Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Dyfrakcja w Olkach

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    Polecam, w temacie: [,video=youtube;MX7XkgAmMGI]https://www.youtube.com/watch?v=MX7XkgAmMGI[/video]
    Populistyczny bełkot. f/22 na małych matrycach w celu zapewnienia ostrości po horyzont Fotograficzne discopolo
    Ostatnio edytowane przez fret ; 12.03.15 o 16:04
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    Polecam, w temacie: ...youtube;MX7XkgAmMGI]https://www.youtube.com/watch?v=MX7XkgAmMGI
    Przykładowo z filmu:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	01.jpg
Wyświetleń:	357
Rozmiar:	13,4 KB
ID:	142739

Dla systemu 4/3, mikro4/3, przy obiektywie o ogniskowej 12mm i ostrości ustawionej na 1m wystarczy przysłona f10 aby zakres głębi ostrości sięgał do nieskończoności.
    Więc po co ustawiać f22 ? Mam nadzieję, że nie pomyliłem Tak mi kalkulatory głębi ostrości podpowiedziały
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.03.15 o 16:51
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar robtor
    Mieszka w
    okolice Tarnowa
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Facet "pali bzdury" na tym filmiku . Dokładnie, najprościej posłużyć się kalkulatorem głębi ostrości
    Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
    Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
    Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mm plus Nikony

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Możliwe, że przyjmuje takie uproszczenie iż czas 1/1000s wystarczy aby "zamrozić" dość szybki ruch (szybszy niż te 3,75cm/s). Niestety nie mogę znaleźć z tego przykładu (post#4) zdjęcia w oryginalnym rozmiarze aby podejrzeć w skali 1:1 czy jakiś efekt poruszenia widać.
    Trochę mnie nie zrozumiałeś. Pisząc o 1:1 nie miałem na myśli podglądania zdjęcia piksel w piksel an monitorze, a skale odwzorowania przy makrofotografii. Bo rozmycie wywołane poruszeniem bardzo silnie zależy od tej skali. Rozważając poruszenie wywołane ruchem samego motywu i zakładając w najprostszym przypadku, że motyw porusza sie ze stała prędkością prostopadle do osi optycznej obiektywu z podaną w mojej wypowiedzi prędkością 3.75cm/s przy skali odwzorowania 1:1 jego obraz na matrycy pzresunie sie o jeden piksel w czasie 100 mikrosekund. Przy skali 1:30 typowej w przypadku matrycy 4/3 dla zdjęć portretowych dla takiego samego przesunięcia obrazu w tym samym czasie będzie już wymagana prędkość 30x większa.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Trochę mnie nie zrozumiałeś. Pisząc o 1:1 nie miałem na myśli podglądania zdjęcia piksel w piksel an monitorze, a skale odwzorowania przy makrofotografii. Bo rozmycie wywołane poruszeniem bardzo silnie zależy od tej skali.
    Tak, to zmienia postać rzeczy
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    ...Rozważając poruszenie wywołane ruchem samego motywu i zakładając w najprostszym przypadku, że motyw porusza sie ze stała prędkością prostopadle do osi optycznej obiektywu z podaną w mojej wypowiedzi prędkością 3.75cm/s przy skali odwzorowania 1:1 jego obraz na matrycy pzresunie sie o jeden piksel w czasie 100 mikrosekund. Przy skali 1:30 typowej w przypadku matrycy 4/3 dla zdjęć portretowych dla takiego samego przesunięcia obrazu w tym samym czasie będzie już wymagana prędkość 30x większa.
    Trochę tam w makro się bawiłem ale przyznam nie podjąłbym się próby (przy skali odwzorowania 1:1) wykonania zdjęcia owada poruszającego się prawie 4cm/s i tu rzeczywiście tak jak piszesz i czas 1/1000s (czy nawet krótszy) zapewne nie pomoże. Może wtedy gdy jest to poruszający się owad ale tak prawie w miejscu Ale odbiegamy od tematu wątka.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    Tak szybko poruszajacego się owada też bym się pewnie nie podjął - przykład z ciągłym, jednostajnym ruchem był podany dla pokazania matematycznej strony samego zjawiska. Dość często natomiast w praktyce występują poruszenia związane np. z tym, że owad trzęsie czułkami, porusza skrzydłami lub lisć na ktorym siedzi drga na wietrze. Okazuje się, że nawet stosując dominujące oświetlenie lampą błyskową nie zawsze daje się te ruchy zamrozić - zwłaszcza, że jeśli dla zmiękczenia światła lampy zastosujemy rozpraszacz -spowoduje on znaczne straty swiatła i lampa mimo małej odległości musi błyskać dość silnie (czyli z długim czasem błysku).
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Wykres rozdzielczości nowej makrówki Panasa
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.