Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: E3 - wstępne pomiary DR i TR

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

E3 - wstępne pomiary DR i TR

gdzies na forum widzialem ten link lub podobny. DXO to taka smieszna aplikacja (podobnie smieszna jak Imatest), co potrafi z sampli wydlubac ciekawe wnioski.

skupilem sie na DR i TR (Dynamic Range i Tonal Range - cokolwiek by z tej aplikacji znaczylo)
    oto przyklady (odczyt z wykresu najgorszej wartosci dla najnizszego iso)
    Kod:
    D40x DR 10.8
    D40x TR 9
    40D DR 10.1
    40D TR 7.8
    E3 DR 9 (10, gdyby niebieski sie nie spalil)
    E3 TR 7.8
    E510 DR 8
    E510 TR 7
    o ile abstrakcyjnosc wymienionych wartosci EV dynamiki pomine milczeniem (pewnie nie brano poziomu szumu jako odniesienia, co czyni imatest - wartosci Low, Mid i High), to zastanawiajace jest ulozenie.

powszechnie wiadomo jest, ze E510 DR nie grzeszy, wiadome tez jest, ze chwali sie 40D za spora DR a nikon D40x jest w ogole wybrykiem (norma, jezeli chodzi o nikona), poniewaz wykazuje najwiecej DR z rodziny D40x, D80, D200 (mozna tez to stwierdzic czytajac img-resource, czy dpreview). to by sie zgadzalo w powyzszymy zestawieniu - co wazne, DXO pokazalo, gdzie i z jakimi wartosciami bylo E3 - blizej 40D (ktorego DR jest zachwalana) niz E510, co byloby rewelacja (przeciesz matryce mamy fizycznie mniejsza).

nie chce przedwczesnie otwierac szampana (na DR najbardziej mi zalezy, bardziej niz na AF), dlatego czekam na to, co wymodzi Phil z dpreview Dave z Img-resource.

(kliknij na obrazek - otworzy sie powiekszenie)

Nikon D40x

Canon 40D

Olympus E3 (niebieski kanal sie przepala szybciej)

Olympus E510

maly DISCLAIMER, zeby nie bylo hura-optymizmu:
    wartosci na wykresie wydaja mi sie przesadzone, dlatego prosze to traktowac szacunkowo - bardziej porownawczo (odniesienie) pomiedzy aparatami niz och ach ą ę, ze aparat ma 10EV DR
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

qbic
    Gość
    Strasznie ten niebieski odstaje...dziwne, najczęściej sie przepala przecież niebo lol...
    ale z drugiej strony patrząc najwięcej informacji idzie zielonym.

tymin3
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic
    Strasznie ten niebieski odstaje...dziwne, najczęściej sie przepala przecież niebo lol...
    Niebo sie przepala bo jest jasniejsze niz "ziemia".... no cos na fotopolis pisali ze dziwnie kolor niebieski jest rejestrowany, ale ze przepala to sie czerwony

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez tymin3
    Cytat Zamieszczone przez qbic
    Niebo sie przepala bo jest jasniejsze niz "ziemia".... no cos na fotopolis pisali ze dziwnie kolor niebieski jest rejestrowany, ale ze przepala to sie czerwony
    To był skrót myślowy.

Wyjaśnienie: zdziwienie designem matrycy w której urywa sie najszybciej kolor który najczęściej sie przepala.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na spotkaniu w Gdańsku zrobiłem sobie, na prywatny użytek, 16 ekspozycji podobnego motywu. Po osiem na E1 i E3. Zacząłem od naświetlania w/g wskazań światłomierza i później prześwietlałem co 0,5EV. W sumie ma osiem ekspozycji od 0 do 3.5EV z E1 i z E3. Wyszło mi, że E1 wcześniej przepala. Jeżeli ktoś dysponuje oboma sprzętami może łatwo powtórzyć powyższą procedurę i potwierdzić lub zaprzeczyć moim rewelacjom
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez P
    Na spotkaniu w Gdańsku zrobiłem sobie, na prywatny użytek, 16 ekspozycji podobnego motywu. Po osiem na E1 i E3. Zacząłem od naświetlania w/g wskazań światłomierza i później prześwietlałem co 0,5EV. W sumie ma osiem ekspozycji od 0 do 3.5EV z E1 i z E3. Wyszło mi, że E1 wcześniej przepala. Jeżeli ktoś dysponuje oboma sprzętami może łatwo powtórzyć powyższą procedurę i potwierdzić lub zaprzeczyć moim rewelacjom
    ja grzecznie poprosze o rawy (z obu) - chetnie sie nad nimi popastwie
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    ja grzecznie poprosze o rawy (z obu) - chetnie sie nad nimi popastwie
    To jest zupełnie wykluczone! Zbanowali by mnie za to. O ile w E3 stabilizacja pomagała, to na E1 wszystko lata. Poza tym to nie jest idealnie ta sama klatka na obu aparatach. Były to zdjęcia płotu i drzew poza nim. Obie serie z trochę innego miejsca. Niemniej płot ten sam, drzewa też no i ja wiem co widzę

Wydaje mi sie jednak, że jest to dość prosty sposób na zgrubne oszacowanie różnicy DR na dwóch sprzętach. Ponawiam prośbę: jeżeli ktoś dysponuje chwilowo oboma puszkami, niech zrobi to ciut bardziej rzetelnie niż ja.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ja Cie napewno nie zbanuje
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    ja Cie napewno nie zbanuje
    Zaprawdę powiadam Ci, nie wiesz co mówisz...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

qbic
    Gość
    Możliwe ze E-1 wcześniej przepala...ale może okazać sie ze odstęp przepalenie - szum w E-1 jest lepszy...