Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Przejściówka Canon FD/m43

  1. #1
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2008
    Mieszka w
    śląsk
    Posty
    2.182
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

    Przejściówka Canon FD/m43

    Kupiłem sobie przejściówkę Canon FD/m43.

    Nawet to jako tako działa, ale ostrzy wyraźne poza nieskończoność, jeśli dobrze rozumiem to oznacza to że zwiększa ona minimalną odległość ogniskowania co czasami może być uciążliwe (szczególnie w przypadku szkieł które i tak mają dużą minimalną odległość ostrzenia).

    Stąd moje pytanie, czy ktoś ma przejściówkę FD/m43 - i może wskazać firmę lub miejsce zakupu - która:

    1) Nie domyka minimalnie samoczynnie przysłony w trybie "lock",
    2) Ostrzy na nieskończoność lub minimalnie poza nieskończoność.

    Dziękuję z góry za pomoc.
    Zapraszam do albumu i galerii

  2. #2
    Awatar Makromaniak
    Dołączył
    Jul 2013
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    585
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    ale czy ten obiektyw na body FD też ostrzy poza nieskończoność? Niektóre obiektywy tak mają, to nie musi być związane z przejściówką

  3. #3
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Dołączył
    Aug 2012
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    2.712
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    ja mam przejściówkę FD-m43 i ostrzy mi poza nieskonczoność. Tak samo jak wszystkie moje obiektywy m43.
    nie zauważyłem przymykania przysłony przy trybie lock.

  4. #4
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2008
    Mieszka w
    śląsk
    Posty
    2.182
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    ale czy ten obiektyw na body FD też ostrzy poza nieskończoność? Niektóre obiektywy tak mają, to nie musi być związane z przejściówką
    Na body FD (A-1) ostrzy tak jak powinien. Różnica na pierścieniu jest wyraźna. Z ciekawości pomierzę sobie jaka jest różnica przy minimalnej odległości ostrzenia, bo może nie ma o co walczyć.
    Zapraszam do albumu i galerii

  5. #5
    Awatar Makromaniak
    Dołączył
    Jul 2013
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    585
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    no to pewne że przejściówka nie trzyma wymiarów i jest za długa. Mam taką przejściówkę, ale używam tylko do makro, więc nie sprawdzałem na nieskończoność.....

  6. #6
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2008
    Mieszka w
    śląsk
    Posty
    2.182
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    no to pewne że przejściówka nie trzyma wymiarów i jest za długa. Mam taką przejściówkę, ale używam tylko do makro, więc nie sprawdzałem na nieskończoność.....
    Skoro ostrzy poza nieskończoność to obstawiam że raczej jest za krótka. Pewnie producenci nie chcą ryzykować braku ostrości na nieskończoność i wolą profilaktycznie zrobić ją trochę krótszą.
    Zapraszam do albumu i galerii

  7. #7
    Awatar Makromaniak
    Dołączył
    Jul 2013
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    585
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Masz rację, moja pomyłka. Ale skoro za krótka, to może da się odkręcić bagnet FD i podłożyć podkładkę dystansującą?

  8. #8
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2008
    Mieszka w
    śląsk
    Posty
    2.182
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    Masz rację, moja pomyłka. Ale skoro za krótka, to może da się odkręcić bagnet FD i podłożyć podkładkę dystansującą?
    Z danych na tej stronie wyszło mi że przejściówka powinna mieć grubość 22,75mm, nie mam suwmiarki w domu, ale ze zgrubnego pomiaru wynika że ma jakieś 19mm. Podkładkę będzie ciężko, nie za bardzo jest tam miejsce. Nic to poszukam jakiejś innej, tylko najpierw pomierzę.
    Zapraszam do albumu i galerii

  9. #9
    | OlyJedi Awatar MaciekMG
    Dołączył
    Jan 2012
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Posty
    818
    Siła reputacji
    57
    Moja galeria
    MAF, czy przejściówka składa się z części, czy jest jednolitym blokiem bagnet CanonFD <-> bagnet Mikro4/3? Pokaż zdjęcie. Jeśli jest jednolitym blokiem, to chyba żadna podkładka nie uratuje sytuacji? To nie gwint M43, gdzie rzeczywiście można nie do końca wkręcić obiektyw, podkładając wycięte podkładki.

  10. #10
    | OlyJedi
    Dołączył
    Mar 2008
    Mieszka w
    śląsk
    Posty
    2.182
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MaciekMG Zobacz posta
    MAF, czy przejściówka składa się z części, czy jest jednolitym blokiem bagnet CanonFD <-> bagnet Mikro4/3? Pokaż zdjęcie. Jeśli jest jednolitym blokiem, to chyba żadna podkładka nie uratuje sytuacji? To nie gwint M43, gdzie rzeczywiście można nie do końca wkręcić obiektyw, podkładając wycięte podkładki.
    To taka przejściówka:


    Składa się z części. Teoretycznie można by odkręcić ten srebrny pierścień i coś kombinować, tyle że miejsca na ewentualną podkładkę mało.

    Tak czy siak, zanim się zabiorę za rozkręcanie czegokolwiek to sprawdzę jak to wygląda w porównaniu z A-1.
    Zapraszam do albumu i galerii

Podobne wątki

  1. Jaka przejściówka z Canon FD do m43
    By MAF in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 10.03.15, 17:55
  2. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11.12.13, 21:20
  3. Test zdięciowy Canon 350D, Canon 5D i Sony-Erikson 800i :-)
    By jacek2004 in forum Pozostali producenci
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 14.07.06, 19:06

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.