Jesteś tego pewien?Zamieszczone przez -M
Masz kita ZD 14-45, podepnij go, ustaw 25mm (około) a potem podepnij to Zuiko 50/1.4 OM i porównaj![]()
Jesteś tego pewien?Zamieszczone przez -M
Masz kita ZD 14-45, podepnij go, ustaw 25mm (około) a potem podepnij to Zuiko 50/1.4 OM i porównaj![]()
Wg mnie Oleryk ma rację![]()
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
Oleryk
przy 25 mm podpiętym do E1 i 50 mm podpiętym do OMki mam te same proporcje, perspektywę, bo jest ta sama odległość od fotografowanej osoby, pomijając drobne różnice wynikające z proporcji kadru.
Chyba czegoś nie doczytałem....teraz ma rację także -M![]()
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
To się zgadza, oczywiście.
Myślałem, ze piszesz o tym, że zrobiłes 50-ką zdjęcia z E-1.
Wtedy byłoby okolo 100 po cropie.
Ciekawe, robisz portrety standardem a "klasyczna portretówka" to podobno od 80 do 115mm![]()
Jakoś tak mnie naszło na tą pięćdziesiątkę, lubię głębię i nie przeszkadzają mi zniekształcenia. Pięćdziesiątka pozwala na kontakt z fotografowaną osobą.
Parafrazując któregoś ze znanych portretowców - zdjęcie jest dobre, gdy masz kontakt z drugą osobą, gdy jesteś na tyle blisko, że jesteś w stanie poczuć jej ciepło.
100 mm jest przyjemne, ale jednak wymaga większego rozrzutu przestrzennego, co nieraz utrudnia zabawę.
Poza tym portret to nie tylko twarz... a w przypadku 50 mm przy ujęciu połowy sylwetki zniekształcenia zanikają.
To Ty jestes fachowcem
W każdym bądź razie, nie widziałem na Twoich fotkach "przerośniętego" nosa.
Staram się robić zdjęcia od góry, żeby mieć lekko przerośnięte oczy (dlatego też tnę często czoła). Dzięki temu oczy są bardziej wyraziste a twarz mniej pucołowata (co często jest problemem przy zdjęciach dzieci).
Fachowcem, lol.
Co Ci nawet nieźle wychodzi
Teraz tylko czekamy na sample od voovoo2.
Czekamy, czekamy, ja zamawiam jakiś bliski portrecik na pełnej dziurze![]()