Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Zostać czy zmienić?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    Łokcie do ciała i działa , w terenie przy dobrym świetle nie mam problemów z 40-150. W kiepskim świetle jak czasy zaczynają schodzić nisko to już gorzej , ale wiadomo - stabilizacja w epl5 marna jest.
    A wysunięty dziubek na długich ogniskowych w wibracje wpada...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robtor Zobacz posta
    Łokcie do ciała i działa , w terenie przy dobrym świetle nie mam problemów z 40-150. W kiepskim świetle jak czasy zaczynają schodzić nisko to już gorzej , ale wiadomo - stabilizacja w epl5 marna jest.
    Ja miałem problem z uchwyceniem kadru na LCD przy 150mm. Z EVF tego problemu nie mam. Po doświadczeniach z E-PL5 doszedłem do wniosku że aparat bez wizjera nie jest dla mnie. Nie zmienia to faktu że kto inny może nie mieć tego typu problemów.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Wszystkie te mega snajperskie techniki stabilizacji prosto od hamerykańskich komandosów można o kant rozbić ze sprzętem m43. Nie dość, że mały, to jeszcze do tego bardzo lekki.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Wszystkie te mega snajperskie techniki stabilizacji prosto od hamerykańskich komandosów można o kant rozbić ze sprzętem m43. Nie dość, że mały, to jeszcze do tego bardzo lekki.
    dokręcisz gripa i waga wzrasta
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Ja miałem problem z uchwyceniem kadru na LCD przy 150mm. Z EVF tego problemu nie mam. Po doświadczeniach z E-PL5 doszedłem do wniosku że aparat bez wizjera nie jest dla mnie. Nie zmienia to faktu że kto inny może nie mieć tego typu problemów.
    Ja tam niejako na "małpkę" mam kadrowanie we krwi , przerobiłem przed epl5 jeszcze dwa bezlustra - jednego nexa5 i canona M, ale wizjerek jest wygodniejszy, to nie ulega najmniejszej wątpliwości przynajmniej dla mnie .

---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post był o 11:08 ----------

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Zawsze można sobie taki super statyw zrobić http://joemonster.org/filmy/7298
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ja przeszedłem drogę E-PL3 -> Nikon D90 -> G2 -> E-M10 i najgorzej wspominam czas z lustrem. Najmniej go ze sobą nosiłem a jak już go miałem to bolało. żałuję teraz, ze nie posłuchałem forumowych kolegów, którzy to odradzali mi kupno lustra (podobny wątek założyłem kiedyś). W E-PL3 najbardziej przeszkadzała mi ergonomia więc rozumiem twoją chęć zmiany. Tak jak MAF nie wróciłbym już do E-PL.
    Co do E-M10 to dodam tylko tyle, że z naleśnikiem mieści się w kieszeni kurtki.

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Ja przeszedłem drogę E-PL3 -> Nikon D90 -> G2 -> E-M10 i najgorzej wspominam czas z lustrem. Najmniej go ze sobą nosiłem a jak już go miałem to bolało. żałuję teraz, ze nie posłuchałem forumowych kolegów, którzy to odradzali mi kupno lustra (podobny wątek założyłem kiedyś). W E-PL3 najbardziej przeszkadzała mi ergonomia więc rozumiem twoją chęć zmiany. Tak jak MAF nie wróciłbym już do E-PL.
    Co do E-M10 to dodam tylko tyle, że z naleśnikiem mieści się w kieszeni kurtki.
    Ja uważam że wszystko jest sprawą indywidualnych potrzeb, wygody albo przyzwyczajeń, czasami lepiej mi się foci lustrem, czasami lepiej i wygodniej zabrać olka, a czasami zabieram obydwa .
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Z dłuższymi ogniskowymi trzeba sie nauczyć trzymać pod obiektyw i aparat, wizjer zawsze można założyć choćby VF-2, a co do odchylanego ekranika to jest to również półśrodek...
    Trzymanie lewą ręką pod obiektyw to z dłuższymi ogniskowymi podstawa, ale gdy musisz tak tzrymać aparat na wysokości twarzy i w takiej od niej odległości, abyś widział ostro obraz na ekraniku LCD - pozycja jestniezbyt wygodna i stabilność kiepska - po prostu brakuje dodatkowego podparcia które w aparacie z wizjerem stanowiłaby muszla oczna oparta o łuk brwiowy,
    Przy odchylanym ekraniku bez wizjera daje się w miarę stabilnie utrzymać aparat trzymając go nisko i wykorzystując jako dodatkowe podparcie napięty pasek zawieszony na karku. Oczywiście lepiej jest mieć wizjer, a najlepiej - komplet - wizjer i odchylany ekranik.
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 31.03.15 o 11:35
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Oczywiście lepiej jest mieć wizjer, a najlepiej - komplet - wizjer i odchylany ekranik.
    Ja tylko powiem, że tak jak ty Marku straciłeś port akcesoriów tak ja przekręcany ekranik w M5II podczas używania zewnętrznego mikrofonu (odchylanie zostało).
    Dziwnym trafem żadna recenzja nie wspomina o tym klopsie projektantów. Zostaje zewnętrzny dyktafon wsunąć w sanki, co w sumie wyjdzie na + dla obrazu.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja tylko powiem, że tak jak ty Marku straciłeś port akcesoriów tak ja przekręcany ekranik w M5II podczas używania zewnętrznego mikrofonu (odchylanie zostało).
    Dziwnym trafem żadna recenzja nie wspomina o tym klopsie projektantów. Zostaje zewnętrzny dyktafon wsunąć w sanki, co w sumie wyjdzie na + dla obrazu.
    Rozumiem, że włożona w gniazdo wtyczka uniemożliwia pochylenie ekranika po jego odchyleniu w bok?
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)