Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Dyfrakcja w Olkach

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    A czy na występowanie dyfrakcji nie ma też wpływu ogniskowa obiektywu ?

W sumie dla obiektywu o ogniskowej 100 mm przysłona np. 11 będzie "mniejszą dziura" niż 11 dla ogniskowej 200 mm, a dyfrakcja jest tym większa, im mniejszy jest otwór przez który przechodzi światło. Czyli im dłuższa ogniskowa, tym mniejsza dyfrakcja dla tej samej przysłony? Test andtora jest dla ogniskowej ok 100 mm, porównywałeś dla 150 (tyle ze to obiektyw o zmiennej jasności, to się może kompensować)?

Dla długo używanego zestawu APS-c i obiektywu minolta 100 macro, dla skal ok 1:2 zauważalny spadek jakości następował poniżej f=14. Dla większych powiększeń to już było ok 11 a nawet 8.

Dla EM-5 zasadniczo nie schodzę poniżej 14, jeśli potrzebuję dużej głębi
    Przyznam, że nie wiem czy wielkość otworu przysłony zależy też od ogniskowej obiektywu. Mam tu wątpliwości. Ogniskową wybrałem tak dość przypadkowo. Uwarunkowane akurat było miejscem gdzie robiłem te fotki (parapet okna) i minimalną odległością ostrzenia obiektywu. Dziś nie powtórzę testu z powodu braku już światła za oknem.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    A czy na występowanie dyfrakcji nie ma też wpływu ogniskowa obiektywu ?

W sumie dla obiektywu o ogniskowej 100 mm przysłona np. 11 będzie "mniejszą dziura" niż 11 dla ogniskowej 200 mm, a dyfrakcja jest tym większa, im mniejszy jest otwór przez który przechodzi światło. Czyli im dłuższa ogniskowa, tym mniejsza dyfrakcja dla tej samej przysłony?
    Mam wrażenie, że poza średnicą przysłony znaczenie ma też długość drogi jaką przebywają ugięte na krawędziach otworu przysłony promienie światła przed padnięciem na matrycę - przy tym samym kącie odchylenia na krawędzi dłuższa droga oznacza większe odchylenie śladu promienia na matrycy. Ten efekt będzie działał w odwrotna stronę niż wzrost średnicy otworu przysłony przy wydłużaniu ogniskowej. Czy oba efekty skompensują się całkowicie, czy tylko częściowo i jaki będzie ostateczny rezultat nie potrafię powiedzieć - trzeba by być trochę ode mnie mądrzejszym by to przeliczyć

---------- Post dodany o 17:44 ---------- Poprzedni post był o 17:40 ----------

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Przyznam, że nie wiem czy wielkość otworu przysłony zależy też od ogniskowej obiektywu.
    Ewidentnie zależy. Wynika to z definicji liczby przysłony. Oczywiscie średnica źrenicy wejściowej o której mówi definicja nie jest równa średnicy otworu przysłony, ale są to wartości silnie ze sobą powiązane i wzrost źrenicy wejściowej przekłada się na wzrost średnicy otworu przysłony.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    108
    Moja galeria
    Ja (bez naukowych dociekań) staram się trzymać "jednocyfrowych" przysłon - prosta i bezpieczna to zasada...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Naukowo w/g cambridge in colour z kalkulatora wychodzi, że dla matrycy 16M dyfrakcja pojawia się już dla przesłony f/8.

I można by się tego trzymać, gdyby nie GO w makro. Akceptuję f/11 ale czasami bardzo mi brakuje GO. Nie mam jeszcze zdania co jest gorsze czy za płytka GO czy zdegradowany obraz .

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Naukowo w/g cambridge in colour z kalkulatora wychodzi, że dla matrycy 16M dyfrakcja pojawia się już dla przesłony f/8.

I można by się tego trzymać, gdyby nie GO w makro. Akceptuję f/11 ale czasami bardzo mi brakuje GO. Nie mam jeszcze zdania co jest gorsze czy za płytka GO czy zdegradowany obraz .
    Dużo zależy od motywu i jego ułożenia w głębi ostrości. Często jeśli spokojność motywu pozwala robię w takiej sytuacji kilka zdjęć z różnymi liczbami przysłony i później wybieram najlepsze. Zdarza się, ze degradacja przy większej liczbie przysłony (co w przypadku światła zastanego oznacza też dłuższy czas ekspozycji) wynika nie tylko z dyfrakcji ale i poruszenia zdjęcia - zarówno wskutek drgań aparatu, jak i ruchów samego motywu.
    Pozdrawiam!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja nie używam światła zastanego. Czas to najczęściej 1/250s na mniej E-M5 nie pozwala. Najczęściej wszystko się rusza, obiekt i ja.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    To jeszcze jeden teścik obiektywu mZD40-150 tym razem dla ogniskowej 120mm (poprzednio było 49mm).
    Kropy 1:1 jpg-ów prosto z puszki.

f5.6Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	01_f5.6.jpg
Wyświetleń:	305
Rozmiar:	543,8 KB
ID:	142723 f6.3Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	02_f6.3.jpg
Wyświetleń:	268
Rozmiar:	555,0 KB
ID:	142724 f7.1Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	03_f7.1.jpg
Wyświetleń:	275
Rozmiar:	573,3 KB
ID:	142725

f8 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	04_f8.jpg
Wyświetleń:	281
Rozmiar:	582,1 KB
ID:	142726 f10Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	05_f10.jpg
Wyświetleń:	292
Rozmiar:	586,5 KB
ID:	142727 f13 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	06_f13.jpg
Wyświetleń:	285
Rozmiar:	577,7 KB
ID:	142728

f16Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	07_f16.jpg
Wyświetleń:	289
Rozmiar:	561,5 KB
ID:	142729 f18Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	08_f18.jpg
Wyświetleń:	303
Rozmiar:	549,8 KB
ID:	142730 f22 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	09_f22.jpg
Wyświetleń:	286
Rozmiar:	526,2 KB
ID:	142731

Z pliku RAW po wyostrzeniu zdjęcia krop 1:1 może wyglądać też tak. To już tak bez związku z dyfrakcją.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	z RAW.jpg
Wyświetleń:	268
Rozmiar:	723,7 KB
ID:	142737

Cały kadrKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	cały kadr.jpg
Wyświetleń:	273
Rozmiar:	654,9 KB
ID:	142734

Tym razem spostrzeżenia nieco inne. Najlepsza ostrość dla przysłon 7.1 i 8. (widać taka specyfika tego obiektywu lub konkretnego egzemplarza) utrzymująca się na dobrym poziomie do f13.
    Przy ogniskowej 49mm było to od 5.6 do f10.

Zgadzam się z tym:
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    ...Generalnie nie ma co demonizować przesłony./.../...zwykle zdjęcia i tak pomniejszamy, czy dostrzeżemy wtedy jakąś różnicę?
    U mnie taką graniczną i bardzo rzadko stosowaną wartością to f16. Najczęściej nie wychodzę poza f8.

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Ja nie używam światła zastanego. Czas to najczęściej 1/250s na mniej E-M5 nie pozwala...
    Nie używając światła zastanego wogóle, ten czas nie ma aż takiego znaczenia aby nie powiedzieć żadnego. O czasie naświetlania decyduje czas błysku. (post#4) Ale to inne zagadnienie...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.03.15 o 14:01

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    To ja pozwole przypomnieć mój test 50-tek.
    ZD 50, OM 50 f/1.4 i OM 50 f/3.5 MACRO.
    Wystarczy loknać na focię i będzie w miare jasno od jakiej przysłony ZD 50 f/2 sie pogarsza:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	__porownanie0.jpg
Wyświetleń:	269
Rozmiar:	179,2 KB
ID:	142735

i wycinek głownego kadru na poszczególnych obiektywach:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	__porownanie1.jpg
Wyświetleń:	284
Rozmiar:	761,0 KB
ID:	142736

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Nie używając światła zastanego wogóle, ten czas nie ma aż takiego znaczenia aby nie powiedzieć żadnego. O czasie naświetlania decyduje czas błysku. (post#4) Ale to inne zagadnienie...
    Czas migawki nie ma znaczenia, ale czas ekspozycji (czyli jak słusznie piszesz czas błysku) już tak. Błysk lampy błyskowej ma jednak pewien skończony czas trwania, tym dłuższy, im większa energia błysku jest potrzebna (automatyka błysku jest zwykle realizowana poprzez przerywanie błysku w momencie, gdy palnik lampy wyemitował już wystarczającą ilość światła). Przy szybkim ruchu motywu nawet w przypadku oświetlania błyskiem można zaobserwować poruszenia - szczególnie przy makrofotografii, gdzie już nieznaczne przemieszczenie obiektu potrafi przesunąć jego obraz na matrycy o kilka pikseli. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że te kilkaset mikrosekund trwania błysku to pomijalnie mało, ale przy skali 1:1 wystarczy prędkość zaledwie 3.75cm/s aby w ciągu 100 mikrosekund obraz przesunął się o jeden piksel na matrycy OMD-EM5...
    Pozdrawiam!

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Czas migawki nie ma znaczenia, ale czas ekspozycji (czyli jak słusznie piszesz czas błysku) już tak.
    Głównie chodziło mi właśnie o ten czas migawki. Jeśli światła zastanego nie ma wogóle (załóżmy ciemnia jakowaś), co podkreśliłem, to choćby po czasie trwania błysku naświetlało się jeszcze przez minute to matryca i tak nic nie zarejestruje. Co najwyżej swoje własne zakłócenia. Ale z tym się chyba zgadzamy
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Błysk lampy błyskowej ma jednak pewien skończony czas trwania, tym dłuższy, im większa energia błysku jest potrzebna (automatyka błysku jest zwykle realizowana poprzez przerywanie błysku w momencie, gdy palnik lampy wyemitował już wystarczającą ilość światła). Przy szybkim ruchu motywu nawet w przypadku oświetlania błyskiem można zaobserwować poruszenia - szczególnie przy makrofotografii, gdzie już nieznaczne przemieszczenie obiektu potrafi przesunąć jego obraz na matrycy o kilka pikseli. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że te kilkaset mikrosekund trwania błysku to pomijalnie mało, ale przy skali 1:1 wystarczy prędkość zaledwie 3.75cm/s aby w ciągu 100 mikrosekund obraz przesunął się o jeden piksel na matrycy OMD-EM5...
    Możliwe, że przyjmuje takie uproszczenie iż czas 1/1000s wystarczy aby "zamrozić" dość szybki ruch (szybszy niż te 3,75cm/s). Niestety nie mogę znaleźć z tego przykładu (post#4) zdjęcia w oryginalnym rozmiarze aby podejrzeć w skali 1:1 czy jakiś efekt poruszenia widać.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.03.15 o 15:01