Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Moja droga ...

Awatar wojteh
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Podpis pod fotografia prasową/dziennikarska odgrywa istotną rolę - jest niezbędny i mówi dlaczego pokazujemy dana fotografię. Podpis ma wyraźnie dać odpowiedź na pytanie co i kogo widzimy na zdjęciu i pełni podobna funkcję jak legenda do mapy.*

*K. Wolny-Zmorzyński, E. Nowińska. K. Groń, W. Sosonowski, Fotografia dziennikarska, Wydawnictwo Poltext, Warszawa 2011, s. 21-23.

Gdy widzę zdjęcia wrzucane tak z czapki bez słowa komentarza w wątkach fotograficznych myślę ze te osoby nie traktują fotografii i adresatów poważnie ... zdjęcie musi być osadzone w czasie i przestrzeni .. nawet gdy nie ma tytułu powinno mieć tytuł : bez tytułu

------------------------
    7.
    Fortunately, many have a face (children with cerebral palsy) // Jodhpur 2014

to część projektu dla fundacji która pomaga dzieciom w Indiach ...
    Ostatnio edytowane przez wojteh ; 11.03.15 o 06:07

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Masz swietny start w autorskim watku.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Awatar wojteh
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    8.
    Three boys, three levels // Jodhpur 2014

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    @Moja droga
    o ile pamietam to było chyba tak:

pozdrawiam
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    8.
    Three boys, three levels // Jodhpur 2014
    Te jak i poprzednie - zdecydowanie przyciągają wzrok i każą pomyśleć nad treścią, wielowymiarową i 'skrojoną' na miarę prasowej fotografii.
    Dzięki, że i na forum się dzielisz swymi fotami.
    Mam nadzieję, że kolejne - równie dobre - będą z Olków

pozdrawiam

Awatar wojteh
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    mam nadzieję ze z Olka też ... E-M5 bardzo mnie cieszy sam fakt jak jest wykonany jak działa .. jestem przekonany, że używany będzie mocno ... juz sama bateria mi to gwarantuje

trochę inny

Father and son in Paris (Ojciec i Syn) // Night music (Noc Muzyki) //Paris 2013

Tourism and employee (Turystka i pracownik) // Roma 2014

Ostatnio edytowane przez wojteh ; 16.03.15 o 16:45

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Gdy widzę zdjęcia wrzucane tak z czapki bez słowa komentarza w wątkach fotograficznych myślę ze te osoby nie traktują fotografii i adresatów poważnie ...
    Ja mam inaczej.
    Czuję się lekceważony, kiedy na polskojęzycznym forum, widzę zdjęcie z obcojęzycznym tytułem. Czy ma to podnieść wartość zdjęcia? Czy polski tytuł obniżyłby wartość zdjęcia?
    Z dwojga złego wolę zdjęcie wrzucane "od czapy", bez podpisu od zdjęcia wrzuconego z podpisem "od czapy".
    Hospital light, czy Night View of Ganges, mają niewiele wspólnego z tym, co na obrazku.
    Zacytowałeś:
    Podpis pod fotografia prasową/dziennikarska odgrywa istotną rolę - jest niezbędny i mówi dlaczego pokazujemy dana fotografię. Podpis ma wyraźnie dać odpowiedź na pytanie co i kogo widzimy na zdjęciu i pełni podobna funkcję jak legenda do mapy.
    Rzeczywiście, na zdjęciu Father and son in Paris // Night music //Paris 2013, nie widać niczego co jest w tytule. Bez tego opisu, zdjęcie może być odebrane jako zrobione gdziekolwiek, komukolwiek i z jakiejkolwiek okazji.
    Pytanie- zdjęcie jest bytem samodzielnym (może mieć tytuł ale nie musi), czy ma być tylko ilustracją do tytułu?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Ja mam inaczej.
    Czuję się lekceważony, kiedy na polskojęzycznym forum, widzę zdjęcie z obcojęzycznym tytułem. Czy ma to podnieść wartość zdjęcia? Czy polski tytuł obniżyłby wartość zdjęcia?
    Z dwojga złego wolę zdjęcie wrzucane "od czapy", bez podpisu od zdjęcia wrzuconego z podpisem "od czapy".
    Hospital light, czy Night View of Ganges, mają niewiele wspólnego z tym, co na obrazku.
    Zacytowałeś:
    Rzeczywiście, na zdjęciu Father and son in Paris // Night music //Paris 2013, nie widać niczego co jest w tytule. Bez tego opisu, zdjęcie może być odebrane jako zrobione gdziekolwiek, komukolwiek i z jakiejkolwiek okazji.
    Pytanie- zdjęcie jest bytem samodzielnym (może mieć tytuł ale nie musi), czy ma być tylko ilustracją do tytułu?
    W pełni się zgadzam, a "Father and son in Paris // Night music //Paris 2013" czy "Tourism and employee // Roma 2014" nic mi kompletnie nie mówi (pierwsze słowo z ojcem kojarzę nie wiem czy dobrze ) "Brakuje" jeszcze na zdjeciu podpisu Photography by (czy jakoś tak)
    Co do samych zdjęć bardzo nie lubie takich mocnych kontrastów, ale to oczywiście kwestia gustu. Wydaje mi się, że zdjęcia czarno białe też powinny mieć jakiś zakres tej szarości, a nie tylko prawie czerń i biel...
    Edit.
    Najbardziej podoba mi sie foto 1 z wątku, 2 i 3 nieco za ciemne jak na mój gust ale ogólnie też sie podobaja jak i foto 4
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 16.03.15 o 15:14
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Awatar wojteh
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    ok będę dawał polskie odpowiedniki tytułów ... zdjęcia przygotowuje z tytułami ... wysyłam do wielu miejsc i najbardziej uniwersalny jest j.angielski

Ceremonia Ganga Aarti // Varanasi 2014

Ostatnio edytowane przez wojteh ; 16.03.15 o 16:46

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Podpis pod fotografia prasową/dziennikarska odgrywa istotną rolę - jest niezbędny i mówi dlaczego pokazujemy dana fotografię. Podpis ma wyraźnie dać odpowiedź na pytanie co i kogo widzimy na zdjęciu i pełni podobna funkcję jak legenda do mapy.*

*K. Wolny-Zmorzyński, E. Nowińska. K. Groń, W. Sosonowski, Fotografia dziennikarska, Wydawnictwo Poltext, Warszawa 2011, s. 21-23.
    ----------
    Fortunately, many have a face (children with cerebral palsy) // Jodhpur 2014
    Akurat do tego (i poprzednich zdjęć) nie jest potrzebny taki opis, bo że to dzieci z porażeniem mózgowym widać i bez opisu. Ciekawa jestem, czy to jakiś ośrodek dla takich dzieci, czy szkoła? A może dom dziecka? Ciekawa jestem podejścia do dzieci niepełnosprawnych (zwłaszcza wśród biedoty) w społeczeństwie tak bardzo podzielonym przez kasty. Napisałbyś coś więcej? Piszesz o udziale w jakimś społecznym projekcie, mam więc nadzieję, że coś wiesz.