Zwykłe porównanie fotek + rozdzielczości dla różnych przysłon...
Zwykłe porównanie fotek + rozdzielczości dla różnych przysłon...
A ja przyznam się że nie rozumiem magii tego szkła. Jest wielkie, ciężkie, drogie.
AF ma z tego co słyszę też słabszy niż taki 12-60. Zakres umiarkowanie atrakcyjny (tutaj konkurencja ma jednak ciekawiej 24mm vs 28mm na krótkim końcu).
Jest jaśniejsze od 12-60 o 1-2EV, ale w pokrywającym się zakresie różnica jest pewnie gdzieś w okolicach 1EV. Czy jest ostrzejszy? Nawet jeśli tak to o ile od bardzo ostrego 12-60? Jakie duże odbitki musiałbym robić żeby to miało znaczenie? To realnie (oprócz 1EV światła) co zyskam kupując 14-35?
Mniejszą GO, ale mnie to szkło też wogóle nie kręci.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
zamiast jednego kloca za x złotych chyba bym się zdecydował na dwa kloce 30 i 50 sigmy 1,4 jeżeli podniecałbym się tylko jasnością
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
nie chce się wymądrzać ale jak byś porównał z 12-60 to okaże się że jakość zdjęć równie dobra a zakres tak uniwersalny, fokus tak szybki cena tak atrakcyjna że zastanawiałbyś się po co 14-35 w stajni olka. To szkło nie jest dla zwykłego śmiertelnika tylko dla profesjonalisty który będzie wiedział do czego je wykorzysta. Ja przyznam się szczerze nie wiem do czego mógłbym je wykorzystać :s
Ostatnio edytowane przez kowal73 ; 10.01.09 o 11:02 Powód: Automatyczne scalenie postów
1 EV światła to już bardzo dużo, przynajmniej dla niektórych i tak to już jest, że za to się słono płaci. Idąc drogą oszczędności, małego zysku EV, wymiarów i wagi dojdziemy do wniosku, że generalnie kit jest najlepszyi paradoksalnie często to jest najlepszy wybór ale rozumiem też osoby kupujące droższe szkła...
Edit: - jeszcze jeden szczegół - nie zapominajmy, że 14-35 oprócz tego, że jest jasny ma też stałe światło w całym zakresie więc nie zmienia się wraz z ogniskową co dla niektórych zastosowań jest ważne...
Ostatnio edytowane przez Karol ; 10.01.09 o 11:38
Na ślub, do wnętrz, tam, gdzie nie można błyskać - światło się liczy. U mnie też by się kurzył pewnieale lepiej mieć możliwość kupna takigo zooma niż go nie mieć. Tak samo możecie pytać, po co jest 35-100/2, skoro można mieć 30/1.4, 50/2, 50/1.4, a dość małą GO można osiągnąć nawet z 40-150...
![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
... i zostało powiedziane;
"Nie będziesz kupował słoika droższego od body Twego
albowiem srogi gniew na cię spadnie i 7 plag nękać*będzie
Ciebie i dzieci Twoje aż do siódmego pokolenia a czapka z lisa na amen do glacy przyrośnie -Camen"
Tak jak komuś do szczęścia prócz rokrocznej wymiany sprzętu na lepszy niewiele już potrzeba - tak dla innych jednokrotne zaopatrzenie się w 1 -2 potrzebne narzędzia i możliwość pracy z nimi przez długie lata.
Paradoksalnie pdczas gdy pierwsi nękając siebie i innych ciągłym rozwodzeniem się o swoim i nieswoim sprzęcie sprawiając wrażenie że cały świat kręci się wokół ich nieistniejących problemów...
Ci drudzy nie mają o czym pisać bo swoje problemy rozwiązali parę lat temu.
W wyniku tego zewnętrzny obserwator dochodzi do wniosku że pierwsi są fachowcami a drudzy nie istnieją.
CBDU
Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 10.01.09 o 13:24
OT: mnin, miło Cię widzieć, wrzuć coś do galerii.
było sobie życie
Trolcia jak zwykle, konkretnie i w temacie...