Wiecie jak zrobić taki efekt "bladych" zdjęć jak na tym blogu? http://bartpogoda.net
Wiecie jak zrobić taki efekt "bladych" zdjęć jak na tym blogu? http://bartpogoda.net
Olympus E-PL3 + 14-42mm, 12-50mm, 45mm, 40-150mm
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Tylko po co?
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.03.15 o 04:59
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Taki efekt jak w pierwszym poście to ja uzyskiwałem pod koniec lat 60-tych i w początku 70-tych ub. wieku, kiedy sam wywoływałem zdjęcia w ciemniowej łazience.
Był to efekt za krótkiego czasu wywoływania.. (wywoływania, nie wołania jak niektórzy piszą i nie przy pomocy programu komputerowego) bądź niewłaściwej temperatury wywoływacza.
Dlatego takie "efekty" j. w. przypominają mi jedynie tamte czasy i moje nie zawsze udane próby w ciemni. Mówiąc inaczej są trochę "niedorobione"
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Oczywiście wiele specjalnych efektów, nawet tych awangardowych mi się podoba. Ja tylko "przyczepiłem " się ty niedowałanych... bo tak wyglądają.
A co do efektu właśnie tego to bym polemizował. Podtrzymuję moje słowa: są niedorobione.
Ale jak kto chce to niech sobie takie robi. Są na to teraz odpowiednie narzędzia by zrobić taki efekt, na który kiedyś mówiliśmy: "spieprzyłeś zdjęcia"..![]()
No widzisz... bo masz podejscie oparte na swoich nieudanych probach.
Ktos Ci powiedzial kiedys, ze to zle zdjecia sa... no i masz.
Ponoc kazdy patrzy na swiat przez pryzmat swoich doswiadczen...
Moje foty sa np nudne ba sa poprawne techniczne (w wiekszosci) i sterylne... :P Zwyczajne.
Teraz wazna jest niezwyczajnosc.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.