Z perspektywy czasu, kupiłbyś rx10 raz jeszcze, czy raczej fz1000? Sam się przymierzam do zakupu dużego zooma i zostały do wyboru tylko te dwa.
Z perspektywy czasu, kupiłbyś rx10 raz jeszcze, czy raczej fz1000? Sam się przymierzam do zakupu dużego zooma i zostały do wyboru tylko te dwa.
***Olympus Stylus 1s***
Jak bym miał wybierać jeszcze raz to wybrałbym ponownie RX10. Fajne jpg-i takie podobne do Olkowych.
8 krotny zoom jest wystarczający do moich potrzeb. No i obiektyw zacny. Za obiektyw o takich parametrach do systemu musiałbym dać tyle samo ( a może i więcej) jak za cały RX10. Jeżeli ktoś potrzebuje większy zakres zoom-u to niech wybiera FZ1000.
Ja do sporadycznych potrzeb w zakresie powyżej 200 mm wybrałem kompakta Sony HX50.
RX10 bardzo kusi obiektywem, a Fz1000 zakresem zoomu i AF. Trudna decyzja.
***Olympus Stylus 1s***
Jeżeli FZ1000 ma taki sam silnik jpg jak LX100 to tym bardziej wolę swojego RX10.
Sony bardziej mi się podoba, jego obiektyw że stałym jasnym światłem, i sprawdzona matryca. Zakres ogniskowych jest jak najbardziej ok. A co z silnikiem JPEG w panasonic? Taki zły jest?
***Olympus Stylus 1s***
W obu tych aparatach jest prawdopodobnie ta sama matryca.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zły nie zły, ale zarówno w LX100 jak i w jego klonie Leica jpg-i nie są najwyższych lotów. Od aparatu tej klasy i ceny oczekiwania były większe. Nie jest to tylko moja opinia. Jeden z piszących na tym forum userów nawet z min. tego powodu rozstał się ze swoja Leic-ą. Pozostają tylko RAW-y w których nie zamierzam robić bo ich obróbka mi nie leży. Zresztą taki np LR to znów następny wydatek minimum 500-600 zł.
Sama matryca to tylko jakiś procent dla ostatecznego wyniku
Mi też zależy na JPEG, w rawy się nie bawię. Na 90% już wybrałem. Dzięki![]()
***Olympus Stylus 1s***
Poniżej masz jpg prosto z puszki
Załącznik 152240
A ten z HX50
Załącznik 152244
Nie za bardzo rozumiem o czym my tu dyskutujemy? Nie raw tylko jpg?
A co z ostrością plików powyżej iso 800, co z lepszym (mniej inwazyjnym) usuwaniem szumu kolorowego? Silnik jpg tylko je rozmazuje, PS na dodatkowej warstwie (Color) z Gausian Blur o wartości, przy której nie widać już kolorowych ciapków, ZACHOWUJE OSTROŚĆ.
?
Czy koledzy pstrykają tylko na iso 200?
Nie każdy musi te rawy "Jankować"
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.