Strona 5 z 26 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 260

Wątek: ED 14-35mm 1:2.0 SWD

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Co stoi na przeszkodzie by Top ZUIKO potaniały?
    tutaj się zgodzę, mogłyby potanieć
    Mogłyby Poza tym, akurat ZD 35-100 jest trochę w tyle za konkurencją, jeśli chodzi o szybkość AF, bo nie ma silnika SWD. Bawiłem się tym szkłem w Łodzi, spodobało mi się niesłychanie (niesamowita ostrość już od f/2.0, plastyka i bokeh), ale AF bardzo szybki to nie jest. Nawet w połączeniu z E-3. ZD 14-35 jest konstrukcją nowszą i silnik ma.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Widzisz Radku niesłusznie założyłeś, że w swojej ocenenie próbuję deprecjonować coś co na to nie zasługuje. Z tym co piszesz w całości się zgadzam. Problem w tym, że jak sam zauważyłeś chłopakom z Olympusa nie sprawdziły się założenia (bez znaczenia jakie były). To co miało stanowić przewagę stało się czymś co przewagę ma zniwelować. W takim przypadku świetnie by się stało jeśli obiektywy typu 14-35 i 35-100 były cenowo atrakcyjne w stosunku do obiektywów 24-70 i 70-200 z f/2,8 konkurencji.

Nie wiem na co tu się obrażać. Akurat niższe ceny powinny być mile widziane przez wszystkich, a tłumaczenie drożyzny stwierdzeniami "nasze to ostre od pełnej dziury i w całym zakresie, a konkurencję trzeba przymykać" traci ostatnio na prawdziwości. Służę na maila sampelkami z AF-S 14-24; 24-70 i 70-200 VR.

Chyba wszystkim zależy na tym by system się popularyzował. Skoro entry się świetnie rozwija to zarabia na cały system. Topy powinny tanieć, a tak się nie dzieje. Niech każdy zerknie jak potaniały klasowe obiektywy konkurencji. Co stoi na przeszkodzie by Top ZUIKO potaniały?
    Ja się nie zgodziłem z analizą powodów powstania obu obiektywów. Co prawda 14-35 powstaje/wało w bólach, ale oba szkła zostały "wymyślone" przed erą cmosów w Nikonie.
    Na poziomie jakości przetwornika CCD 10 mpix Nikona czy Sony to taki E510 czy nawet E330 nie odstają. I w takich warunkach te szkła powstawały. Powstawały by dać użyszkodnikom E-systemu to, co zapowiedziano, czyli szkła o niezwykłych cechach.

Musze dodać, że skłamał bym, gdybym potrafił wyobrazić sobie amatora, który ma E410 i ZD35-100 i zrobił takie zakupy świadomie. Jednak w Olympusie powstawały prototypy narzędzi z wyższej półki i tego dysonansu zapewne tam nie mieli. "Skrzydlaty" prototyp E1 miał literkę P przy nazwie, która sugerować może, że to 16 mutacja z kolei.

Nie mam zamiaru stawać w obronie cen. Nie zgodzę się jednak na analizę, jaką zaprezentowałeś, która zmusiła mnie do zabrania głosu w wątku sprzętowym.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Suchar, bo żeby zakręcić takim baniakiem potrzebny jest wolnoobrotowy diesel, a nie benzynowa pszczółka (SWD)
    Nawet miałem ochotę na to szkło, ale Radek mnie nieco ostudził, po drugie zakres mi z kija nie pasuje do tego co robię i co chcę robić. Mój roadmap wygląda następująco:
    W tym miesiącu 50mm/2.0
    Za 2-3 miechy 12-60 SWD.
    W realnej przyszłości 7-14, chyba że wyprzedzi go ten amatorski szerokościowiec.
    Nie wiem kiedy 50-200 SWD.
    Jeszcze bardziej nie wiem kiedy (tym bardziej po co )- E3.
    Może w końcu zacznę robić zdjęcia zamiast siedzieć tu godzinami
    Czy znajdzie się miejsce na 14-35, tego jeszcze nie wiem.
    Tak a propos, dla tych co dłużej tu siedzą: czy coraz lepszy dla nas przelicznik dolara do złotówki powoduje że szkiełka sprowadzane do nas z USA tanieją ?
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver
    Tak a propos, dla tych co dłużej tu siedzą: czy coraz lepszy dla nas przelicznik dolara do złotówki powoduje że szkiełka sprowadzane do nas z USA tanieją ?
    no tanieją, tylko ja wolałbym kupować w polskim sklepie w cenach jak zza wielkiej wody
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Ja się nie zgodziłem z analizą powodów powstania obu obiektywów. Co prawda 14-35 powstaje/wało w bólach, ale oba szkła zostały "wymyślone" przed erą cmosów w Nikonie.
    Nie mam zamiaru z tym dyskutować bo w zasadzie nia ma już znaczenia z jakich powodów wspominane obiektywy dostały f/2,0 nie zaś przykładowo f/2,8. Problem w tym, że (znowu nawiążę do tego co kiedyś pisałeś) komuś założenia się rozminęły z rzeczywistością i stało się jak stało. Coś co miało stanowić przewagę musi przewagę niwelować. Właściwiej chyba by było napisać powinno niwelować.

Na poziomie jakości przetwornika CCD 10 mpix Nikona czy Sony to taki E510 czy nawet E330 nie odstają. I w takich warunkach te szkła powstawały. Powstawały by dać użyszkodnikom E-systemu to, co zapowiedziano, czyli szkła o niezwykłych cechach.
    Zgoda, ale konkurencja nie śpi. Nowe zoomy konkurencji jakość osiągają zdumiewająco wysoką, a cenowo są atrakcyjniejsze od ZUIKO. Przewaga jest nadal w ultra zoomach, ale najpopularniejszy zakres jest zbyt drogi. To oczywiście moja ocena, którą wyrobiłem sobie jakiś czas temu planując zakup zoomów ze stałym f. Dziwi mnie tylko, że niektórzy userzy próbują tłumaczyć tę różnicę jakością tych obiektywów. Widać nadal pokutuje przekonanie, że nasze jest the best, a konkurencja nie potrafi wykonać niczego równie dobrego. Wiele się jednak zmieniło. Skoro konkurencja odrobiła lekcje, a entry level e-systemu sprzedaje się znakomicie zarabiając na cały system to chyba obniżka cen w segmencie top powinna być czymś naturalnym.

Nie mam zamiaru stawać w obronie cen. Nie zgodzę się jednak na analizę, jaką zaprezentowałeś, która zmusiła mnie do zabrania głosu w wątku sprzętowym.
    Ja zabrałem głos tylko i wyłącznie odnosząc się do przekonania niektórych userów, że nasze obiektywy są the best, a ich cena jak najbardziej uzasadniona. Myślę, że łatwiej by było, co poniektórym zobaczyć jak bardzo się mylą, gdyby mieli styczność z klasowymi obiektywami konkurencji.

Cytat Zamieszczone przez willow32
    ...ja wolałbym kupować w polskim sklepie w cenach jak zza wielkiej wody
    Niestety, ale popyt na świecie jest sterowany. Nawet w tak liberalnej (czy naprawdę ?) USArmy. Dlatego samochody w USA są tańsze niż w Europie, a w Indiach tańsze niż gdziekolwiek na świecie. I koszty pracy czy kurs $ nie mają tu nic do rzeczy. Przy okazji ostatniej wystawy samochodowej mądrzy analitycy dobitnie to wyłożyli otwierając, mam nadzieję wielu oczy Firmy nas doją dorabiając do tego ideologię. Bardziej niż firmy doją nas urzędnicy.

Życzę wszystkim 14-35 i 35-100 za coś około 5k. Jak się odrzuci ideologię to rozsądek podpowie, że to wcale nie jest niemożliwe.

Pozdrawiam...

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zoom > widzę że kumasz na czym ten świat jest oparty... brawo !
    Naprawdę nie ma sensu się licytować kto ma ile linii na milimetr, to jak za dawnych czasów w piaskownicy: a ja mam większe wiaderko ! a ja bardziej kolorowe ! a mój tata jest silniejszy !
    Szlag trafił dyfrakcję, aberracje i inne akcje. Idę focić. Narka
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

The z00m
    Gość
    Zoom > widzę że kumasz na czym ten świat jest oparty... brawo !
    Naprawdę nie ma sensu się licytować kto ma ile linii na milimetr, to jak za dawnych czasów w piaskownicy: a ja mam większe wiaderko ! a ja bardziej kolorowe ! a mój tata jest silniejszy !
    Szlag trafił dyfrakcję, aberracje i inne akcje. Idę focić. Narka
    Niestety wielu przypina mi, że walczę z e-systemem co jest idotyzmem. Ostatnio nawet myślałem nad ściągnięciem z Azji E-3 z 50-200 SWD i EC-14, bo to mnie wyjdzie ponad 6k, czyli niewiele więcej niż w Polsce nienajlepszy Nikkor 80-400. Dlaczego nie mieć puszki za darmo ? Część ludzi jest zafascynowana nie fotografią lecz sprzętem. Ich problem. Ostatnio dziwczyna z nikon.org.pl założyła wątek D3 v D300. Fotografuje od półtora roku D80. Podkreślam D80. Niech każdy zerknie na jej stronkę LINK Dziewczyna nie wiele wie o sprzęcie, ale fotki robi lepsze niż kotleciarze/artyści z masą eLek i dwoma 5D poszukujący zaginionych półtonów w D3 Tacy ludzie jak koleżanka uczą pokory.

Pozdrawiam...

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ostatnio dziwczyna z nikon.org.pl założyła wątek D3 v D300. Fotografuje od półtora roku D80. Podkreślam D80. Niech każdy zerknie na jej stronkę LINK Dziewczyna nie wiele wie o sprzęcie, ale fotki robi lepsze niż kotleciarze/artyści z masą eLek i dwoma 5D poszukujący zaginionych półtonów w D3 Tacy ludzie jak koleżanka uczą pokory.

Pozdrawiam...
    akurat znam Asią bardzo dobrze i nie podnosiłbym tak rangi tego ze foci nikonem bo Asia to mistrz nad mistrze jezeli chodzi o PSa. Wiem ze jest w rozterce i dokładnie znam jej problemy z wyborem puszki.
    Na E-3 nie udało mi się jej namówić a szkoda bo uważam ze byłby to najlepszy dla nie wybór, głównie z uwagi na wagę

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Willow - lobbysty to z Ciebie nie zrobimy
    MZ Zoomowi chodziło o to że można taaaaaaaaaaaakie fotki trzasnąć takim przeciętnym sprzętem. Co do mistrzostwa Twojej koleżanki w PS-ie, widać to na każdym zdjęciu, ale talentu też nie można jej odmówić, zresztą i do PS-a trzeba mieć talent.
    Jest takie fajne powiedzonko > mały bije dużego, jeśli ma głowe do tego. Po przeliczeniu na 4/3 (mam dzisiaj jazdę na przeliczanie ) byłoby to: nie ważne jakim sprzętem kolego, ważne jak zabierasz się do tego O czym akurat z Tobą dyskutować ja (maluczki) nie powinienem.
    A co doradzić koleżance ? No jak to co - FF ! Niech taszczy te ciężary aż jej wzrosną bary To tak żartem, parafrazując do wieszczonego końca 4/3.
    Pozdrawiam !

Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Willow - lobbysty to z Ciebie nie zrobimy
    MZ Zoomowi chodziło o to że można taaaaaaaaaaaakie fotki trzasnąć takim przeciętnym sprzętem. Co do mistrzostwa Twojej koleżanki w PS-ie, widać to na każdym zdjęciu, ale talentu też nie można jej odmówić, zresztą i do PS-a trzeba mieć talent.
    Jest takie fajne powiedzonko > mały bije dużego, jeśli ma głowe do tego. Po przeliczeniu na 4/3 (mam dzisiaj jazdę na przeliczanie ) byłoby to: nie ważne jakim sprzętem kolego, ważne jak zabierasz się do tego O czym akurat z Tobą dyskutować ja (maluczki) nie powinienem.
    A co doradzić koleżance ? No jak to co - FF ! Niech taszczy te ciężary aż jej wzrosną bary To tak żartem, parafrazując do wieszczonego końca 4/3.
    Pozdrawiam !
    niestety lobbysta to ze mnie marny jeżeli moje foty nie przekonują do tego ze Olkiem się da, to ja słowami tego tym bardzie zrobić nie potrafię Co do Asi, nie miałem na myśli tego że robi słabe zdjęcia i ratuje w PSie Asia jest świetnym fotografem i mimo wielu ograniczeń jakie ma (głównie sprzętowo-oświetleniowe) radzi sobie doskonale. A co do jej dylematów, jest ograniczona finansami, kupić D3 ok, ale już na dobre szkła zabraknie, przy D300 zostanie na jakieś