Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Zdjęcia w pomieszczeniu ze słąbym oświetleniem

| OlyJedi Awatar youlekart
    Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kwadrans
    przeciez jemu nie o lampę chodzi, nie lubi tego niebieskiego paskudnego odbicia. On chce zobaczyć blad biurka pod lampką taki jaki widzi oczami.

Problem w tym ze nie dasz rady z ręki tego zrobić, dlaczego chcesz to robić z reki? kup sobie statyw wężyk, zawija sie to to ustrojstwo jak zmija o wszystko. Albo kladź na czymś, co ty myślisz, ze tego typu zdjęcia które ogladasz w galeriach są z reki ładowane?

o widze ze rodia tez realista
    albo woreczek z grochem jako statyw .
    YoulekArt Juliusz Zełudkowski
    www.yart.5x.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Taki trochę offtop.

Kiedyś zapakowałem do analoga Kodaka 3200, cudeńko. Miałem w pokoju biurkową lamkę skierowaną na sufit, musiałem przymknąć przysłonę z 1.4 do 2.0 albo 2.8, żeby przy 1/30 sek. mieć dobrze naświetlone zdjęcie.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez -M
    Taki trochę offtop.

Kiedyś zapakowałem do analoga Kodaka 3200, cudeńko. Miałem w pokoju biurkową lamkę skierowaną na sufit, musiałem przymknąć przysłonę z 1.4 do 2.0 albo 2.8, żeby przy 1/30 sek. mieć dobrze naświetlone zdjęcie.
    Różnica czasu po zmianie z 1600 na 3200 będzie x 1/1.44 wiec nawet nie dwukrotnie zwiększa sie czas. Może mocna lampka ? Cieżko porównać bo nie wiemy jaki ty miales kadr i nie wiemy jak dużą powierzchnię oświetlał i fotografował założyciel tematu. Zrozumiałem, że zainteresowany fotografował po prostu pokój, a nie blat biurka na który świeciła lampka.

Dawidj, dobre światło błyskowe nie jest złe. Bardzo sie zapierasz flasha widze. Zastanów się: czym się różni lampka na biurku od flasha? - temperaturą barwową i mocą. jeżeli

zamiast lampki ułożysz lampę błyskową dobierzesz odpowiednie WB w aparacie i ustawisz odpowiednią moc to uzyskasz ten sam efekt.
    Po prostu używanie flasha jest bardziej skomplikowane niż sie to wydaje. Problem z lampą wbudowaną (bo taką dysponujesz w sp500) jest taki, ze zazwyczaj jest pełno miejscowych przepaleń a sporo z nich ma wspomniane wcześniej niebieskawe zabarwienia, doswietlony tylko pierwszy plan i bardzo ostre cienie wokol postaci i przedmiotów.

Kwadrans, jasne że realista - z gówna garnka nie ulepisz czy jak to mówią?

EDIT:
    przypomnialo mi się: z g.... bata nie ukręcisz - tak to było

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    rodia, nie wiem dlaczego piszesz o zmianie z 1600 na 3200 i skąd jest owe 1,44. Ja po prostu tak sobie wtrąciłem dygresję. Przede wszystkim to było analogową OMką przy ręcznie wołanym b&w. Lampka miała 40 watt i była jedynie elementem w tle, oświetliła cały pokój światłem odbitym od sufitu.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za podpowiedzi . Rzeczywiście warunki wybrałem sobie ekstremalne tym bardziej, że nie mam doświadczenia. Lampy nie lubię używać bo zdjęcie wychodzi troche inne niż w rzeczywistości, czasem na bardzo prześwietlone i zbyt niebieskie.
    A jakie radzicie mi ustawienia podczas robienia zdjęć impezowych.
    Czy na forum są jakiś wskazówki co do ustawień aparatu w różnych warunkach i w zależności od rodzaju modelu. Przeszukałem forum ale trafiłem na pojedyńcze posty.
    Z tym WB to wiem jak się ustawia ale nie za bardzo kumam po co mam to robić. Chodzi o to żeby ustawić automatycznie balans bieli np cykając zdjęcie na białą kartkę.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Dawidj tym aparatem , można, ale w tych warunkach zdjęcie nie moze być w ruchu. Tylko pozowane. Albo idziesz w kierunku takich efektów rozmycia, to też jest ciekawe na przykład smugi świateł po samochodach itp.... Przy ISO400 jakość mocno spada i mocno rośnie szum, musi być włączony noise-reduction. Statyw jest konieczny - ministatyw możesz schować w kieszeni. Pobaw się BULB, a się zdziwisz , bo można nieomal w ciemnościach zrobić zdjęcie :P
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dawid, to jest zdjecie imprezowe z lampą błyskową: widać prześwietlenia albo zniebieszczenia albo cienie?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	palnik_378.jpg
Wyświetleń:	98
Rozmiar:	75,3 KB
ID:	2637  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    O właśnie o takie zdjęcia mi chodzi. Tylko powiedz mi jakie ustawienia miałeś.
    Robiłem zdjęcia przy tylnej migawce szczelinowej (w moim aparacie sync2) i zdjęcia wyszły ładniejsze szczególnie te z lampą.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    To było:
    aparat e-500
    ISO 400,
    ogniskowa 17mm
    czas 1/100
    przysłona 3.5
    White Balance AUTO

Nie pamiętam w jakim trybie robilem, ale pewnie w 'A'.
    Lampa blyskowa FL-36 z palnikiem ustawionym pod kątem 45-75 stopni - nie pamiętam. To zależy od tego jak nisko jest sufit i jak blisko jest pierwszy plan. Jak pierwszy plan jest blisko a sufit wysoko to wtedy warto użyć białej karteczki albo stofena.

Zdjęcie robione w jpgu a nie w rawie.

Jak widzisz czas 1/100 - przy słabym świetle zastanym i tak krótkim czasie to na zdjęciu jest praktycznie tylko światło pochodzące z lampy błyskowej.
    Robiłem kombinacje z ustawianiem lampy EV na minus - wtedy można uzyskać bardzo nastrojowe klimaty.

Jedna uwaga: wysokie ISO uwidacznia szumy zwłaszcza w ciemnych fragmentach zdjęcia. Dlatego łączenie wysokiego ISO z ujemną korekcją ekspozycji w celu uzyskania krótszego czasu jest kiepskim pomysłem bo szumy będą bardziej widoczne po wyciągnięciu zdjęcia w PS.