zdjecia odpowiednie doswietlona ale jakis jasniejszy szczegol juz przepalonu, naprawde trzeba duzo pokombinowac aby wyszlo w miare udane zdjecie ale to znowu zabiera duzo czasu Zaden z pozostalych aparatow nie mial takich problemow nawet w samym auto, naprawde szkoda ze tak olek zawalil sprawe , poniewaz wizualnie jest to moja ulubiona maszyna ostrosc i szumy takze na odpowiednim poziomie, duzo nizsze szumy niz a100 , pod tym wzgledem kolosalna roznica na korzysc e410, ostrosc to juz wogole powala reszte tych puszek ktora mam , tylko to nieszczesne niedoswietlanie zdjec jest tak bardzo wkurzajace, nieraz nie ma czasu na to zeby bawic sie ustawianiem korekcji

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    kogut1235, polecam książkę "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona. Jest tam cały rozdział poświecony pomiarowi ekspozycji - gdzie, kiedy i jakim sposobem. Zapewniam Cię, że po jego przeczytaniu, zrozumieniu i zastosowaniu się do kilku zasad Twój aparat w tajemniczy sposób ulegnie naprawie .

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Już tu chyba pisałem, że mi się niedoświetlenie nie zdarza, więc nie jest to problem modeli e-510/e-410. Chyba, że mój egzemplarz jest wadliwy Albo nie umiem ekspozycji ustawić i przez to wychodzi mi dobrze

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    epicure rozumiem , napewno po przeczytaniu ksiazki zdjecia wychodzilyby lepiej, tyle ze moze ktos z Was odpowie mi na pytanie dlaczego zaden z innych aparatow nie ma takich problemow? Nie sadzicie wiec ze cos lezy na rzeczy? Wesoły Miś napisal ze on nie ma problemow z doswietleniem, wczesniej pisalo pare osob o tym problemie co mnie nurtuje. Wynika stad ze czesc osob nie ma zadnych z tym problemow, pare osob takich jak ja ma problem i nie ukrywa tego, czesc zadawala ustawianie korekcji. Nie pisalem ze to jest problem wszystkich e410/510 najwyrazniej jest jakas wadliwa partia skoro kobieta z infolinii mowila ze mieli juz bardzo duzo takich zgloszen i ze nowy firmware ma to naprawic, jednak denerwujace jest to ze na pytanie kiedy mozna sie spodziewac takiej aktualizacji nie potrafila odpowiedziec, najgorzej obawiam sie ze to moze byc zwykle zwodzenie. Takie rzeczy sa normalne , sam bylem niedawno na akcji serwisowej volvo , tu jest taka roznica ze moge czekac i sie nie doczekac

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kogut1235
    Rafał, uzywam pomiaru matrycowego,
    Używaj "po bożemu" pomiaru centralnie ważonego. Matrycowy pomiar to loteria - nie tylko u Olka. Taką ma specyfikę. Wystarczy, że gdzieś np. w rogu pojawi się ostrzejsze światło i aparat niedoświetli fotę.

Ja mam podobnie w E500 przy matrycowym. Ale mnie to bardzo odpowiada. Przy streefoterce, gdzie nie ma czasu na nastawy, korekcję, pomiar punktowy, powtórzenie ujęcia, najlepiej sprawdza się pomiar matrycowy. Właśnie dlatego, że nie doświetla.

To żaden problem wyciągnąć szczegóły z cienia na kompie. Ale z przepalonych świateł niewiele można odzyskać.

Sprawdź, czy także niedoświetla Ci przy często przy pomiarze centralnie ważonym. Jeśli tak, to aparat do serwisu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    kogut1235, napisz skąd jesteś. Może ktoś tutaj jest z Twoich okolic i znalazłby chwilę czasu, żeby zbadać Twój aparat.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Świnoujście

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Kogut1235,
    Jeśli dobrze rozumiem problem niedoświetlenia dotyczy zdjęć wykonywanych zarówno z lampą wbudowaną jak i bez niej (zdjęcia na zewnątrz).
    Pierwszy przypadek faktycznie jest chyba dość powszechny (w moim E-400, obowiązuje korekta +0.7; +1EV) ale nie spotkałem się ze zjawiskiem niedoświetlania fotografując bez użycia lampy. Częściej zdarzały mi się drobne "przepały" niż "czarne dziury". Mam na myśli pomiar centralnie ważony i matrycowy w przypadku stosunkowo łatwej dla światłomierza sceny.
    Z ciekawości przejrzałem sample z testu E-410 na dpreview.com i w większości przypadków brak tam jakiejkolwiek korekty, a zdjęcia są naświetlone poprawnie. Jeśli w menu aparatu nie jest ustawiona "ciemna gradacja", to może jest to jednak jakiś szczególny egzemplarz?

Pozdrawiam

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Używam pomiaru matrycowego i nigdy nie spotkałem się z niedoświetlaniem w plenerze. W większości przypadków ekspozycja mierzona jest poprawnie, czasem tylko wymaga korekty na minus, ale tylko wtedy, kiedy trzeba ratować światła kosztem cieni - ale nigdy nie potrzebowałem korekty na plus. Co innego w pomieszczeniach - tutaj przy sztucznym świetle na stałe mam włączoną korektę +0,7-1 EV.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure
    Używam pomiaru matrycowego i nigdy nie spotkałem się z niedoświetlaniem w plenerze. W większości przypadków ekspozycja mierzona jest poprawnie, czasem tylko wymaga korekty na minus, ale tylko wtedy, kiedy trzeba ratować światła kosztem cieni - ale nigdy nie potrzebowałem korekty na plus. Co innego w pomieszczeniach - tutaj przy sztucznym świetle na stałe mam włączoną korektę +0,7-1 EV.
    Kiedyś naczytałem się, że matrycowy jest be, teraz sam się przekonałem że jest dobry tylko trzeba wiedzieć jak go używać i w jakich sytuacjach.
    Też uważam że to raczej nie wina matrycowego bo raczej by przepalał. W 90% trzeba robić korektę na minus.