Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Olympus mju-780 ziarniste fotki wewnątrz pomocy!!!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus mju-780 ziarniste fotki wewnątrz pomocy!!!

Tak jak w temacie!
    Jak ustawić aby fotki nie były takie ziarniste bo nawet ustawienia auto w iso to porażka,jedynie przy ustawieniu iso na 80 jest lepiej ale tylko odrobine.Mam prośbe do posiadaczy czy coś doradzą jak ten problem załatwić czy też zostaje zmiana sprzętu?Zmieniłem poczciwą practike dcz 5.4 na właśnie ten model olympusa i teraz tego żałuje.Spodziewałem się czegoś więcej po nowym sprzęcie.Starym aparacikiem robiłem bardzo wiele fotek i naprawde byłem z nich zadowolony a tu po wsadzeniu na komputer fotek z olympusa poczułem się lekko mówiąc rozczarowany.Mam jeszcze nadzieje że forumowicze doradzą coś w ustawieniach choć mam obawy że to chyba nie wina ustawień.Jeszcze problem stanowi u mnie wyświetlanie daty i godziny na fotkach poprostu czytam instrukcje i za chiny nie umiem tego włączyć.Teraz przychodzi na świat moje dziecko i chciałbym robić mu ładne fotki a tu porażka praktica sprzedana i wybór nowego sprzętu jest nitrafny czuje się zawiedziony i wołam do szanownego grona o pomoc.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Z lustra na kompakta... to chyba jednak był błąd.
    Niestety matrycki kompakcików są tak malutkie, że nie wskoczysz na wyższą czułość bez straty jakości. Pozostaje jedynie obrabianie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Przecież ta Paktica to nie była lustrzanka, podaje link aby zobaczyć jak wyglądała

http://www.allegro.pl/item258047930_..._dcz_5_4_.html

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ups
    Myślałem, że Praktika to tylko analogowe lustra produkowała.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    pancerny-chyba w Twoim przypadku to "zamienił stryjek siekierke na kijek" nic nie poradzisz mju780 nie grzeszy jakoscia zdjęć. Może przed zakupem trzeba było popatrzeć choćby tu: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6050&p=0 Moim zdaniem pozostaja Ci ISO80-200 i o wiele lepsze fotki papierowe z tego aparatu niż na monitorze. Masz stylowy aparat i wielu/ opinie np. na www.optyczne.pl/ sobie go chwali.Pozdrawiam.

Mieszka w
    Nowy Targ
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Re: Olympus mju-780 ziarniste fotki wewnątrz pomocy!!!

Cytat Zamieszczone przez pancerny
    Tak jak w temacie!
    Jak ustawić aby fotki nie były takie ziarniste bo nawet ustawienia auto w iso to porażka,jedynie przy ustawieniu iso na 80 jest lepiej ale tylko odrobine.Mam prośbe do posiadaczy czy coś doradzą jak ten problem załatwić czy też zostaje zmiana sprzętu?Zmieniłem poczciwą practike dcz 5.4 na właśnie ten model olympusa i teraz tego żałuje.Spodziewałem się czegoś więcej po nowym sprzęcie.Starym aparacikiem robiłem bardzo wiele fotek i naprawde byłem z nich zadowolony a tu po wsadzeniu na komputer fotek z olympusa poczułem się lekko mówiąc rozczarowany.Mam jeszcze nadzieje że forumowicze doradzą coś w ustawieniach choć mam obawy że to chyba nie wina ustawień.Jeszcze problem stanowi u mnie wyświetlanie daty i godziny na fotkach poprostu czytam instrukcje i za chiny nie umiem tego włączyć.Teraz przychodzi na świat moje dziecko i chciałbym robić mu ładne fotki a tu porażka praktica sprzedana i wybór nowego sprzętu jest nitrafny czuje się zawiedziony i wołam do szanownego grona o pomoc.
    niepoddawaj sie aparacik napewno lepszy od practki ale musisz ustawiać najmniejsze iso i ustawić korektę na ok. +0,5EV (szum sie wzrasta gdy zdjęcia są niedoświetlone) praktica poprostu miała mocniejsz algorytmy odszumiające ale przez to także zdjecia traciły wiecej szczegółów...
    zastosuj jakiś programik odszumiający np. Neat Image (używam i świetnie sie spisuje) obróbka w kompie zawsze mniej "zjada" szczegółów a odbitki z tego modelu aparatu wychodza naturalne i wyraziste(świetne określenie) amatorów
    z datą to Ci niepomogę ale w orginalnych plikach w właściwościach zawsze jest zawarta data i godzina zrobienia fotki...
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuje kolego Papillon za podtrzymanie mnie na duchu.Wyboru aparatu dokonywałem wraz z żoną którą dzisiaj odwiozłem do szpitala i teraz oczekujemy drógiego potomka któremu chciałbym pstryknąć kilka ślicznych foteko no i z tąd moje załamanie.Sądziliśmy że aparat choć troche będzie lepszy od popszedniego jak również nie ukrywam że skósił nas piękny wygląd.Jeżeli mówisz że ten olympusik jest lepszy od prakticy tylko trzeba to z niego wykszesać to naprawde mnie pocieszyłeś.Teraz mam pytanie o co chodzi z tą korektą na ok. +5,0 bo nie wiem jak to zrobić ale jeszcze będe próbował.

Mieszka w
    Nowy Targ
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    korekta plus +0,5EV a nie 5,0 bo przesadzisz, korekte wprowadzasz tym guzikiem po prawej od "ok"
    ale tego używaj tylko w jakiś dziwnych sytuacjach...
    i rób na najlepszej jakości zdjeć jęśli oczywiście posiadasz pojemną kartę
    (przeczytanie instrukcji jednak pomogłoby)
    a i gratuluję...
    w galerii pochwal się osiągnięciami fotograficznymi...
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    pancerny-nie dało mi to spokoju i przejrzałem internet na temat mju 780. Szczerze mówiąc nie ma co porównywać go z prakticą Dcz 5.4, którą bije na łeb na szyję możliwościami i jakością zdjęć także. Wybrałeś moim zdaniem całkiem porzadny aparat z optyczną stabilizacją, programowym rozjasnianiem cieni, multum gotowców dla różnych scenek i ob. 36-180 Jedynie do czego można sie doczepić w tym aparacie to wysokie szumy od ISO400 i nie grzeszący ostrością obiektyw, co jest zrozumiałe z uwagi na małe gabaryty i spory zakres zooma/ każdy zoom traci na ostrości-kontraście przy dł. ogniskowych. Dla potrzeb amatorskich jakość obiektywu jest wystarczająca. Przy wprowadzeniu ISO100 , włączeniu redukcji drgań, zastosowaniu jak najniższej kompresji/SHQ/ i min 5mpx jakość fotek powinieneś mieć na co najmniej czwórkę, przy dobrej pogodzie na piątkę. Fotografując wnętrza stosuj olympusowska technologię BrightCapture. Instrukcja powinna wszystko wyjaśnić. Moje szczere gratulacje z zakupu mju780 i powodzenia w robieniu maleństwu fotek i filmików.