poszukaj jajek i zadecyduj, zamiast drążyć oczywisty temat.
poszukaj jajek i zadecyduj, zamiast drążyć oczywisty temat.
Metz ma dodatkowo strobo (mam nadzieję, że się nie mylę. Ale nie mam już dziś siły tego sprawdzać. Jeśli to nie prawda, jutro z samego rana złożę samokrytykę).
Tak. Ma strobo.
KaarooL--> Oczywisty? Więc co jest dla Ciebie oczywistym rozwiązaniem? Wybacz, ale wydając prawie półtora koła, wolę się zastanowić -.-'
Zastanawia mnie ciągle, jak metz, w porownaniu do fl pracuje z body.
1100 to nie półtora koła po drugie faktycznie przesadzasz, i jedna i druga działać będzie i swiatła dostarczać, to nie jest sprawa zycia i śmierci, weź się w garsć i podejmij męską decyzję...rzuć monetą abo co?Zamieszczone przez PrzemQ_09
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
Sadze ze i z jednej i z drugiej bedziesz zadowolony. Na korzysc FL50 na pewno lepsza obsluga (2 koleczka), zas Metz oferuje drugi palniczek oraz strobo zapewniajac kompatbilnosc pelna z Olkiem. Ja jak bede kupowal to bedzie to Metz.
...był Olek jest A6000
PrzemQ_09, nie przejmuj się zakupem lampy. Obojętnie co wybierzesz, będzie to dobry wybór. Sercem jesteś za FL - bierz ją. Rozsądek podpowiada, że Metz będzie funkcjonalniejszy - kup 58AF-1. Obydwie będą sprawować się jednakowo. Ilość generowanego światła jest podobna i tylko mniej istotne cechy (rzadko używane) sprawiają kłopot w wyborze.
Musisz odpowiedzieć sam na na pytania.
Czy ważny jest drugi palnik z podziałem siły błysku?
Czy potrzebny stroboskop?
Czy będziesz wykorzystywał większą efektywność 58AF1 z ogniskowymi powyżej 90mm?
Czy w przyszłości kupisz następnego Metz'a z wbudowaną transmisją bezprzewodową, by z tej funkcji bezproblemowo korzystać, albo korpus E-3, który już pozwala na bezprzewodową współpracę z Metz'em?
Czy będziesz kiedykolwiek używał błysku modelującego do sprawdzenia rozkładu świateł i cieni?
Czy będziesz widział potrzebę uaktywnienia "e-zoom" dla automatycznego rozszerzania pola błysku o jedną działkę, w stosunku do stosowanej ogniskowej?
Za FL-50 przemawia solidna gwarancja i napis Olympus zgodny z tym na korpusie aparatu. Można jeszcze dorzucić łatwiejszą nawigację i zmianę parametrów w menu, chociaż jest to już kwestia osobistych preferencji.
Reszta jest porównywalna. Wszystkie funkcje (TTL, Auto, Manual, FP, błysk na drugą kurtynę migawki, podział błysku, ...) będą działać podobnie. Pozostaje jeszcze zasilanie i efektywne wykorzystanie tej samej ilości energii, ale tych informacji sam już poszukaj.
Pozdrawiam.
[/quote]
1100 to nie półtora koła po drugie faktycznie przesadzasz, i jedna i druga działać będzie i swiatła dostarczać, to nie jest sprawa zycia i śmierci, weź się w garsć i podejmij męską decyzję...rzuć monetą abo co?[/quote]
Już kupił w piątek FL-50
A mógł mieć Metz'a ... eehh![]()
![]()
mente et malleo
Dajcie już chłopakowi spokuj bo po nocach spał nie będziePs. rzucił już chyba tą monetą...
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
OK OK w sumie dobrze zrobił. Ma oryginalnego Olka lampę i będzie z niej bardzo zadowolony.![]()
mente et malleo