Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 136

Wątek: Aparat za ok. 1200 zł po rabacie

| OlyJedi Awatar Blacker
    Mieszka w
    Świdnica
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ale już wiesz dlaczego targają te pół plecaka stałek ? bo jakość powala w porównaniu z zoomem.
    Nawet przy użyciu statywu z zoomem jest dużo gorsza jakość?

---------- Post dodany o 09:19 ---------- Poprzedni post był o 09:07 ----------

Czyli
    OLYMPUS 14-42mm F3,5-5,6 EZ Obiektyw PEN OM-D

od
    M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:2.8 Pancake ?
    różni się tym, że jeden jest stało ogniskowy, a drugi nie przez co stało ogniskowy jest droższy z uwagi na jakość?
    Ostatnio edytowane przez Blacker ; 6.03.15 o 10:21
    Xz 1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    w kiepskich warunkach oświetleniowych statyw pozwala na użycie niższych czułości ISO (dłuższe czasy naświetlania). Co do jakości, to nie ma on żadnego wpływu na zdjęcie - różnicę robi optyka.
    W przypadku obiektywu stałoogniskowego projektanci mogą bardziej skupić się na jakości i korekcji wad optyki. W obiektywie zmiennoogniskowym przy zachowaniu rozsądnych wymiarów muszą iść na kompromisy, które wpływają finalnie na jakość obrazowania. Zauważ też, że obiektywy stałoogniskowe są zazwyczaj jaśniejsze od zoomów (większy maksymalny otwór przysłony).
    Są też jasne zoomy zapewniające bardzo dobrą jakość, np. ostatnia seria PRO z obiektywami 12-40 f/2.8 PRO, 40-150 f/2.8 PRO ale ich gabaryty i cena idą w parze z jakością.

Obiektyw 14-42 R to zwykły obiektyw, gdzie ogniskowa zmieniana jest ręcznie poprzez obrót pierścienia:
    https://cdn.photographylife.com/wp-c...5-5.6-II-R.jpg

14-42EZ to znacznie mniejszy obiektyw, tzw. "naleśnik", w którym ogniskowa zmieniana jest elektronicznie:
    http://www.hdewcameras.co.uk/ekmps/s...4-42-ez-black-[2]-1720-p.jpg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Blacker Zobacz posta
    Nawet przy użyciu statywu z zoomem jest dużo gorsza jakość?
    Tu nie chodzi o statyw, raczej o rozdzielczość samego obiektywu. Dobre szkło da Ci perfekcyjną jakość w centrum i rogach kadru, będziesz miał doskonałą szczegółowość.
    Przy słabszym szkle rogi kadru są rozmyte, szczegółów brak i zdjęcie jest takie se. Zoom to kompromis między krótką a długą ogniskową. Nie zawsze da się tak wszystko ustawić aby było "corect"
    Nie powiem że wszystkie zoomy to babole, ale dobry zoom sobie kosztuje, oj kosztuje
    Z przyjemnością pochwalę Ci się, że posiadam z dużego 4/3 taki obiektyw i z dziką radością go użytkowuję w połączeniu z E-PL5
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Blacker
    Mieszka w
    Świdnica
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    No już coraz więcej rozumiem Rozumiem, że ogniskowa zmieniana elektronicznie jest gorsza jakościowo od tej obracanej pierścieniem? Wobec tego jeżeli chce się uzyskać jak pisałem na początku małe gabaryty aparatu, to EZ, a jeżeli nie to 14-42R, gdzie jakość będzie znacznie wyższa?
    Xz 1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    nie, wg mnie nie ma dużych różnic w obiektywach 14-42, chociaż z informacji które się pojawiały tutaj na forum i w internecie wynika, że 14-42EZ mają duży rozrzut jakościowy i można trafić "gorszy" egzemplarz. Mój jest okej. Trzymam go właśnie ze względu na małe wymiary i elektroniczny zoom, który przydaje się w filmowaniu.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    No już coraz więcej rozumiem Rozumiem, że ogniskowa zmieniana elektronicznie jest gorsza jakościowo od tej obracanej pierścieniem? Wobec tego jeżeli chce się uzyskać jak pisałem na początku małe gabaryty aparatu, to EZ, a jeżeli nie to 14-42R, gdzie jakość będzie znacznie wyższa?
    Nie. Jakość to będzie wyższa z dobrej stałki lub zooma np 12-40 czy L. 12-35. sposób ostrzenia to tylko różnica technologiczna , ew. niemożność dodostrzenia ręcznego
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Skąd takie wnioski. Małe gabaryty to sie zgadza, reszta nie.
    Ogniskowa ustawiana ręcznie pierscieniem pozwala na bardziej dokładne (precyzyjniejsze), a pewnie i szybsze jej ustawienie.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Nic nie rozumiesz. Stałka/ zoom to dodatkowy element gry. Masz jaśniutkie stałeczki to jezdeś zawodowiec profi, masz kitowego zooma jesteś zwykły turysta
    Masz bardzo dużą luszczankę - no wiesz już ( Spotkałem się z takim traktowaniem w szerszym gronie, miałem ubaw po pachi, robiłem zdjęcia E3 a to kawał kloca z dużym zoomem 50-200 ( jeszcze większy kawał kloca) - był szacun, rozbiegane oczy wpatrzone w zawodowca

Wielu fotografów uważa że stałka i zoomowanie nogami to świetna lekcja kadrowania dla niedoświadczonego fotografa. Ja się pod tym podpisuję.

| OlyJedi Awatar Blacker
    Mieszka w
    Świdnica
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Dobra dobra już rozumiem Kupie więc na dobry początek naleśnika EZ, a jako drugi obiektyw ale chyba nie prędzej niż za rok stałkę z obiektywem może 45 lub 60mm i powinno być gicio :P
    Xz 1

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Dobra dobra już rozumiem Kupie więc na dobry początek naleśnika EZ, a jako drugi obiektyw ale chyba nie prędzej niż za rok stałkę z obiektywem może 45 lub 60mm i powinno być gicio :P
    Patrzyłem w Twój profil fotograficzny - robisz fajne zdjęcia. Pomyśl o czymś szerokim do krajobrazu... hmmm 9-18 ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||