Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 260

Wątek: ED 14-35mm 1:2.0 SWD

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Ale porównujesz szkła podpięte do zupełnie innych matryc. Przeskaluj sobie obrazek z 5DmkII do rozdzielczości E-3 lub przetestuj Canona na starym 5D to wtedy będzie coś można powiedzieć.
    Jesli szklo jest ostre przy 21mpix to nie bedzie ostre przy 12mpix?

S4INT
    Gość
    Ale porównujesz szkła podpięte do zupełnie innych matryc. Przeskaluj sobie obrazek z 5DmkII do rozdzielczości E-3 lub przetestuj Canona na starym 5D to wtedy będzie coś można powiedzieć.
    To różnica będzie jeszcze większa na niekorzyść E...

Co do Nikkora 24-70 - co kto mu zarzuca (jedyna znana przeze mnie wada to rozmiar - spory klocek)? Obiektyw niemiłosiernie ostry od pełnej dziury, zawstydza często stałki z tego zakresu (zwany przez niektórych "stałojebcą"), całkiem ładny bokeh jak na zooma, AF szybki pewny. Co nie zmienia faktu, że chyba nigdy bym nie kupił szkła z tego zakresu za tyle $$.
    Canon mnie rzeczywiście rozczarował, ale też jest zauważalnie tańszy
    Sony nie znam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Taaaa...
    A jak rozmawialismy w sekcji u43, to Radek nie widzial zadnych wad w 24-70 Canona...
    I dziwil sie, ze w ogole ktos moze cos zlego napisac...

Ci co pamietaja, to pamietaja...

https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=107

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Taaaa...
    A jak rozmawialismy w sekcji u43, to Radek nie widzial zadnych wad w 24-70 Canona...
    I dziwil sie, ze w ogole ktos moze cos zlego napisac...

Ci co pamietaja, to pamietaja...

To sobie porównaj 5D z zoomem o którym mówił RE a E-3 z hiper zuiko. Lke sobie przymknij do F4 żeby zrównać DoF, zobaczymy co powiesz.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 2.07.10 o 14:05

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Jesli szklo jest ostre przy 21mpix to nie bedzie ostre przy 12mpix?
    Będzie ostre, ale LP/PH się zmniejszy bo to co podaje dpreview to wynik zależny zarówno od ostrości obiektywu, jak i rozdzielczości matrycy. Wyniki na Olympusie E-3 i Canonie 5DmkII są zupełnie nieporównywalne.

Nie twierdzę tutaj że ZD 50 jest ostrzejszy niż Lka 100 macro, tylko nie chcę żeby porównywać szkła w ten sposób.

Oczywiście przewaga zestawu 5DmkII + 100 2.8L nad E-3 + ZD50 jest olbrzymia, ale jednego zestawu nad drugim, a nie obiektywu!
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    To sobie porównaj 5D z zoomem o którym mówił RE a E-3 z hiper zuiko. Lke sobie przymknij do F4 żeby zrównać DoF, zobaczymy co powiesz.
    A po co uzyskiwać tą samą GO?
    Lepiej domknąć ZD żeby uzyskać to samo światło.
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 2.07.10 o 14:54 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Zapraszam do albumu i galerii

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Olympus nie ma monopolu na dobre szkla
    Trudno mieć monopol produkując szkła w jednym rozmiarze bagnetu. Zresztą, po przeczytaniu testu, wyraziłem jedynie ironiczny pogląd, że Olympus być może powinien pomyśleć o wejściu w inne bagnety. Skoro autorzy testu rozpływają się na jakością optyczną, to czemu nie pomyśleć o tym. Nie koniecznie z obecną ofertą zakresów. Choć, rzecz jasna wnioskowanie takie nie należy brać na poważnie, zwłaszcza wnioskowanie na podstawie jednego testu.

inne systemy maja dobrych szkiel wiecej niz 4/3 wszystkich, efekt skali.
    Więcej? To przeświadczenie czy istnieje jakieś źródło dające pewność takich stwierdzeń? Ja odnoszę wrażenie, że tych dobrych szkieł jest kilka na system (5-6 o różnym przedziale ogniskowych), do których są odnoszone wyniki reszty dostępnych szkieł. A reszta to głównie budżetowy kompromis, o którym nie wypada mówić źle, samemu go używając.

Olympus pieknie "niszczy" w m4/3 prezentujac najgorsze szkla
    Nie zauważyłem problemów z obiektywami m4/3. Jest aż tak źle? Amatorzy narzekają? Zdjęcia z wakacji źle wychodzą?

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta

[...]

Radek o ile pamiętam ma obiektyw selekcjonowany. To, w przypadku Canona ważne. Nie dziwię się jednak opini Radka. O tym jak słabym obiektywem jest Canon 24-70/2.0 L piszą z reguły ludzie, którzy nie mieli go w rękach.

Trzeba zacząć zauważać, że wiele narzekań na Olympusa jest zasadnych. To, świetna firma, ale w kwestii aparatów dramatycznie odstaje od konkurencji.

Sztandarowy zestaw E-3/ZUIKO 14-35 kosztuje tyle samo, co A850/Zeiss 24-70. Furmanka z babą dla tego, kto po dłuższej zabawie wybierze Olympusa. Nic po wypasionym obiektywie za astronomiczną cenę jak podpinać można go jedynie pod przeciętny (w mojej opinii) aparat.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Sztandarowy zestaw E-3/ZUIKO 14-35 kosztuje tyle samo, co A850/Zeiss 24-70. Furmanka z babą dla tego, kto po dłuższej zabawie wybierze Olympusa. Nic po wypasionym obiektywie za astronomiczną cenę jak podpinać można go jedynie pod przeciętny (w mojej opinii) aparat.
    Jestem w stanie sobie wyobrazić taką osobę.
    Mogłoby się to stać gdyby potrzebny był komplet: solidnie uszczelniony aparat + uszczelniony obiektyw. Sony nie uszczelnia obiektywów, a i A850/A900 nie są jakoś rewelacyjnie chronione.

Generalnie w zdecydowanej większości przypadków lepszym wyborem będzie jednak Sony.
    Zapraszam do albumu i galerii

S4INT
    Gość
    Jestem w stanie sobie wyobrazić taką osobę.
    Mogłoby się to stać gdyby potrzebny był komplet: solidnie uszczelniony aparat + uszczelniony obiektyw. Sony nie uszczelnia obiektywów, a i A850/A900 nie są jakoś rewelacyjnie chronione.

Generalnie w zdecydowanej większości przypadków lepszym wyborem będzie jednak Sony.
    W takim razie zestaw nikona jeśli chodzi o uszczelnienia. Ta sama cena, lub do 1000zł drożej.
    Swoją drogą: 850/900 + ten Zeiss to ładny kombajn, ilość detalu musi zabijać.
    Ostatnio edytowane przez S4INT ; 2.07.10 o 15:50

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zależy co komu potrzebne. Canon 24-70 nie bardzo jest tej samej klasy, to (od razu przyznaję że oceniam według testów) najsłabszy obiektyw o tym zakresie. Sony i Nikon są wyraźnie droższe i za różnicę uda się kupić co najwyżej APS-C i to jakiś entry level.

Ale generalnie masz rację. Obiektyw jest świetny, brakuje do niego przyzwoitego korpusu. Oczywiście E-3 nie jest zły, ale jednak jego matryce nie bardzo wytrzymuje porównanie z D700, 5DmkII, czy nawet Sony A850/A900
    ZA cenę 14-35 kupisz spokojnie nawet NIKKORA 24-70 + D90 lub 24-70L + 50D co prawda nie będą to te zakresy co po przeliczeniu na olkowe ogniskowe ale uświadamia dość zaporową cenę Zuiko... Gdyby była ona na poziomie konurencji (około 6,5 tyś) było by zdecydowanie bardziej ''dostępne''.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?