Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 116

Wątek: Niedoświetlone zdjęcia - pomocy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichalS
    W E400 też można zauważyć ten problem. Z wbudowaną lampą robiłem niewiele zdjęć, ale z FL36 problem faktycznie istnieje.

Połączenie trybu ESP w aparacie z TTL Auto w lampie daje prawie zawsze niedoświetlone zdjęcia, o ile tylko w kadrze znajdzie się jasny obiekt. Przy ogólnym doświetlaniu światłem odbitym od sufitu, albo przy strzale w ciemnym pomieszczeniu niedoświetlenia nie ma.
    :
    Nie mogę się do końca z tą tezą zgodzić. Przy zastosowaniu E330 i FL36 często wychodzą zdjęcia niedoświeltone także przy strzałach odbitych od sufitu mimo korekcji +0,3/0,7 EV.
    Co więcej zauważyłem, że histogram na ekranie aparatu jest przekłamany. Pokazuje, że zdjecie jest niby ładnie doświetlone ( jest także jasne na podgladzie ekranu aparatu ) a po zrzuceniu do kompa/wywołaniu okazuje się dużo ciemniejsze (niedoświetlone ). Ja ratuję się RAW-ami ale jest to czasem denerwujace.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    A sprawdzaliście, jak zachowa się ESP+AF i ESP niezależnie od AF...? Może się mylę i nie ma to na nic wpływu, ale jakaś tam różnica jest.

Digital ESP metering
    The camera measures the light levels and calculates the light level differences in 49
    separate areas of the image. This precision ensures accurate metering even when
    there is a lot of contrast between the center of the screen and the area around it,
    such as when shooting backlit subjects or shooting under very bright light. This
    mode is recommended for general use. Setting the AF synchronized function
    [ESP+AF] to ON operates the metering area with the frame in focused in AF as the
    center.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lgrzechu!!!
    Przy zastosowaniu E330 i FL36 często wychodzą zdjęcia niedoświeltone także przy strzałach odbitych od sufitu mimo korekcji +0,3/0,7 EV
    .
    Ja dlatego pozbylem sie czym predzej FL-36 na korzysc FL-50, FL-36 to fajna lampka ja sie ma dużo czasu i troche wolnych nerwów. Przy FL-50 ten problem jest mniejszy a cały kadr jest ładnie naswietlony. Oczywiscie korekcja błysku jest nieraz konieczna.

Oleryk
    Gość
    Cudów nie ma, liczba przewodnia się kłania, jedna ma liczbę przewodnią 36 a druga 50.
    Przy strzale na wprost na ekranie lampy macie podany zasię przy danej czułości i przysłonie.
    Przy śweceniu w górę nie można już tego ocenic bezpośrednio, odbicie od sufitu czy scian zabiera sporo swiatła i stąd często brakuje mocy mimo, że na wprost by jej starczylo.
    Warto poczytać o liczbie przewodniej, kiedyś jej znajomośc nbyła niezbędna.
    Liczba przewodnia lampy to maksymalna odległośc od obiektu przy prawidłowym naświetleniu podzielona przez liczbę przysłony.
    Przyjmuje się dla ISO 100 i odniskowej 50mm dla malego obrazka.
    Łatwo więc obliczyć, przy przysłonie f/4 50-ka doświetli do 12,5 metra a 36-ka tylko do 9 ciu metrów.
    Przy mniejszej odległości elektronika lampy zmniejszy siłę blysku ale przy większej już nie ma czego zwiększać.
    Tyle teoria.
    Dodam jeszcze, ze producenci dzisiaj często oszukują i podają liczbę przewodnią dla dłuższych ogniskowych np. 85mma przy krótszych jest ona faktycznie niższa ponieważ lampa musi oświetlić szerszy obszar.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    to nie do końca tak. o ile dobrze pamiętam, to przy ultra szerokim kącie FL-50 daje liczbę 28 a owe GN50 dopiero przy tele, gdy zoom palnika lampy jest ustawiony na tele. siła FL-50 względem FL-36 nie tkwi w cyferkach przy GN, ale w tym że została zaprojektowana na grubsze obciążenie. jest na 4 ogniwa, ładuje się szybciej, gromadzi więcej energii "na zapas", no i nie słyszałem żeby komuś udało się ją zepsuć częstym błyskaniem.

Oleryk
    Gość
    To druga strona medalu i tez masz rację. FL50 jest lampą profesjonalna i jako taka, przeznaczona do ciężkiej i ciągłej pracy.
    Pisze tylko, że te "50" w nazwie sugeruje, że mamy do czynienie z GN 50 a kiedyś było to jednoznaczne z tym, ze jest to GN dla 50-ciu mm.
    Dzisiaj normalną praktyka producentów stało sie podawanie tej liczby dla najdłuższej pozycji palnika a to wprowadza w błąd. Dopiero wczytanie się w instriukcję czy dane techniczne pozwala poznać faktycznę liczbę przewodnią, czyli 28

Awatar jkrzyzak
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Też mam 410...

... i ten sam problem. Z wbudowaną lampką nie wygrasz. Ja robię z ustawieniem +1,3. Na szczęście mam starą lampę z czasów ZENITHA i calkiem dobrze sobie radzimy na manualu oczywiście i przyslonie z tabelki

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a może to nie jest błędne niedoświetlenie tylko jest ustawiona ciemna tonacja?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Taka jest po prostu charakterystyka działania światłomierza w tym modelu. Ja w pomieszczeniu zawsze daję korektę +1 EV - bez znaczenia czy z lampą, czy bez. I tak światłomierz w Olympusach jest dość przewidywalny i nie robi przykrych niespodzianek, jeśli tylko poznamy jak działa.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Epicure, a w słoneczne dni też dajesz +1EV ? bo ja ostatnio w samo południe słonecznego dnia parę fotek dla próby wykonałem i również były niedoświetlone i musiałem dać +0.7EV - +1EV. Jestem po prostu nieźle wk....ny - do tego stopnia że zastanawiam się nad serwisowaniem lub (jeśli to nie pomoże) sprzedażą aparatu. Czekam już jakiś czas na aktualizację firmware z nadzieją że może coś poprawi, ale się doczekać nie mogę...(bo serwis w mailach pisał że taka poprawka to uwzględniająca powinna się poprawić, że niby znają problem itd..) W tym momencie robienie zdjęć moim Olkiem wygląda tak że robię jedno ujęcie po 5 razy z różnymi ustawieniami EV i wybieram to dobrze naświetlone... - a to jest dla mnie nie do zaakceptowania, nie stać mnie na taką stratę czasu w niektórych momentach...