Strona 20 z 26 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 260

Wątek: ED 14-35mm 1:2.0 SWD

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Konkurencja jest zauważalnie tańsza i ciut szersza, ale na tym się kończą jej zalety.
    Do jakiego sprzętu się odnosisz?

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Do jakiego sprzętu się odnosisz?
    Do każdego FF zooma 24-70 2.8. Canon, Nikon, Sony.

Każdy jest tańszy, każdy jest szerszy, ale poza tym ustępują Olympusowi.

Tyle że o ile Canona mógłbym kupić - gdybym potrzebował tego typu szkła - to już Olympus jest dla mnie zdecydowanie za drogi
    Zapraszam do albumu i galerii

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Nie zmienia to faktu ze nie ma do czego go przypiac.
    Jest Piotrze. Słaby i wyjątkowo irytujący AF. Może faktycznie tak słabo radzi sobie podpięty do E-3, ale z drugiej strony do czego go podpiąć? E-30?

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Do każdego FF zooma 24-70 2.8. Canon, Nikon, Sony.

Każdy jest tańszy, każdy jest szerszy, ale poza tym ustępują Olympusowi.
    Jest obiektyw, który patrząc na całokształt nie ustępuje optycznie Olympusowi. Zeiss 24-70.

O tym, że Olympus potrafi robić dobrą optykę wszyscy wiedzą. I wszyscy wiedzą, że bez dobrej matrycy te świetne obiektywy będą dalej kurzyć się w magazynach.

Jeśli potwierdzą się pogłoski o przygotowywanym powrocie matryc Kodaka do lustrzanek e-systemu, to może jeszcze się przeprosimy.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta

Jeśli potwierdzą się pogłoski o przygotowywanym powrocie matryc Kodaka do lustrzanek e-systemu, to może jeszcze się przeprosimy.

Pozdrawiam

Raczej nie bardzo bo i tak będzie szumiało jak morze... A co do tego szkła to za różnicę w cenie (około 8 tyś w sklepie) to można kupic spokojnie N,C lub S tej samej klasy+ dobre body ( co prawda nie FF choć w przypadku canona powinno się udać w tej kasie kupic go nowego z używaną 5tką) a różnica 1EV w świetle będzie wtedy do pominięcia ponieważ konkurencja ma o tyle lepszą matrycke...
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Dziwie się Olympusowi, że nie niszczy konkurencji produkując szkła z wieloma opcjami bagnetu. Uprzedzając wątpliwości, mam na myśli rzecz jasna, że przeprojektują szkła pod większe matryce.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Raczej nie bardzo bo i tak będzie szumiało jak morze... A co do tego szkła to za różnicę w cenie (około 8 tyś w sklepie) to można kupic spokojnie N,C lub S tej samej klasy+ dobre body ( co prawda nie FF choć w przypadku canona powinno się udać w tej kasie kupic go nowego z używaną 5tką) a różnica 1EV w świetle będzie wtedy do pominięcia ponieważ konkurencja ma o tyle lepszą matrycke...
    Zależy co komu potrzebne. Canon 24-70 nie bardzo jest tej samej klasy, to (od razu przyznaję że oceniam według testów) najsłabszy obiektyw o tym zakresie. Sony i Nikon są wyraźnie droższe i za różnicę uda się kupić co najwyżej APS-C i to jakiś entry level.

Ale generalnie masz rację. Obiektyw jest świetny, brakuje do niego przyzwoitego korpusu. Oczywiście E-3 nie jest zły, ale jednak jego matryce nie bardzo wytrzymuje porównanie z D700, 5DmkII, czy nawet Sony A850/A900

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Dziwie się Olympusowi, że nie niszczy konkurencji produkując szkła z wieloma opcjami bagnetu. Uprzedzając wątpliwości, mam na myśli rzecz jasna, że przeprojektują szkła pod większe matryce.
    To mogłoby być ciekawe o ile Olympus podpisałby pakt z diabłem na "układ zaprzeczający prawom fizyki". Skonstruowanie jednak takiego szkła pod FF to nie lada wyzwanie. Podejrzewam, że szkła 4/3 dlatego pokazują pazur bo mają dość duże pole obrazowania i wiele wad nękających konkurencję jest eliminowanych - winieta, mdłe rogi, itd.

Ciekawa dyskusja się rozpętała pod newsem na optycznych o sferycznej matrycy Nikona, która miałaby niwelować wady optyczne szkieł. Nikt nie zauważył, że Olympus prawdopodobnie te wady po prostu "wyciął" kształtem matrycy zbliżonym bardziej do kwadratu 4:3 (lepsze wykorzystanie sweet point) i większym kołem obrazowania i może tą telecentrycznością, która wpisana jest w założenia szkieł 4/3. Wystarczy spojrzeć na UWA u Olympusa - po prostu wymiatają, np.: jak zobaczyłem rogi Tamrona 10-24 to aż mi szczena opadła jak obejrzałem porównywalne sample z 9-18 (wiem, wiem inne FOV).

Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    .

Pozdrawiam
    Też mnie takie myśli nachodzą jak czasem patrzę na tzw. "zielenie" w Nikonie. Epic fail, nie mogę dojść z tymi kolorami do ładu.
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Kaleb_82 Zobacz posta
    Wystarczy spojrzeć na UWA u Olympusa - po prostu wymiatają, np.: jak zobaczyłem rogi Tamrona 10-24 to aż mi szczena opadła jak obejrzałem porównywalne sample z 9-18 (wiem, wiem inne FOV).
    Ja nie mam aż takich wrażeń pozytywnych co do produktów O. Mialem 7-14 , teraz mam Sigme 12-24 o ile ten pierwszy mniej winietował od F4 to ten drugi jest ostrzejszy, przepaści jak dla mnie nie ma (no może cenowa).

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Olympus nie ma monopolu na dobre szkla, inne systemy maja dobrych szkiel wiecej niz 4/3 wszystkich, efekt skali. 24-70 to stare konstrukcje, jeszcze analogowe. Nie sledze innych systemow ale wystarczy zobaczyc jaki poziom prezentuja nowe szkla canona jak 100/2.8L i 70-200/2.8IIL.

http://www.dpreview.com/lensreviews/...ration.xml%3F2

Olympus pieknie "niszczy" w m4/3 prezentujac najgorsze szkla

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    24-70 to stare konstrukcje, jeszcze analogowe.
    "Analogowy" to jest ewentualnie Canon 24-70. Nikkor i Sony to zdecydowanie nowe, cyfrowe konstrukcje.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Nie sledze innych systemow ale wystarczy zobaczyc jaki poziom prezentuja nowe szkla canona jak 100/2.8L i 70-200/2.8IIL.

http://www.dpreview.com/lensreviews/...ration.xml%3F2
    Ale porównujesz szkła podpięte do zupełnie innych matryc. Przeskaluj sobie obrazek z 5DmkII do rozdzielczości E-3 lub przetestuj Canona na starym 5D to wtedy będzie coś można powiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 2.07.10 o 11:50 Powód: Automatyczne scalenie postów