Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Wątek: Obiektyw do zdjęć wnętrz - szeroki i jasny

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja używam do pomieszczeń Lumix 7-14 f/4. W porównaniu z MZD 12-40 f/2.8 jest bardzo zgrabny.
    Popatrzyłem na ceny nowych i oba kosztują podobnie ok 4 000 zł.

Znalazłem jeszcze taką ofertę za 2 750 zł (dostawa z Hong Kong albo USA).
    Dają jakąś gwarancję 36 miesięcy ale trzeba dokładnie przeczytać warunki.
    Na szybko przeczytałem opinie, że na zamówiony towar można sobie dłużej poczekać.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    7-14 to naprawdę ciekawy kierunek. Zależy mi na tym żeby wycisnąć dużo z OMD. Zakup Hong K albo Usa to pewnie cło i podatek dojdzie więc może nie być okazja. Rozsądek mówi by brać combo Samyang 12 plus Samyang Ryba.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Panasonicowe 7-14 odpuść, chyba że trafisz bardzo okazyjnie. Optyka ma słabe powłoki i na zdjęciach we wnętrzach zanotujesz liczne fioletowe plamy (bliki) od okien czy źródeł światła.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Boromir Zobacz posta
    7-14 to naprawdę ciekawy kierunek. Zależy mi na tym żeby wycisnąć dużo z OMD. Zakup Hong K albo Usa to pewnie cło i podatek dojdzie więc może nie być okazja. Rozsądek mówi by brać combo Samyang 12 plus Samyang Ryba.
    Na forum KKM ludzie zamawiali już z tego sklepu i ani cła, ani vatu im nie doliczyli. Ale sam tematu nie zgłębiałem, trzeba by przeanalizować.

7-14 ma światło 4.0, równie dobrze możesz zacząć od 9-18, jak kupisz używany to w razie czego sprzedasz bez większej straty, a może te 9mm wystarczy?
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Panasonicowe 7-14 odpuść, chyba że trafisz bardzo okazyjnie. Optyka ma słabe powłoki i na zdjęciach we wnętrzach zanotujesz liczne fioletowe plamy (bliki) od okien czy źródeł światła.
    Czy tu ktokolwiek czyta moje wypocone teksty? Jest patent i na to: telefon do serwisu Panasa, zamawiasz holder od 8/3,5 i robisz operację na dupce 7-14/4. Teraz pozostaje ztcp jakiś żółty filtr kupić, dociąć i włożyć od ... strony.
    Piszę to bo ztcp jest na giełdzie forumowej fajny egz. od kolesia co chce to sprzedać (czytaj trzeba negocjować), sprzedał mi ostatnio używane szkło w stanie sklepowym...
    ... a kto czytał ten trąba.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    W pomieszczeniach to nie problem, łatwo sobie z tym poradzić a póki co nie ma tak szerokiego szkła w systemie. Duże ZD 7-14 też łapało bliki a powłoki miało dobre.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Czy tu ktokolwiek czyta moje wypocone teksty? Jest patent i na to: telefon do serwisu Panasa, zamawiasz holder od 8/3,5 i robisz operację na dupce 7-14/4. Teraz pozostaje ztcp jakiś żółty filtr kupić, dociąć i włożyć od ... strony.
    Piszę to bo ztcp jest na giełdzie forumowej fajny egz. od kolesia co chce to sprzedać (czytaj trzeba negocjować), sprzedał mi ostatnio używane szkło w stanie sklepowym...
    ... a kto czytał ten trąba.
    Ja akurat używam filtr ale do fotografii podwodnej w Lumix 7-14. Trochę degraduje jakość zdjęcia ale pomaga przy WB.
    Co to ma wspólnego z fotografowaniem pomieszczeń ?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Czy tu ktokolwiek czyta moje wypocone teksty?...
    chyba tego nie czytałem, a obiektyw trafił w ręce które go bardziej potrzebowały.

U mnie jakiś czas temu zmieniły się priorytety fotograficzne i szerokie szkło przestało być niezbędne.

---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post był o 21:50 ----------

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    W pomieszczeniach to nie problem, łatwo sobie z tym poradzić a póki co nie ma tak szerokiego szkła w systemie. Duże ZD 7-14 też łapało bliki a powłoki miało dobre.
    Właśnie we wnętrzach to był problem, bo światła za oknem zazwyczaj jest dużo więcej niż w środku i bliki pięknie wychodziły.

ale ktoś tu pisał o rybce 7,5/3,5 - niedrogie szkło a doskonałe pod względem powłok
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jan_S dobrze gada, był problem z odbiciami przy punktowych źródłach światła.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Nie będę się kopał z koniem. Najlepiej niech się wypowie, kto to szkło ma. Ja blików Lumixem 7-14 w mieszkaniu nie łapię albo ich nie widzę albo może mam szczęście. Owszem na zewnątrz bardzo łatwo złapać.

Takie mieszkanie robiłem, okien tu nie brakuje:

Nazwa:  2015-02-01_1457_P2010093.jpg
Wyświetleń: 154
Rozmiar:  87,0 KB
    Nazwa:  2015-02-01_1458_P2010094.jpg
Wyświetleń: 157
Rozmiar:  101,8 KB
    Nazwa:  2015-02-01_1459_P2010099.jpg
Wyświetleń: 156
Rozmiar:  101,3 KB

Takie bliki złapałem na zewnątrz
    Nazwa:  2015-02-01_1522_P2010159.jpg