Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Olympus SP-510 - wyblakłe zdjęcia

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    (..) Przy dłuższych czasach użyj statywu, bo będą poruszone.
    Te apararty jak im brakuje światła zamiast stabilizacji walą ISO800 i więcej jak ma, a to niszczy jakość foty
    - zamiast statywu możesz "użyć" jakiegoś murku lub ławki, książki, chodnika (opatulonego w chusteczkę) albo po prostu oprzeć aparat o ścianę tak, żeby się nie bujał.
    Co do ISO to (prawie)zawsze używaj ISO 100. Zdjęcie będzie się wykonywać dłużej ale za to będzie wyższa jakość.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wielkie dzieki za pomoc!Z miejsca widoczna róznica .Robilem zdjecia na A/S oraz na M zmniejszyłem wartość ISO do 100 i zdjecia wygladaja nareszcie jak zdjecia a nie jak jeden wielki szum.Próbowalem tez bawic sie innymi ustawieniami ale tam jest ich zbyt duzo.Wiec chcialbym spytac na jakich parametrach Wy robicie zdjecia tzn przy opcji M lub A/S jaki czas otwarcia migawki?,jaka wartosc przysłony? sa najlepszymi ustawieniami w pomieszczeniach a jakie w nocy na powietrzu.I w koncu jaka jest róznica jesli uzywam opcji M lub opcji A/S.Wielkie dzieki za pomoc-juz nie mysle o zmianie aparatu!

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    To ja zareklamuję swoją galerię www.anna-w.go.pl - bo tam jest napisane jaka przysłona, jaki czas i ISO - to wszystko zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać.
    Długi czas pozwoli Ci rozmazać np wodę - tak jak tutaj:

jednocześnie f/22 sprawi, że zdjęcie nie będzie zbyt jasne. Oczywiście musisz pamiętać o statywie, inaczej zdjęcie będzie rozmazane.
    W krótszym czasie możesz zamrozić ruch: Jednak pamiętaj, że mniej światła, to też ciemniejsze zdjęcie, dlatego wówczas trzeba zwiększyć np na f/3.5

Sorry, że tak łopatologicznie, ale nie wstydzę się przyznać, że sama miałam problemy z opanowaniem "z czym to się je". Tryb M pozwala na odpowiednie dobranie i czasu i przysłony, więc możesz sobie spokojnie eksperymentować.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak rada jeśli chodzi o Sp510UZ nie używaj większego ISO niż 400, a będzie dobrze.
    Zdjęcia robione z przedziału 50-200 są całkiem dobrej jakości jak na kompakt.

W trybie M masz dodatkowy wskaźnik - jak EKSPOZYCJA.
    Gdy ustawisz sobie czas i przysłonę w sposób najbardziej odpowiadający APARATOWI - to wskaźnik ekspozycji powinien wynosić 0. Odchylenia (niewielkie) na + lub - spowodują niedoświetlenie lub prześwietlenie zdjęci. Oczywiście czasem stosuje sie to celowo!
    Lepiej zdjęcie niedoświetlić (można je rozjaśnić programowo) niż prześwietlić - takie zdjęcie przeważnie nie uda Ci sie już uratować.
    Ten aparat naprawdę pozwala na bardzo kreatywna zabawę! Polecam dokładne przeczytanie instrukcji i zabawę aparatem jednocześnie z jej czytaniem. To najlepszy sposób na SZYBKIE poznanie sprzętu.

Mi ten UZet przyniósł wiele radości!

Wiec do dzieła i miłej zabawy....

Dodam tylko że w zamkniętych pomieszczeniach ten aparat trochę nie domaga, wiec spróbuj robić zdjęcia w RAWach. Potem można to poprawić OlumpusMasterem podczas zapisu do JPGów.

Zapomniałbym jeszcze jedna rada - wyłącz STABILIZACJĘ cyfrowa. Używanie jej powoduje podbicie (czyli automatycznie podwyższa) czułość ISO. Zuum cyfrowy możesz tez sobie domyślnie wyłączyć - optyczny x10 w zupełności powinien starczyć

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jesteście wspaniali - tyle chętnych osób gotowych pomóc.
    Jestem początkujący, ze wszystkich rad będę systematycznie korzystał i wtedy jeszcze raz poproszę o ocenę.
    Zdaję sobie sprawę, że pewne rzeczy można poprawić w manual, ale chodziło mi głównie o tryb Auto, że już "na starcie" aparat robi zdjęcia o mniejszym nasyceniu barw niż inne. Chociaż może -M ma rację, może te tańsze aparaty "upiększają" świat.
    Na teraz wrzuciłem kilka zdjęć, jeśli się coś da na ich podstawie powiedzieć w w/w temacie to bardzo proszę.
    http://forum.olympusclub.org/galeria....php?cat=15841
    Serdecznie pozdrawiam
    Arek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kolory wydają mi się zwyczajne, tak jak powinno być.
    Teraz zacznij szukać odpowiedniego światła, żeby wyglądały ciekawiej