To różnica będzie jeszcze większa na niekorzyść E...
Co do Nikkora 24-70 - co kto mu zarzuca (jedyna znana przeze mnie wada to rozmiar - spory klocek)? Obiektyw niemiłosiernie ostry od pełnej dziury, zawstydza często stałki z tego zakresu (zwany przez niektórych "stałojebcą"), całkiem ładny bokeh jak na zooma, AF szybki pewny. Co nie zmienia faktu, że chyba nigdy bym nie kupił szkła z tego zakresu za tyle $$.
Canon mnie rzeczywiście rozczarował, ale też jest zauważalnie tańszy
Sony nie znam.
Taaaa...
A jak rozmawialismy w sekcji u43, to Radek nie widzial zadnych wad w 24-70 Canona...
I dziwil sie, ze w ogole ktos moze cos zlego napisac...
Ci co pamietaja, to pamietaja...
https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=107
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Będzie ostre, ale LP/PH się zmniejszy bo to co podaje dpreview to wynik zależny zarówno od ostrości obiektywu, jak i rozdzielczości matrycy. Wyniki na Olympusie E-3 i Canonie 5DmkII są zupełnie nieporównywalne.
Nie twierdzę tutaj że ZD 50 jest ostrzejszy niż Lka 100 macro, tylko nie chcę żeby porównywać szkła w ten sposób.
Oczywiście przewaga zestawu 5DmkII + 100 2.8L nad E-3 + ZD50 jest olbrzymia, ale jednego zestawu nad drugim, a nie obiektywu!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A po co uzyskiwać tą samą GO?
Lepiej domknąć ZD żeby uzyskać to samo światło.
Trudno mieć monopol produkując szkła w jednym rozmiarze bagnetu. Zresztą, po przeczytaniu testu, wyraziłem jedynie ironiczny pogląd, że Olympus być może powinien pomyśleć o wejściu w inne bagnety. Skoro autorzy testu rozpływają się na jakością optyczną, to czemu nie pomyśleć o tym. Nie koniecznie z obecną ofertą zakresów. Choć, rzecz jasna wnioskowanie takie nie należy brać na poważnie, zwłaszcza wnioskowanie na podstawie jednego testu.
Więcej? To przeświadczenie czy istnieje jakieś źródło dające pewność takich stwierdzeń? Ja odnoszę wrażenie, że tych dobrych szkieł jest kilka na system (5-6 o różnym przedziale ogniskowych), do których są odnoszone wyniki reszty dostępnych szkieł. A reszta to głównie budżetowy kompromis, o którym nie wypada mówić źle, samemu go używając.
Nie zauważyłem problemów z obiektywami m4/3. Jest aż tak źle? Amatorzy narzekają? Zdjęcia z wakacji źle wychodzą?
Radek o ile pamiętam ma obiektyw selekcjonowany. To, w przypadku Canona ważne. Nie dziwię się jednak opini Radka. O tym jak słabym obiektywem jest Canon 24-70/2.0 L piszą z reguły ludzie, którzy nie mieli go w rękach.
Trzeba zacząć zauważać, że wiele narzekań na Olympusa jest zasadnych. To, świetna firma, ale w kwestii aparatów dramatycznie odstaje od konkurencji.
Sztandarowy zestaw E-3/ZUIKO 14-35 kosztuje tyle samo, co A850/Zeiss 24-70. Furmanka z babą dla tego, kto po dłuższej zabawie wybierze Olympusa. Nic po wypasionym obiektywie za astronomiczną cenę jak podpinać można go jedynie pod przeciętny (w mojej opinii) aparat.
Pozdrawiam
Jestem w stanie sobie wyobrazić taką osobę.
Mogłoby się to stać gdyby potrzebny był komplet: solidnie uszczelniony aparat + uszczelniony obiektyw. Sony nie uszczelnia obiektywów, a i A850/A900 nie są jakoś rewelacyjnie chronione.
Generalnie w zdecydowanej większości przypadków lepszym wyborem będzie jednak Sony.
ZA cenę 14-35 kupisz spokojnie nawet NIKKORA 24-70 + D90 lub 24-70L + 50D co prawda nie będą to te zakresy co po przeliczeniu na olkowe ogniskowe ale uświadamia dość zaporową cenę Zuiko... Gdyby była ona na poziomie konurencji (około 6,5 tyś) było by zdecydowanie bardziej ''dostępne''.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?