Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Olympus SP-510 i karta pamięci

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus SP-510 i karta pamięci

Na początek witam Wszystkich serdecznie!

A teraz do rzeczy. Kupiłem ten właśnie aparat i zastanawiam się jaką kartę do niego kupić.
    Chciałbym kupić model Karta FUJI XD Picture Card 2GB (H) HIGH SPEED jednak nie jestem do końca pewien czy będzie działał z tym aparatem. Na liście ze strony Olympusa nie jest napisane, że ten aparat obsługuje ten rodzaj karty i tą pojemność. Czy któs z szanownych forumowiczów używa modelu 2GB typ H i może powiedzieć czy to działa??

Druga sprawa czy szybkość kart H jest rzeczywiście dużo większa od M?
    I ostatnia rzecz, która mnie ciekawi to funkcja PANORAMA na kartach Olympus, o co w tym chodzi?

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie.

Oleryk
    Gość
    Witaj w klubie
    Było o kartach na forum już tyle razy, ze zastanawiam się, czy moderator nie usunie Ci tego watku
    http://forum.olympusclub.org/topics2...arta+pami%EAci
    http://forum.olympusclub.org/topics3...arta+pami%EAci

Edycja
    Funkcja "Panorama" to funkcja Olympusa, ktora dziala tylko z jego kartami xD i pozwala składać panoramy w programie Olympus Master. Jej przydatność jest dośc dyskusyjna bo to samo mozna zrobić, przynajmniej w kilkunastu programach graficznych.
    Edycja II
    Poprawiłem post bo skojarzyłem aparat z E-510 a chodzi o SP-510.
    Ten model oczywiście nie akceptuje kart CF.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Proponuję nie brać Fuji, bo mogą być problemy.
    Karty serii H są szybsze niż M. Zapis na karcie trwa dość długo i tutaj każda szybsza karta jest jak najbardziej wskazana.
    Jak ja kupowałem, to zamiast brać 2GB kupiłem dwie 1GB. Tobie też tak polecam - praktyczniej.
    O funkcji "panoramy" sporo jest opisane w instrukcji aparatu.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź. He nie chciałem robić nie porządku na forum ale nie mogłem znaleść odpowiedzi czy SP-510 akceptuje karty 2GB typ H.

Te linki, które podałeś są na temat innych modeli i mi nie pomogą. A tamten słoń ma 23 strony i jestem zbyt leniwy żeby go przekopać

Po prostu nie chce kupić czegoś co nie będzie działać a zależy mi na kręceniu filmów w 30fps dłużej niż 15 sek (wtedy kupiłbym karte M 2GB którą na pewno obsługuje)

Pozdrawiam.

Oleryk
    Gość
    Według Olympus Polska
    http://www2.olympus.pl/consumer/29_S...ifications.htm
    nie ma przeciwwskazań do używania kart typu H, to raczej z kartą typu M sa ograniczenia, z czego wynika, ze ta szybsza i nowsza jest zalecana.
    Poza tym to nowy model więc nie będzie z tym problemu. Możesz śmiało kupowac kartę typu H, jednak radziłbym Ci jednak kupic karte Olympusa.
    Edycja
    Rozszerzona instrukcja obslugi tego modelu, dostępna tu:
    http://www2.olympus.pl/consumer/208_...dID=P_N2517992
    na stronie 77-ej podaje:
    Compatible cards
    xD-Picture Card (16MB – 1GB)
    Nie jest zatem tak oczywiste, czy aparat obsluży kartę o pojemności 2GB.
    Na pewno jednak nie będzie miał problemu z typem H.
    Jednak, jak napisałem wyzej, to nowy model więc powinien sobie poradzić z kartą 2GB.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jezeli jest napisane, ze do 1GB, to moze lepiej sprawdz, pozycz od kogos 2GB xD, np. od znajomych, co maja Fuji popularne hybrydy sa na xd, bo pomiedzy produkcja 1gb a 2gb jest troszke roznic, wiec nie wszystkie aparaty, ktore obsluguja mniejsze, obsluza te wieksze...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Widzi widzi 2 GB.
    W moim siedziała 2ka choć M-ka. Kiedy kupowałem aparat nie było kart 2GB typu H (zresztą nadal nie widziałem, co nie znaczy ze niema). Kupując sprawdź czy działa funkcja PANORAMA (jak pisano wcześniej).
    Miałem jedna FUJI i niestety nie działało (karta była używana, więc mógł ja ktoś sformatować w innym aparacie niż OLYMPUS). Na opakowaniu zazwyczaj takie właściwości jak dodatkowy zestaw filtrów i funkcja PANORAMY jest opisana.

Wsadź, sprawdź i ciesz sie fotkami!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Oleryk - czytałem ten manual i sprawdzałem listę kompatybilności z tym aparatem. Na pewno obsługuje 2GB typu M a z H... No cóż piszą, że max 1GB więc chyba tak jest.

Ogólnie szukałem kart Olympus 2GB i takich nie znalazłem (Allegro i porównywacze cen).
    Może po prostu takich nie produkują?? Sam nie wiem.

Piszecie, że z kartami Fuji są problemy, niestety nie mam możliwości tego sprawdzić.
    Chyba zrobię tak jak napisał Kris_1 i kupię dwie karty po prostu. Tylko znowu przekładać te karty... Ach to moje lenistwo

To jeszcze takie ostatnie pytanko ile zajmują te filmiki w najlepszej jakości??

Pozdrawiam.

EDIT
    Spójrzcie na to lista kompatybilności

Już sam nie rozumiem :/

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yanis
    To jeszcze takie ostatnie pytanko ile zajmują te filmiki w najlepszej jakości??
    9min 28sek w shq na karcie oly 1gb H, na M jest ograniczenie dlugosci ze wzgledu na szybkosc karty.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1