spróbuj zaktualizować firmware.
spróbuj zaktualizować firmware.
Nie wykrywaMożesz też wejść w zwykle menu - tam gdzie jest wersja FIRMWERE body i obiektywu - wtedy tez zobaczysz czy wykrywa obiektyw![]()
Spróbuję jeszcze z aktualizacją
Miałam 2 miesiące temu tak samo i co mi pomogło. Na włączonym aparacie odpięłam 14-45 - bo tego szkła nie widział i podłączyłam 40-150, od razu wykrył to szkło i po podłączeniu 14-45 było już ok.
Jak to tez nie pomoże to wyjmij baterie na jakiś czas i go zostaw na 2-3h w spokoju.
Aktualizacja firmware'u też nie pomogła. Wymiana szkiełek na żywca to ostateczność, ale może spróbuję. Na razie dam mu odpocząć. Może przestanie się buntować![]()
Ta "ostatecznośc" chyba nie jest groźna.
Zdarzyło mi się już zapomniec o wyłączeniu aparatu przed wymianą szkła i nigdy nic złego się nie stało.
Z moim E330 i 14-45 miałem DOKŁADNIE to samo. U mnie nałożyło się to jeszcze z wyjazdem, na którym by mi się 14-45 przydał (zawsze tak jest :/). Jeśli nic nie dało przeczyszczenie styków, aktualizacja firmware'u to zrób tak jak ja: wyślij 14-45 do serwisu. Mojemu pomogło (chyba potem jeszcze raz coś takiego miałem, ale wtedy dostałem na czas naprawy zastępczy 14-45). Czy z innymi obiektywami jest tak samo? Tzn. nie działa AF i MF? Bo u mnie tak było tylko z 14-45.
Pzdr
Zmieniłem obiektyw na żywca i też nie pomogło. AF i MF nie działa na 14-54 i 40-150, na takich obiektywach sprawdzałem.
No to tylko -> serwis![]()
Wyjmij bat za aparatu na parę godzin i sprawdź ponownie za jakiś czas...Zamieszczone przez lucas_g
BTW, cały czas zmieniam szkła na żywca...od ponad 2 lat.