Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 116

Wątek: Niedoświetlone zdjęcia - pomocy

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A u mnie to samo. Zresztą pisałem kiedyś o tym jak kupiłem e-330. Nauczyłem się z tym żyć ale na histogramie przy eV 0 jest fotka niedoświetlona, może nie aż tak bardzo ale jednka. W porównaniu z wcześniejszym c4000z dość spora różnica ale na kompakcie często dużo przepaleń było a tu nigdy. Zauważyłem też że na krótszym szkle to głównie występuje a na 40-150 już nie (tym starszym rzecz jasna). Nie wiem dlaczego tak jest ale wlasnie dlatego bardzo polubiłem to kitowe tele.
    mente et malleo

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    1)
    Poza tym co za problem zmienić liczbę przewodnią lampy? Ustaw na 1/4 (GN: 3) i będzie w sam raz do zdjęć w mieszkaniu.
    Jak to zrobić ? Bo nie mogę znaleźc tej opcji ?

2) napisałem maila do Olympusa opicując swój problem...Oto jaką dostałem odpowiedź:

Dzień Dobry

Dziękujemy za Pani/Pana email,

W przypadku dużego niedoboru światła i użycia wbudowanej lampy błskowej korekcja ekspozycji jest w tej chwili jedynym rozwiazaniem tego problemu.
    Przyszła aktualizacja firmware powinna rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam

Daniel
    Czyli jednak cos jest na rzeczy i kolejna aktualizacja firmware uwzględni ten problem ? Mam nadzieje że tak...

Pozdrawiam
    Łukasz

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure
    Poza tym co za problem zmienić liczbę przewodnią lampy? Ustaw na 1/4 (GN: 3) i będzie w sam raz do zdjęć w mieszkaniu.
    proszę jaśniej Jak?

Nie do końca jest tak, że z bliska Olek dobrze naświetla (nie przepala).
    Poniższe zdjęcie na mój gust jest optymalne, ale musiałem rozjaśnić ok. 15% (ciut, ciut przegiąłem), było zbyt ciemne:

Też bym sobie życzył, żeby nie kombinować z ekspozycją - ma dobrze naświetlać i już!
    W sumie dla mnie to szczegół - spokojnie da się z tym żyć , ale są ludzie, którzą nie chcą bawić się w dodatkową obróbkę
    I tak, powstaje "argument" przeciwko E-510 : "bueeeee, a 510 niedoświeetlaaa"
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pc170102_702.jpg
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	75,3 KB
ID:	2650  
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    do pomieszczeń tryb M i zewnętrzna lampa, najlepiej też w M... inaczej to sobie możecie próbować - a nuż się uda...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lukast
    1)
    Jak to zrobić ? Bo nie mogę znaleźc tej opcji ?
    Otwórz lampę błyskową, naciśnij jeszcze raz ten sam guzik i wybierz opcję "1/4" w trybach pracy lampy. A jeśli będzie prześwietlał, to wybierz "1/16". Właściwie to jak tak sobie myślę, to chyba właśnie 1/16 odpowiada liczbie przewodniej 3. Nie jestem pewien, nie mam możliwości sprawdczenia teraz.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

W moim E-400 również zachodzą opisane tutaj zjawiska związane. Póki co używam lampy wbudowanej.
    Zaraz po zakupie byłem lekko zdziwiony, że mój były SP-310 znacznie lepiej dobierał siłę błysku. Jakoś sobie z tym problemem radzę ale faktycznie byłoby miło gdyby firmware został pod tym względem poprawiony.

Jednym ze sposobów, których używam jest ustawienie gradacji na na "jasnotonową". Trochę pomaga

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam - w odpowiedzi na kolejne pytanie do Olympusa dotyczące daty opublikowania poprawki uwzględniającej to zjawisko dostałem taka odpowiedź:

Dzień Dobry

Dziękujemy za Pani/Pana email,

Jest to ogólnie znany problem, dlatego też powinien zostac rozwiązany poprzez wprowadzenie aktualizacji firmware.
    Niestety na dzień dzisiajszy nie jestem w stanie określić kiedy ta aktualizacja będzie gotowa.
    W takim razie poczekam do kolejnego update'u firmware, a jeśli w nim nie zostanie to uwzględnione oddam sprzęt do serwisu. z wypowiedzi wnioskuję że serwisowanych jest sporo egzemplarzy z tego powodu i dlatego być może będzie update firmware...

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek
    Jednym ze sposobów, których używam jest ustawienie gradacji na na "jasnotonową". Trochę pomaga
    To przejrzyj moje poprzednie wypowiedzi w tym wątku. Pisałem o dwóch innych sposobach na poradzenie sobie z tym problemem. Bardzo pomagają .

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Epicure,
    czytałem, czytałem. Stosuję różne warianty .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W E400 też można zauważyć ten problem. Z wbudowaną lampą robiłem niewiele zdjęć, ale z FL36 problem faktycznie istnieje.

Połączenie trybu ESP w aparacie z TTL Auto w lampie daje prawie zawsze niedoświetlone zdjęcia, o ile tylko w kadrze znajdzie się jasny obiekt. Przy ogólnym doświetlaniu światłem odbitym od sufitu, albo przy strzale w ciemnym pomieszczeniu niedoświetlenia nie ma.

Przełączenie lampy w tryb Auto daje zdecydowanie lepsze efekty, szczególnie w takich sytuacjach jak ślub, I-sza komunia, gdy sa jasne "obiekty" , a trzeba szybko robić kolejne ujęcia

Czytałem kiedyś o ogolno japońskie tendencji do oszczędzania prądu, może to jest przyczyną ???