Dzięki, ale już mam Zuiko 24mm/2.8Zamieszczone przez yac
![]()
Dzięki, ale już mam Zuiko 24mm/2.8Zamieszczone przez yac
![]()
Eee... to nie oddasz, tak?Zamieszczone przez suchar
![]()
Heh, właśnie od Ciebie pisałem (bo mam już odbitki z tego szkła i wszystko wyszło świetnieZamieszczone przez Smerf Maruda
)
. Wiesz, wolałbym nie... Bo mi się spodobało
Kasę już wpłaciłem... Chyba, że nalegasz?
![]()
Nie, no, uczciwa wymiana była. Spojrzałem sobie po prostu na slajdy robione tym obiektywem i tak mnie naszło.Zamieszczone przez suchar
Miłego użytkowania, niech Ci dobrze służy.
DziękiZamieszczone przez Smerf Maruda
Ja właśnie się przymierzam do jakiś Velvii do zabrania w góry, teraz na Święta i na pewno poużywam tego szkła. Spodobał mi się skubaniec
Jakbyś coś miał jeszcze z OM-systemu do sprzedania kiedyś to pisz
Pzdr
Tak sobie teraz uświadomiłem, że w sumie nie jestem pewien jednej rzeczy. Otóż w góry potrzebny jest mi filtr UV. Do Zuiko 24mm ma osłonę przeciwsłoneczną wkręcaną na gwint. I teraz jeśli wkręcę filtr UV w gwint zewnętrzny obiektywu, a potem w gwint filtra osłonę przeciwsłoneczną, to czy nie będzie winiety?
Najprościej po prostu sprawdzić![]()
Wiedziałem, że ktoś to napiszeZamieszczone przez -M
Problem w tym, że ja nie mam jeszcze UVki i wolę się dowiedzieć przed zakupem, że np. lepiej kupić Hoyę Slim i nie wkręcać osłonki (bo winietę może dać już sam filtr), czy jednak nie-slim i osłonka.
To nie była zobowiązująca porada...
O ile dobrze rozumiem, chodzi jedynie o grubość filtra, więc raczej mało prawdopodobne, żeby winietowało.
Spoko, żartowałemZamieszczone przez -M
No właśnie nie tylko o grubość filtra chodzi, ale też o to, że przesuwam osłonę przeciwsłoneczną w przód, przykręcam ją dalej od obiektywu. Tworząca tego uciętego stożka jakim jest osłonka przeciwsłoneczna jest odchylona od poziomej osi obiektywu o jakiś kąt. Pytanie, czy jest to minimalny kąt dla sytuacji, gdy osłona jest maksymalnie blisko obiektywu, czy też jest jakiś margines i przesunięcie jej w przód nie spowoduje, że będzie ona zachodzić na obraz. Tego właśnie nie wiem i o to pytam. Może ktoś wie?
(mam nadzieję, że zrozumiale napisałem
).
Pzdr