Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Zdjęcia w pomieszczeniu ze słąbym oświetleniem

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zdjęcia w pomieszczeniu ze słąbym oświetleniem

Witam wszystkich. To jest mój pierwszy post.
    Mam Olka Sp-500 i próbowałem nim robić zdjęcia w pokoju, w nocy przy świetle lampki biurkowej. Chciałem otrzymać zdjęcie jak najbardziej realistyczne a zarazem ostre. Niestety nie udało się. Tzn wyszło mi zdjęcie idealnie oddające rzeczywistość ale nie było ostre i miało dosyć duże szumy. Jeśli zastosowałem lampę to ostrość była, brak szumów ale zero realiów. Muszę dodać, że w pokoju nikt się nie poruszał także zadanie miałem ułatwione. Aż boję się pomyśleć co by było przy poruszającym sie obiekcie.
    Zrobiłem około 40 kombinacji.
    Według mnie najbardziej realistyczne zdjęcie miałem na takich ustawieniach: tryb P, ekspozycja 0.0, migawka1/2, przysłona 2.8, ISO 400, ostrość i kontrast na +3, zdjęcie bez lampy. Migawka i przysłona były na czerwono. Te zdjęcie było realistyczne ale tak jak pisąłem nieostre i dużó szumów.
    Dobre też wyszło w trybie Scene: indoor, lampa błyskowa, eksp. -1.0, mig. 1/30, przysł. 2.8, reszta to aparat automatycznie ustawiał. Lepsza ostrość niż poprzednie zdjęcie ale mniej realistycznie.
    Robiłem zdjęcia z noise reduction i wychodziły gorsze niż te bez tej funkcji. Zmieniałem natężenie lampy błyskowej ale nic to nie dało.

Nie wiem jak mam ustawić aparat żeby zdjęcie wyszło ładnie. Dokładnie chodzi o oddanie podobnego klimatu jaki jest na imprezach. Więc dlatego pokój pozostawiłem niedoświetlony.
    Dlatego proszę o waszą pomoc i spostrzeżenia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przy fotografowaniu w małej ilości światła nieodzownym wydaje się statyw, długie czasy naświetlania, małe ISO (a często też większa przysłona niż 2.. Wtedy na pewno będzie realistycznie.

Gorzej, gdy chce się to połączyć ze zdjęciami z imprezy, wtedy zaczynają się schody, bo zawsze jest wymiana - coś, kosztem czegoś.
    Mała ilość światła wymusza albo długi czas (co doprowadza do poruszenia zdjęcia), albo wysokie ISO (co prowadzi do szumów).

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Hmmm... Zdjęcie nie ostre ponieważ 1/2 to znacznie zadługi czas aby go utrzymac.Kolejna sprawa to Twój kompakcik niestety nie bardzo nadaje sie jeżeli nawet wcale do robienia tego typu fot bez statywu.Jeżeli zależy Ci na fotce czegoś w pokoju nie poruszajacego się to statyw załatwi sprawę lecz jeśli chcesz tym foci w clubie to neistety jest problem Ewentualnie ustaw lampę na 2gą kurtynę (jeśli jest taka możliwośc) a pozostałe parametry pozostaw bez zmian.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Właśnie zauważyłem, że aparat nie radzi sobie z takimi zdjęciami. Dlatego zacząłem go testować w różnych warunkach. Pewnie ze statywem zdjęcia wyszłyby ładniej ale ciężko brać ze sobą statyw wszędzie.
    Co do migawki 1/2 to nie da rady wybrać szybszej bo wtedy zdjęcie wyjdzie za ciemne. A takie mi wychodziły. Były ostre i ok ale za ciemne.
    Teraz popróbuje z ISO 80 i 100 max. Tą drugą kurtynę mam więc spróbuje.
    W sumie tak jak pisałem wcześniej przy lampie zdjęcie wyjdzie dobrze ale będzie jaśniejsze niż w rzeczywistości poza tym nie lubię używać lampy bo daje po oczach i trzeba dłużej czekać na zdjęcie. Kilka razy widziałem jak ludzie robią dobre zdjęcia małpkami ale oczywiście z lampą.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zrób sobie dyfuzor do lampy, albo odbij światło w sufit.
    Fuji S5 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    He he a co to znaczy?

| OlyJedi Awatar youlekart
    Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    dyfuzor to takie zmiękczenie tzw . sofcik . zastoswanie lampy na drugą kurtynę przy czasie 1/30 do 1/50 też jest wyjście jeśli coś takiego jest dostępne w aparacie tym . co do odbicia o sufit nie mam pomysłu jak to zrobić w takim ustrojstwie .

Tak jak juz wcześniej wspomniano jeśli zdjęcia statyczne nocne to statyw długi czas i małe iso . wtedy będzie git .

No i życze dobrych zdjęć

Julek
    YoulekArt Juliusz Zełudkowski
    www.yart.5x.pl

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Zdjęcia w pomieszczeniu ze słąbym oświetleniem

Cytat Zamieszczone przez Dawidj
    ekspozycja 0.0, migawka1/2, przysłona 2.8, ISO 400, ostrość i kontrast na +3
    Testujesz sprzęt w naprawdę ekstremalnych warunkach. W takich warunkach nawet profesjonalnymi lustrzankami z dobrymi szkłami nie jest łatwo. No zobacz:
    - w dobrym lustrze zrobilibyśmy na ISO 1600 - to dałoby czas 1/4
    - ekspozycje ustawisz na -1EV (a później na kompie je wyciągniesz) - uzyskasz kolejne zmniejszenie czasu do 1/8

Załóżmy obiektyw 14-54 to przysłonę minimalną uzyskasz też 2.8. Oczywiscie możesz podpiąć szkło 1.8 to też nie zwiększy Ci czasu na tyle, żeby bez problemu zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki. A co tu dopiero mówić o zdjęciach ludzi, zwłaszcza w ruchu.

Prawda taka - przy oświetleniu pokojowym lustrzanką da sie robić zdjęcia. Ale ty podałeś jako jedyne oświetlenie lampkę biurkową - nawet w ciemnych kościołach jest jaśniej. Nie możesz oceniać sprzętu w oparciu o zdjęcia w takim świetle bo nawet lustrzanki z dolnej półki nie podołają przy takim oswietleniu a pewnie ze średniej też nie za dużo.
    Lampka biurkowa - to praktycznie po prostu brak światła a nie światło do zdjęć. W takich sytuacjach - podpina się lampa błyskowa skierowana w sufit - i wtedy zdjęcia wychodzą bardzo ładne jak sie tego umiejętnie używa. O wbudowanej lampie zapomnij bo to bardzo sztucznie bedzie wyglądać a oswietlenie bedzie bardzo nierównomierne.

Awatar Kwadrans
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    przeciez jemu nie o lampę chodzi, nie lubi tego niebieskiego paskudnego odbicia. On chce zobaczyć blad biurka pod lampką taki jaki widzi oczami.

Problem w tym ze nie dasz rady z ręki tego zrobić, dlaczego chcesz to robić z reki? kup sobie statyw wężyk, zawija sie to to ustrojstwo jak zmija o wszystko. Albo kladź na czymś, co ty myślisz, ze tego typu zdjęcia które ogladasz w galeriach są z reki ładowane?

o widze ze rodia tez realista
    pozdrowienia KWADRANS

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Niestety statyw Ci malo pomoze, przeciez nikt nie wytrzyma w bezruchu na tyle by zrobic ostre zdjecie. Niestety jestes skazany na gorsza jakosc zdjec. Zrobilem tym aparatem mnostwo zdjec i bardzo duzo w warunkach jakie Ty opisujesz. Przypadkiem cos wyjdzie a nie przypadkiem wiekszosc bedzie spapranych.
    Lepiej bedzie jak ustawisz ostrosc manualnie i ewentualnie Ty bedziesz zmienial pozycje wzgledem obiektu a nie lapal w nieskonczonosc ostrosc (ktorej i tak nie zlapiesz). Ustawienia jakie zastosowales sa w miare optymalne, tryb P jest OK, mozesz jeszcze na A robic tam jest wieksza kontrola. ISO200 to juz jazda po bandzie. Jedynie co bym zmienil to EV na minus, no i szukaj swiatla (na manualu latwiej go znalezc).
    Kupiles dobry ale trudny aparat... ale przynajmniej dobra szkole przejdziesz.