Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: aparat na dalekie wyprawy..... i nie tylko

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skraabel Zobacz posta
    Czy w takim razie, jeśli używasz wizjera, to wartości poszczególnych, ustawianych parametrów są w nim widoczne, czy jest to jeszcze w jakiś inny sposób rozwiązane?
    Z reguły to co mnie interesuje jest widoczne aczkolwiek do zmian niektórych parametrów nieraz wyświetlacz jest wygodniejszy czy też niezbędny. Staram się jednak go wyłączać po zmianie parametrów. To tak przy typowej podróżniczej, fotografii, w makro to już inna bajka.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    GX7 jest teraz w atrakcyjnej cenie
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MARSCooL Zobacz posta
    Ja niestety jestem trochę innego zdania. Wolałbym zabrać ze sobą starszą 5 i 12-40 + 40-150 niż nowsza 5 i ciemnozoom. Cena wyjdzie podobna a przyrost jakości znaczny. Dla mnie długie szkło = jasność. Nie da się tego oszukać bo zazwyczaj dobre sytuację zdarzaja się w gorszym świetle gdzie poprostu długie i ciemne szkło nie daje rady. W AP jeszcze nie byłem ale w Afryce przećwiczylem różne warianty. Bardzo dobrze spisał się em5 z 12-40. 12-50 też jest fajny ale niestety ciemny i nie jest amantem w słabszych warunkach.
    Popieram w 100%

ps. warto mimo wszystko zabrać ze sobą jakiś zapasowy aparat - choćby i tego Canona s110 bo każdy sprzęt może nawalić a zwłaszcza nowy i niesprawdzony.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    A ja mam odmienne podejście. "Ciemnozoom" jest bardzo mały (jak na zakres ogniskowych) , wygodny, uniwersalny, prawie wszystko można nim zrobić. Stałka z kolei malutka, daje świetną jakość no i przede wszystkim jest jasna. Nie rozumiem natomiast w fotografii turystycznej fenomenu np. 12-40/2.8 - to już kawałek klamota, zakres ogniskowych w podróży wymuszający żonglerkę szkłami, niby jasny ale np. 20/1.7 nie podskoczy, pewnie nie jest też od niego ostrzejszy.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar ayu
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    I ja mam takie samo zdanie. Zawsze można zabrać taki jasny zestaw jak 12-40 i 40-150/2.8 tylko w takim wypadku to chyba równie dobrze można wziąć FF i szkła f4. Chyba nie po to jesteśmy w m4/3 żeby targać takie ciężary. Ciemnozumy w większości sytuacji na zewnątrz dają sobie świetnie radę. Do tego jedna dwie jasne stałeczki i jest lekko i wygodnie. Oczywiście każdy obiera swoją drogę.
    P.s. Widziałem już np w górach ludzi chodzących z FF i szkła mi 2.8 i co. I nie robili tym zdjęć bo było nieporęcznie zanim wyjęli te swoje giwery to ktoś kompakcikiem trzasnął kilka fotek jedną ręką i poszedł dalej.
    Lubię sobie popstrykać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ayu Zobacz posta
    I ja mam takie samo zdanie. Zawsze można zabrać taki jasny zestaw jak 12-40 i 40-150/2.8 tylko w takim wypadku to chyba równie dobrze można wziąć FF i szkła f4. Chyba nie po to jesteśmy w m4/3 żeby targać takie ciężary. Ciemnozumy w większości sytuacji na zewnątrz dają sobie świetnie radę. Do tego jedna dwie jasne stałeczki i jest lekko i wygodnie. Oczywiście każdy obiera swoją drogę.
    P.s. Widziałem już np w górach ludzi chodzących z FF i szkła mi 2.8 i co. I nie robili tym zdjęć bo było nieporęcznie zanim wyjęli te swoje giwery to ktoś kompakcikiem trzasnął kilka fotek jedną ręką i poszedł dalej.
    W te wakacje byłem na takiej dłuższej wycieczce z młodym (7 dni po Beskidach, nocleg codziennie w innym miejscu). Doskonale sprawdził się wtedy E-M10 + 12-40 + Crumpler Quick Escape 300. Canona 5D + 24-105/4.0 nie chciałoby mi się targać.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    A ja mam odmienne podejście. "Ciemnozoom" jest bardzo mały (jak na zakres ogniskowych) , wygodny, uniwersalny, prawie wszystko można nim zrobić. Stałka z kolei malutka, daje świetną jakość no i przede wszystkim jest jasna. Nie rozumiem natomiast w fotografii turystycznej fenomenu np. 12-40/2.8 - to już kawałek klamota, zakres ogniskowych w podróży wymuszający żonglerkę szkłami, niby jasny ale np. 20/1.7 nie podskoczy, pewnie nie jest też od niego ostrzejszy.
    Też tak sądziłem do póki nie zabrałem. Fakt jest ciężki ale dla mnie był bardzo poręczny a 12mm szerokości pozostawiał tylko lekki niedosyt szerokości. Nie wyobrażam sobie 14mm. Można róznie ale po przyjeździe liczy się tylko jakość fot i możliwość ich zrobienia w trudniejszych warunkach. 12-40 zaskoczył prawie wszystkie stałki systemowe również 20 ostrością i jakością. W tym zakresie nie ma dylematów. Do dalekich przybliżeń potrzebna jest duza jasna lufa niestety i tutaj nie znalazłem raczej kompromisów.
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ayu Zobacz posta
    I ja mam takie samo zdanie. Zawsze można zabrać taki jasny zestaw jak 12-40 i 40-150/2.8 tylko w takim wypadku to chyba równie dobrze można wziąć FF i szkła f4.
    Noszę 12-40 z 40-150 lub 75-300 (nie 2., nosiłem lustro i różnica to przepaść. 40-150/2.8 nosić już by mi się nie chciało.
    Ostatnio edytowane przez alnico ; 6.04.15 o 23:07
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Noszę 12-40 z 40-150 lub 75-300 (nie 2., nosiłem lustro i różnica to przepaść. 40-150/2.8 nosić ju z raczej by mi się nie chciało.
    Panasonic 35-100 2.8 wygląda ciekawie.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Panasonic 35-100 2.8 wygląda ciekawie.
    Oba zoomy 2.8 Panasonica są fajne. Ten duet wydaje mi się optymalny na wyjazdy, niestety trochę kosztuje i skończyłem na Olku (uzupełnionym Pasikonikiem 7-14).
    Szwarc, mydło i powidło