Bez bicia przyznaje ze ja swojego Pelenga kupilem za 750zl w tym koszt przesylki gwarancja na prawie rok, wiadomo za na allegro jest drogo...![]()
Bez bicia przyznaje ze ja swojego Pelenga kupilem za 750zl w tym koszt przesylki gwarancja na prawie rok, wiadomo za na allegro jest drogo...![]()
OK...ale sigma 10-22 jest pod APS-C (czyli crop 1,6)Zamieszczone przez dog_master
S5Pro ma crop 1,5..dlatego pytam.
Przy takich szerokich obiektywach to AF jest IMHO niepotrzebny. Głębia jest tak duża, że hiperfokalną można uzyskać bardzo łatwo.
Z ciekawości: co jest szersze, Peleng z E-Olkiem czy ZD 8mm?
Mają taki sam kąt widzenia tylko ZD 8mm jest pod 4/3, a Peleng pod FF więc w 4/3 mamy wycinek z tego szkła i pozostają tylko zniekształcenia. IMO Peleng ma mniejszy kąt widzenia niż ZD11-22Zamieszczone przez Rafał Czarny
![]()
Nie kumam. Peleng (dla E-Olka) ma taki sam kąt widzenia jak ZD 8 mm, a mniejszy niż ZD 11-22????Zamieszczone przez C+
Nie ma takiego samego ma 180 stopni dla FF, po podłączeniu do 4/3 matryca wycina środkową część obiektywu.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Jeżeli źle coś napisałem to niech ktoś poprawi![]()
Dobrze napisałeś, nawet kiedys coś takiego na szybko narysowalem.Zamieszczone przez C+
Żebym tylko pamietał, gdzie...
Pami etam, ze odpowiadalem na post Grizza ale gdzie to było?
qbic:
czaisz z CF gościa o nicku Shaolin? lwią część architektury i większość panoram cyka najkonem i Sigmą 10-20. nie od dziś wiadomo, że ta Sigma jest w wersjach Nikon, Pentax i canon... może nawet dla sonolty robią?
tak więc - jakby nie patrzeć - z FUJI S5 śmiga a nawet jak trafi się body z FF/BF to przy ciemności 4-5.6 problemu nie będzie.
ale z kolei FUJI S5 przy dłuuuuugich ekspozycjach (kilka minut) daje słabą jakość obrazu i goście obchodzą to robiąc nocne ratami, po minutkę czy dwie i później łączą w pp.
oczywiście IS i AF nie jest za bardzo potrzebny przy szerokim kąsie. to prawda
Jednak wierzę że Japończycy wykonali to szko lepiej niż lud pracujący ZSRR.