albo woreczek z grochem jako statyw .Zamieszczone przez Kwadrans
albo woreczek z grochem jako statyw .Zamieszczone przez Kwadrans
YoulekArt Juliusz Zełudkowski
www.yart.5x.pl
Taki trochę offtop.
Kiedyś zapakowałem do analoga Kodaka 3200, cudeńko. Miałem w pokoju biurkową lamkę skierowaną na sufit, musiałem przymknąć przysłonę z 1.4 do 2.0 albo 2.8, żeby przy 1/30 sek. mieć dobrze naświetlone zdjęcie.
Różnica czasu po zmianie z 1600 na 3200 będzie x 1/1.44 wiec nawet nie dwukrotnie zwiększa sie czas. Może mocna lampkaZamieszczone przez -M
? Cieżko porównać bo nie wiemy jaki ty miales kadr i nie wiemy jak dużą powierzchnię oświetlał i fotografował założyciel tematu. Zrozumiałem, że zainteresowany fotografował po prostu pokój, a nie blat biurka na który świeciła lampka.
Dawidj, dobre światło błyskowe nie jest złe. Bardzo sie zapierasz flasha widze. Zastanów się: czym się różni lampka na biurku od flasha? - temperaturą barwową i mocą. jeżeli
zamiast lampki ułożysz lampę błyskową dobierzesz odpowiednie WB w aparacie i ustawisz odpowiednią moc to uzyskasz ten sam efekt.
Po prostu używanie flasha jest bardziej skomplikowane niż sie to wydaje. Problem z lampą wbudowaną (bo taką dysponujesz w sp500) jest taki, ze zazwyczaj jest pełno miejscowych przepaleń a sporo z nich ma wspomniane wcześniej niebieskawe zabarwienia, doswietlony tylko pierwszy plan i bardzo ostre cienie wokol postaci i przedmiotów.
Kwadrans, jasne że realista - z gówna garnka nie ulepisz czy jak to mówią?
EDIT:
przypomnialo mi się: z g.... bata nie ukręcisz - tak to było
rodia, nie wiem dlaczego piszesz o zmianie z 1600 na 3200 i skąd jest owe 1,44. Ja po prostu tak sobie wtrąciłem dygresję. Przede wszystkim to było analogową OMką przy ręcznie wołanym b&w. Lampka miała 40 watt i była jedynie elementem w tle, oświetliła cały pokój światłem odbitym od sufitu.
Dzięki za podpowiedzi. Rzeczywiście warunki wybrałem sobie ekstremalne tym bardziej, że nie mam doświadczenia. Lampy nie lubię używać bo zdjęcie wychodzi troche inne niż w rzeczywistości, czasem na bardzo prześwietlone i zbyt niebieskie.
A jakie radzicie mi ustawienia podczas robienia zdjęć impezowych.
Czy na forum są jakiś wskazówki co do ustawień aparatu w różnych warunkach i w zależności od rodzaju modelu. Przeszukałem forum ale trafiłem na pojedyńcze posty.
Z tym WB to wiem jak się ustawia ale nie za bardzo kumam po co mam to robić. Chodzi o to żeby ustawić automatycznie balans bieli np cykając zdjęcie na białą kartkę.
Dawidj tym aparatem , można, ale w tych warunkach zdjęcie nie moze być w ruchu. Tylko pozowane. Albo idziesz w kierunku takich efektów rozmycia, to też jest ciekawe na przykład smugi świateł po samochodach itp.... Przy ISO400 jakość mocno spada i mocno rośnie szum, musi być włączony noise-reduction. Statyw jest konieczny - ministatyw możesz schować w kieszeni. Pobaw się BULB, a się zdziwisz , bo można nieomal w ciemnościach zrobić zdjęcie :P
/*...................*/
/* ...........................*/
dawid, to jest zdjecie imprezowe z lampą błyskową: widać prześwietlenia albo zniebieszczenia albo cienie?
O właśnie o takie zdjęcia mi chodzi. Tylko powiedz mi jakie ustawienia miałeś.
Robiłem zdjęcia przy tylnej migawce szczelinowej (w moim aparacie sync2) i zdjęcia wyszły ładniejsze szczególnie te z lampą.
To było:
aparat e-500
ISO 400,
ogniskowa 17mm
czas 1/100
przysłona 3.5
White Balance AUTO
Nie pamiętam w jakim trybie robilem, ale pewnie w 'A'.
Lampa blyskowa FL-36 z palnikiem ustawionym pod kątem 45-75 stopni - nie pamiętam. To zależy od tego jak nisko jest sufit i jak blisko jest pierwszy plan. Jak pierwszy plan jest blisko a sufit wysoko to wtedy warto użyć białej karteczki albo stofena.
Zdjęcie robione w jpgu a nie w rawie.
Jak widzisz czas 1/100 - przy słabym świetle zastanym i tak krótkim czasie to na zdjęciu jest praktycznie tylko światło pochodzące z lampy błyskowej.
Robiłem kombinacje z ustawianiem lampy EV na minus - wtedy można uzyskać bardzo nastrojowe klimaty.
Jedna uwaga: wysokie ISO uwidacznia szumy zwłaszcza w ciemnych fragmentach zdjęcia. Dlatego łączenie wysokiego ISO z ujemną korekcją ekspozycji w celu uzyskania krótszego czasu jest kiepskim pomysłem bo szumy będą bardziej widoczne po wyciągnięciu zdjęcia w PS.