Strona 23 z 26 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 260

Wątek: ED 14-35mm 1:2.0 SWD

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Jest obiektyw, który patrząc na całokształt nie ustępuje optycznie Olympusowi. Zeiss 24-70.
    Pozdrawiam
    Najprawdopodobniej to najlepszy z 24-70, ale pod FF wątpliwe, by tak dobrze wypadał na krawędziach. To samo tyczy się nikkora 24-70. Na 70 2,8 w centrum super już nie jest , a pod FF (krawędzie) będzie pewnie wyraźnie gorzej.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Widziałem zdjęcia porównawcze z tego Zeissa i mnie jakoś nie zachwyciły. Ostrość w centrum kadru super, ale rogi już pozostawiały wiele do życzenia. Tamron 28-75 f/2,8 i Sony 28-75 f/2,8 (optycznie to jeden i ten sam obiektyw), mimo nieco mniejszej ostrości w centrum, były wyraźnie bardziej równe w rogach. Może to kwestia niedomagającego egzemplarza albo źle przeprowadzonego testu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    mimo nieco mniejszej ostrości w centrum, były wyraźnie bardziej równe w rogach
    Ale przeciez to nie swiadczy o tym, ktore szklo jest lepsze...

Wybierasz co bardziej wolisz. Jedni wola ostrzejszy obraz w centrum, inni wola mniej ostry obraz, ale bardziej wyrownany w calym kadrze. Bo takie a nie inne robia zdjecia.

To swiadoma decyzja producenta, na co polozyc nacisk. Ciekawie pisze o tym:
    http://reidreviews.com/reidreviews/

Chyba, ze jest ewidentne mydlo, no to wtedy nie ma o czym mowic oczywiscie.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    No właśnie taki kompromis wcale nie jest konieczny. Taki ZD 14-35 jest ostry i w centrum, i w rogach. Szkoda tylko, że matryce nie pozwalają tego w pełni wykorzystać z powodu stosunkowo silnego filtra AA.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    No właśnie taki kompromis wcale nie jest konieczny. Taki ZD 14-35 jest ostry i w centrum, i w rogach. Szkoda tylko, że matryce nie pozwalają tego w pełni wykorzystać z powodu stosunkowo silnego filtra AA.
    miejmy nadzieję, że na jesieni się to może zmieni
    e-510 + 14-54 + 14-42 + 40-150, dcr-250, metz 36 af-4o, a720 is. super takumar 55 1.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Aż tak bardzo mi się nie pili, ale nie mam też na co czekać. Niepotrzebne mi są nowe puszki na rynku, tylko budżetowe zoomy - coś w rodzaju 18-35 mm f/4-5,6 i 28-75 mm f/2,8 - oba stabilizowane (czy to poprzez stabilizację matrycy, czy stabilizację optyczną w obiektywie). U Nikona i Canona nie mam czego szukać, u Sony jeszcze jako tako. Decyzja jest już podjęta.
    Podstawową zaletą Sony jest stabilizowana matryca. Dzięki temu możesz podpinać szkła typu Tamron 17-35 2.8-4, 28-75 2.8, 70-200 2.8 i masz stabilizowany komplet za połowę tego co musisz wydać na Nikona 70-200 VR, lub Canona IS.

Do szału w Sony doprowadzał mnie tylko AF. Ten powszechnie krytykowany w Canonie 5D jest znacznie lepszy od tego w A700, może w A850/900 jest lepiej...
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Do szału w Sony doprowadzał mnie tylko AF. Ten powszechnie krytykowany w Canonie 5D jest znacznie lepszy od tego w A700, może w A850/900 jest lepiej...
    Poświęciłem trochę czasu, żeby zbadać ten temat. Pytałem użytkowników obu tych systemów i w większości potwierdzali, że AF w Sony jest trochę wolniejszy, ale też pewniejszy. Mam nadzieję, że przynajmniej na środkowym punkcie nie będzie odbiegał mocno od tego, co mam teraz w E-30 w połączeniu z ZD 14-54. I liczę, że będzie dużo szybszy niż w E-30 z Sigmą 50 f/1,4.

qbic
    Gość
    Nie wiem jak jest w A700, ale w C5Dmk2 AF jest szybszy niż w A900 (wydaje mi się że trafialność lepsza w A900).

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Nie wiem jak jest w A700, ale w C5Dmk2 AF jest szybszy niż w A900 (wydaje mi się że trafialność lepsza w A900).
    Jeszcze kwestia tego co się porównuje, w Sony AF-S na środkowym czujniku jest ok. Ale jeśli AF-C nie radzi sobie z utrzymaniem ostrości na 3 latku biegnącym w jednym kierunku to ja dziękuję. W Sony brakuje mi też szkła będącego odpowiednikiem ZD12-60 tylko że pod FF.
    Zapraszam do albumu i galerii

qbic
    Gość
    W Sony brakuje mi też szkła będącego odpowiednikiem ZD12-60 tylko że pod FF.
    Dostępne są obiektywy o podobnym zakresie, nie trzeba mieć tego samego co do milimetra.