Witam wszystkich. To jest mój pierwszy post.
Mam Olka Sp-500 i próbowałem nim robić zdjęcia w pokoju, w nocy przy świetle lampki biurkowej. Chciałem otrzymać zdjęcie jak najbardziej realistyczne a zarazem ostre. Niestety nie udało się. Tzn wyszło mi zdjęcie idealnie oddające rzeczywistość ale nie było ostre i miało dosyć duże szumy. Jeśli zastosowałem lampę to ostrość była, brak szumów ale zero realiów. Muszę dodać, że w pokoju nikt się nie poruszał także zadanie miałem ułatwione. Aż boję się pomyśleć co by było przy poruszającym sie obiekcie.
Zrobiłem około 40 kombinacji.
Według mnie najbardziej realistyczne zdjęcie miałem na takich ustawieniach: tryb P, ekspozycja 0.0, migawka1/2, przysłona 2.8, ISO 400, ostrość i kontrast na +3, zdjęcie bez lampy. Migawka i przysłona były na czerwono. Te zdjęcie było realistyczne ale tak jak pisąłem nieostre i dużó szumów.
Dobre też wyszło w trybie Scene: indoor, lampa błyskowa, eksp. -1.0, mig. 1/30, przysł. 2.8, reszta to aparat automatycznie ustawiał. Lepsza ostrość niż poprzednie zdjęcie ale mniej realistycznie.
Robiłem zdjęcia z noise reduction i wychodziły gorsze niż te bez tej funkcji. Zmieniałem natężenie lampy błyskowej ale nic to nie dało.
Nie wiem jak mam ustawić aparat żeby zdjęcie wyszło ładnie. Dokładnie chodzi o oddanie podobnego klimatu jaki jest na imprezach. Więc dlatego pokój pozostawiłem niedoświetlony.
Dlatego proszę o waszą pomoc i spostrzeżenia.