Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Kolory

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kolorymetr... hmm... rozwiązanie całkiem sensowne, jednak, niestety kosztuje. Chyba wolałbym kupić jakiegoś kilkuletniego EIZO CRT za kilkaset zł, niż wydawać nawet połowę, czy jedną trzecią tej ceny na sprzętową kalibrację.
    Laptop jest dla mnie narzędziem dodatkowym. Jego kalibracja to raczej kwestia wygody i komfortu pracy niż faktycznej i realnej potrzeby. Póki co szukam rozwiązań chałupniczych.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez -M
    Kolorymetr... hmm... rozwiązanie całkiem sensowne, jednak, niestety kosztuje. Chyba wolałbym kupić jakiegoś kilkuletniego EIZO CRT za kilkaset zł, niż wydawać nawet połowę, czy jedną trzecią tej ceny na sprzętową kalibrację.
    Laptop jest dla mnie narzędziem dodatkowym. Jego kalibracja to raczej kwestia wygody i komfortu pracy niż faktycznej i realnej potrzeby. Póki co szukam rozwiązań chałupniczych.
    Przecież nikt nie mówi, byś od razu kupował Tak, na jeden raz, to rzeczywiście bez sensu.
    Są ludzie, którzy mają takie urządzenia i trudnią się kalibrowaniem sprzętu. Ja zapytałbym najpierw TU . To renomowana firma i powinni przynajmniej skierować Ciebie do właściwych ludzi, jeśli sami nie będą w stanie pomóc. Spróbuj, bo o porządne kolory warto trochę powalczyć

Chałupniczo też da się sporo poprawić. Potrzebne są jednak "pomoce naukowe". Na odległość w tej kwestii nie jestem w stanie pomóc.

PS: A taki EIZO CRT to sam miód na oczy Ja działam na porządnym CRT Compaqa - też miodzik
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie mówię o kupowaniu kolorymetru, ale o koszcie samej usługi - jakieś 300 zł o ile dobrze mi wiadomo.

Literatury przeczytałem tonę, praktycznie rzecz biorąc profilami też trochę żongluję. Rzecz w tym, że laptok chyba po prostu nie da rady. Kolory są wręcz sprane. Chyba, że ktoś wpadnie na jakiś pomysł.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie mówię o kupowaniu kolorymetru, ale o koszcie samej usługi - jakieś 300 zł o ile dobrze mi wiadomo.

Literatury przeczytałem tonę, praktycznie rzecz biorąc profilami też trochę żongluję. Rzecz w tym, że laptok chyba po prostu nie da rady. Kolory są wręcz sprane. Chyba, że ktoś wpadnie na jakiś pomysł.
    Cóż, szkoda, że do Poznania mam kilka godzin jazdy
    Wziąłbym swoje proofy pod pachę i coś byśmy zawalczyli.

Jeśli nikt nic nie wymyśli, to będziemy próbowali zrobić coś zdalnie
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Rzecz w tym, że laptok chyba po prostu nie da rady. Kolory są wręcz sprane. Chyba, że ktoś wpadnie na jakiś pomysł.
    Właśnie o tym pisałem... u mnie, po kalibracji nie ma "szału", ale jest lepiej niz przed.
    300 za klaibrację liczą??? Przecież za 4 stówki można kupic najprostszy kalibrator

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    Rzecz w tym, że laptok chyba po prostu nie da rady. Kolory są wręcz sprane. Chyba, że ktoś wpadnie na jakiś pomysł.
    Właśnie o tym pisałem... u mnie, po kalibracji nie ma "szału", ale jest lepiej niz przed.
    300 za klaibrację liczą??? Przecież za 4 stówki można kupic najprostszy kalibrator
    400 zł za kalibrator? Ja wiem, że ceny zaczynają się od 1500 zł.
    Gdzie można za 400 zł? To sobie kupię i nie będę miał problemu

cavier, szkoda, że nie jest wiosna, bo się do 3miasta wybieram.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    cavier, szkoda, że nie jest wiosna, bo się do 3miasta wybieram.
    Więc jeśli nikt nie będzie miał żadnego pomysłu, to w najbliższym czasie poradzimy coś metodami chałupniczymi (zdalnie), a na wiosnę zrobimy to u mnie rzetelniej, by efekt był najbardziej zadowalający. Do wiosny będę miał u siebie świetną maszynę do cyfrowego poofingu (będzie jak znalazł do zrobienia pomocy naukowych), więc może dobrze się nawet składa
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    http://allegro.pl/item275489605_kali...klep_w_wa.html

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush
    http://allegro.pl/item275489605_kali...klep_w_wa.html
    To powinno załatwić sprawę.
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wow,
    co prawda zastanawiam się, czy przy tak niskiej cenie takie urządzenie jest funkcjonalne (zawsze słyszałem o 1500 zł minimum i nigdy nie zakładałem, ze można kupić coś tańszego), ale podejrzewam, że tylko kwestią czasu jest, gdy faktycznie się skuszę

Oczywiście w tym momencie pojawiają się pytania: czy na pewno tego potrzebuję.