OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
GX7 jest teraz w atrakcyjnej cenie![]()
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
A ja mam odmienne podejście. "Ciemnozoom" jest bardzo mały (jak na zakres ogniskowych) , wygodny, uniwersalny, prawie wszystko można nim zrobić. Stałka z kolei malutka, daje świetną jakość no i przede wszystkim jest jasna. Nie rozumiem natomiast w fotografii turystycznej fenomenu np. 12-40/2.8 - to już kawałek klamota, zakres ogniskowych w podróży wymuszający żonglerkę szkłami, niby jasny ale np. 20/1.7 nie podskoczy, pewnie nie jest też od niego ostrzejszy.
I ja mam takie samo zdanie. Zawsze można zabrać taki jasny zestaw jak 12-40 i 40-150/2.8 tylko w takim wypadku to chyba równie dobrze można wziąć FF i szkła f4. Chyba nie po to jesteśmy w m4/3 żeby targać takie ciężary. Ciemnozumy w większości sytuacji na zewnątrz dają sobie świetnie radę. Do tego jedna dwie jasne stałeczki i jest lekko i wygodnie. Oczywiście każdy obiera swoją drogę.
P.s. Widziałem już np w górach ludzi chodzących z FF i szkła mi 2.8 i co. I nie robili tym zdjęć bo było nieporęcznie zanim wyjęli te swoje giwery to ktoś kompakcikiem trzasnął kilka fotek jedną ręką i poszedł dalej.
Lubię sobie popstrykać.
Też tak sądziłem do póki nie zabrałem. Fakt jest ciężki ale dla mnie był bardzo poręczny a 12mm szerokości pozostawiał tylko lekki niedosyt szerokości. Nie wyobrażam sobie 14mm. Można róznie ale po przyjeździe liczy się tylko jakość fot i możliwość ich zrobienia w trudniejszych warunkach. 12-40 zaskoczył prawie wszystkie stałki systemowe również 20 ostrością i jakością. W tym zakresie nie ma dylematów. Do dalekich przybliżeń potrzebna jest duza jasna lufa niestety i tutaj nie znalazłem raczej kompromisów.
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Ostatnio edytowane przez alnico ; 6.04.15 o 23:07
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.