Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Efekt latarni

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    To jak już wspomniałem wyżej CROPy. Ponieważ za bardzo nie mogę spać dużo czasu spędzam szwędając się tu i tam ze statywem a kiedy pada śnieg lub deszcz zostawiam założony filtr UV. Te 2 zdjęcia to ewenementy jako, że nocnych zdjęć posiadam naprawdę duuuuużo.
    wczoraj doszło jedno (to już nie-crop).
    Szukam w dzisiejszych i o dziwo nic nie ma. To pewnie jednak >>wina UV<<. (Używam modelu HAYA Green)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bumbum_190.jpg
Wyświetleń:	60
Rozmiar:	188,1 KB
ID:	2642  

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Oj, Hoya Green to jeden z najniższych modeli UVek Hoyi... Nie masz się zatem czemu dziwić. Jeśli już kupować Ukę, to nic poniżej Hoya HMC.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Oj, Hoya Green to jeden z najniższych modeli UVek Hoyi... Nie masz się zatem czemu dziwić. Jeśli już kupować Ukę, to nic poniżej Hoya HMC.
    Dzięki za radę. I tak wkurza mnie to przekręcanie 1 filtra z obiektywu na obiektyw. Dla mnie z założenia UV ma służyć jako osłona, jednak jeśli powoduje, że daremnie zgrzytając zębami mam czekać ponad minutę na wykonanie zdjęcia a później jeszcze przewracać Fotoszopa do góry nogami i głowić się na Forum jak wykonane zdjęcie uratować, może po prostu zaszaleję i kupię HMC. No bo w końcu idą Święta, nie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ja mam jakies super hmc (czy jakies inne hiper ultra extra super) i juz ich nie zakladam bo pare razy chocbym nie wiem pod jakim katem sie ustawil to i tak lapalem jakiegos ducha bo swiatlo pod takim katem padalo (pisze o sztucznym oswietleniu), zdjalem filtr i bylo ok Wroce do walkowanego juz tematu i troche odbiegne od tematu ale tez bylem zwolennikiem uv jako ochrony ale teraz uzywam juz tych filtrow w bardziej ekstremalnych warunkach (piach, pustynie i inne dziwne sceny). Oslona przeciwsloneczna mi wsytarcza na codzien bo i tak dbam o aparat. Wracajac do tematu to czy probowales bawic sie wartoscia przeslony? Pytam bo czasami jak zdjecie i tak ze statywu to F daje i do 8, sprobuj ograniczyc troche swiatla i zobacz czy to cos da

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To raczej kwestia ustawienia odpowiednio obiektywu względem świateł + ewentualnie wyższa liczba przysłony. Samo zwiększenie przysłony niewiele da. W moim kompakcie fmax to 8 więc nie wiem za bardzo co jest powyżej. Też robie dużo nocnych więc spotykam takie same problemy. Jeśli jakies latarnie już muszą być w kadrze to wybieraj te w dalszym planie, te bliższe na stówe wyjdą z flarą.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    to fakt, czasem trzeba pokombinowac z kadrem

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez boomer
    ja mam jakies super hmc (czy jakies inne hiper ultra extra super) i juz ich nie zakladam bo pare razy chocbym nie wiem pod jakim katem sie ustawil to i tak lapalem jakiegos ducha bo swiatlo pod takim katem padalo (pisze o sztucznym oswietleniu), zdjalem filtr i bylo ok Wroce do walkowanego juz tematu i troche odbiegne od tematu ale tez bylem zwolennikiem uv jako ochrony ale teraz uzywam juz tych filtrow w bardziej ekstremalnych warunkach (piach, pustynie i inne dziwne sceny). Oslona przeciwsloneczna mi wsytarcza na codzien bo i tak dbam o aparat. Wracajac do tematu to czy probowales bawic sie wartoscia przeslony? Pytam bo czasami jak zdjecie i tak ze statywu to F daje i do 8, sprobuj ograniczyc troche swiatla i zobacz czy to cos da
    Skoro tak to narazie wstrzymam się z zakupem HMC i postaram się po prostu zdejmować filtr w nocy. Tyle, że kiedy pada to wolałbym pozostać za filtrem, ponieważ mimo tulipana czasem poleci jakaś kropla - i - o ile z UV nie boję się ich wycierać (zawsze do tego używam wewnętrznej części podkoszulka) to z gołego obiektywu nie za bardzo. No ale zima nie traw wiecznie..
    Z moim HOYA Green w dzień nie miałem nigdy żadnych problemów.

Co do przysłony to standardem na noc jest dla mnie wartość 18-22.

Dzięki wszystkim za pomoc! Jeśli mi coś jeszcze przyjdzie do głowy w tej sprawie na pewno napiszę. pzdr