Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Moja droga ...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    ... zdjęcia przygotowuje z tytułami ... wysyłam do wielu miejsc i najbardziej uniwersalny jest j.angielski...
    Nie dla każdego i pewnie nie tu na forum też..., Przyznaje "przespałem" dużo lekcji z angielskiego moich dzieci, a uczyłem się w szkole (oj kiedy to było, grubo ponad 25 lat temu) Rosyjskiego i później Niemieckiego.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

barmichal76
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    Podpis pod fotografia prasową/dziennikarska odgrywa istotną rolę - jest niezbędny i mówi dlaczego pokazujemy dana fotografię. Podpis ma wyraźnie dać odpowiedź na pytanie co i kogo widzimy na zdjęciu i pełni podobna funkcję jak legenda do mapy.*

*K. Wolny-Zmorzyński, E. Nowińska. K. Groń, W. Sosonowski, Fotografia dziennikarska, Wydawnictwo Poltext, Warszawa 2011, s. 21-23.
    Myślę, że czasem taka "legenda" jest potrzebna, czasem nie. Czasami pomagają mi zauważyć coś, co na pierwszy rzut oka mi umknęło.
    Do angielszczyzny jestem przyzwyczajony, ale zgadzam się, że dla osób, które tego języka nie znają takie podpisy nie będą miały żadnej "wartości dodanej".
    Z ostatnich wrzuconych, ojciec z synem mi się podoba - starszy z nich ma bardzo ciekawą twarz. turystka z kelnerką do mnie nie przemawiają.

Pozdr

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Do angielszczyzny jestem przyzwyczajony, ale zgadzam się, że dla osób, które tego języka nie znają ...
    To nawet nie o to chodzi czy znam, czy nie. W dobie Internetu, przetłumaczenie tekstu nie stanowi większego problemu.
    To jest polskojęzyczne forum i należy pisać po polsku. Przez szacunek dla innych użytkowników.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Akurat do tego (i poprzednich zdjęć) nie jest potrzebny taki opis, bo że to dzieci z porażeniem mózgowym widać i bez opisu.
    z 7mki - tak, łatwiej, ale z 6stki tego nie wyłapałem. Nie miałem szerszej styczności z tego rodzaju schorzeniem.

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Ciekawa jestem, czy to jakiś ośrodek dla takich dzieci, czy szkoła? A może dom dziecka? Ciekawa jestem podejścia do dzieci niepełnosprawnych (zwłaszcza wśród biedoty) w społeczeństwie tak bardzo podzielonym przez kasty. Napisałbyś coś więcej? Piszesz o udziale w jakimś społecznym projekcie, mam więc nadzieję, że coś wiesz.
    Tak, chętnie też zapoznam się z historią spoza kadru.

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Myślę, że czasem taka "legenda" jest potrzebna, czasem nie. Czasami pomagają mi zauważyć coś, co na pierwszy rzut oka mi umknęło.
    Ze swojej strony chciałbym dodać, że 'legenda', podpis czy tytuł może (choć nie musi) podać odbiorcy zupełnie inną treść niż to, co widać z samego zdjęcia - w fotografii prasowej, gdzie zdjęcie dobiera się do tekstu (lub pisze się tekst do zdjęcia ) to przydatne.

Generalnie uważam, że autor (fotografii, eseju, wiersza, książki, obrazu) ma prawo (ale nie obowiązek) obdarzyć swe dzieło tytułem.

Co zaś do tytułów tychże ostatnich zdjęć - 'Ojciec z synem' czy 'pracownik i turystka' - znów wyrażę osobiste zdanie, jak zwykle, ale nazywanie zdjęcia z kaczką "Kaczka" nie wydaje mi się potrzebne.
    Co do treści - podoba mi się 9tka.
    11 tez ciekawa, bliżej - przez co bardziej czuję się 'w środku wydarzenia, niż inne które ostatnio widziałem na naszym forum.

pozdrawiam,

Awatar wojteh
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Moja droga ...

To był sierociniec ... Na uboczu miasta w dosyć dobrej na tamte warunki dzielnicy. Było tam "okienko życia". Miałem przewodniczkę, ktora ułatwiła mi wejście do tego ośrodka - współpracowała z fundacja. Pierwsze pomieszczenia dla noworodków i niemowlaków potem sala z dziećmi, ktore pokazałem wyżej ... Z jedej strony cieszyłem sie bo te dzieci miała dobre warunki, były opiekunki. Było czysto, dzieci tez były czyste .. Ale to jednak sierociniec .. Czuło sie ze te dzieci są same .. Wyszedłem i pojechałem z 800 m dalej i tam juz były osiedla biedoty .. Takie same dzieci ale biedne i brudne ale jakieś takie uśmiechnięte bardziej ... Zasmarkane ale uśmiechnięte .. Życie tam nie jest łatwe i jest bardzo tanie .. Na ścianach sporo plakatów o zaginieciu ... Nie zwiedzialem zabytków ale byłem w dzielnicach biedy czułem ich ogromna wole życia ..
    Ostatnio edytowane przez wojteh ; 16.03.15 o 20:16

Awatar wojteh
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    kolor starości // indie

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Przyglądam się z uwagą twoim kadrom i powiem tak: mZD 12/2.0 to taki must have dla ciebie. 14/2.5 jest szybsze, ale 12 zrobi ci różnicę.
    Kup sobie go jak najszybciej - tylko mądrze - używka od osoby która szanuje szkiełka.
    /edit: nie 12mm tylko właśnie mZD12; małe, jasne, fajnie zbalansowane z małymi korpusami. 12-50, 12-35X czy 12-32 już by ci tego nie dały.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 31.03.15 o 11:52

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Ładny kadr.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=