Oj tam - nie mam parcia na szkło. No na upartego to tę setkę Olkową to mam ... ZD 50 + EC-20 /4,0
Przykład w wątku z kamieniami, pierwszy magnetyt robiony S150, drugi właśnie wyżej wymienioną składanką. I tak musiałem podnieść do f=8
Oj tam - nie mam parcia na szkło. No na upartego to tę setkę Olkową to mam ... ZD 50 + EC-20 /4,0
Przykład w wątku z kamieniami, pierwszy magnetyt robiony S150, drugi właśnie wyżej wymienioną składanką. I tak musiałem podnieść do f=8
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
ciekawe przy jakiej dyfrakcji
Z tego co wiem to do rozdzielczości "starych" obiektywów makro nie ma większych zastrzeżeń. Zresztą myślisz, że ktoś będzie męczył 50MP fufu takim słoikiem a nie Zeissem, otusem czy innym wynalazkiem?
Moim zdaniem wzbudzi takie zainteresowanie jak ich 50/1,4
http://www.optyczne.pl/340.13-Test_o...%2898%29_.html
Nareszcie jakaś dłuższa stałka
Zobaczymy czy będzie dobrej jakości.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Manualnych 100mm makro od różnych systemów używanych można całkiem sporo kupić. Na ogól są bardzo przyzwoite optycznie. Wraz z przejściówka na micro 4/3 wyjdą znacznie taniej od tego Samyanga - a funkcjonalność będzie identyczna.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 25.03.15 o 14:14
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.