ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Ja drugi raz wysylam ten kod ktory jest na gorze pudelka. Za pierwszym razem wplata byla na konto do 3 tygodni.
------------------------------------------------------------------------------------------
Napisalibyście więcej o wrażeniach - a nie o wycinaniu kodów paskowych:P
Więcej o wrażeniach? Zrobiłem krótki testSample z E-300, ISO 100-200 w większości z wyłączoną redukcję szumów. Dla chcących wiedzieć więcej - zdjęcia powinny być z exifem.
FLARA I PRACA POD ŚWIATŁO
Jeśli nie umieszczamy słońca w kadrze i używamy osłony przeciwsłonecznej to praca pod światło jest bardzo dobra. Jeśli słońce umieścimy na zdjęciu, to wygląda to nieciekawie(choć zależy co kto lubi):
ABERRACJA
Praktycznie nie występuje. Efekt ten jest bardzo trudno uzyskać, największa jaką otrzymałem na cropie 100% poniżej:
BOKEH czyli sposób renderowania nieostrości
Obszary rozmyte wyglądają bardzo ładnie.
OSTROŚĆ
Obiektyw jest bardzo ostry i jak na moją ocenę już od f/2 daje świetne wyniki.
Crop f/2
Crop f/2,2
Całe zdjęcie f/3,2
Crop
PRACA W STUDIO
Na stole bezcieniowym daje lepsze wyniki od poprzednio używanego obiektywu 35mm Macro. Zarówno ostrość jak i przeniesienie kontrastu jest na najwyższym poziomie.
WINIETOWANIE I GEOMETRIA
Przy otwartej przysłonie winietowanie może być kłopotliwe w niektórych sytuacjach, wraz z przymykaniem obiektywu znika. Geometria jest świetnie zachowana. Przy 14mm zauważymy niewielką beczkę, która zanika wraz z wydłużaniem ogniskowej. Do wnikliwszej oceny polecam zdjęcia testowe z poniższej strony:
http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1137/cat/15
AUTOFOKUS
Działa szybko, ale czasem potrafi zgłupieć. Mam nadzieję, że aktualizacja firmware'u rozwiąże ten problem.
PODSUMOWANIE
Jestem bardzo zadowolony z obiektywu i nie żałuję zakupu, zwłaszcza, że kupiłem go jeszcze w atrakcyjnej , zeszłorocznej cenie![]()
Ostatnio edytowane przez Karol K. ; 19.01.09 o 21:01
Ładny opis
p.s. wpisz sobie 14-35 do stopki+10 do lansu
![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dziękuję... ostatnio robiłem ślub 12-60... ale skłaniam się ku 14=35
@Karol K.
Jak działanie AF z nowym firmware?
Bo masz e-3 - prawda?![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Mam E-300i mam ochotę kupić już nową puchę ale poczekam do marca. Za E-3 przemawiają uszczelnienia i możliwość dostania 9-18 gratis, za E-30 niektóre jego funkcje, także wstrzymam się do PMA, może będzie coś nowego...
Odnośnie twojego pytania to trzeba zobaczyć dpreview, gdy będzie poprawa działania AF to z pewnością chłopaki to szybko rozkrzyczą
A tak przy okazji to ja sam jestem ciekawy jak to wygląda:
This new E-3 firmware update will:
* Allow E-3 users to select the AF target by pressing the arrow keys
* Improve AF accuracy when using fast lenses with f2.0 aperture
* Improve C-AF performance
* Improve battery life when using the HLD-4 battery holder
Ostatnio edytowane przez Karol K. ; 3.02.09 o 11:45