Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 101

Wątek: Nowy czy używany?

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    To ja jeszcze zapytam, bo okazuje się że nie każde pudełko zabezpieczane jest plombami, czy macie jakieś sprawdzone i skuteczne metody na sprawdzenie kto zaglądał i patrzył na aparat, nie daj Boże próbował dotknąć? Jak już dotknął to po temacie, pod mikroskopem można chyba odciski namierzyć?
    Pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Subiektywnie to dla mnie Leica jest warta 200 zł, a nie 20000 zł. Czy to znaczy, że sprzedawca ma mi ją za tyle sprzedać? Nie. Czy mam prawo prosić go o tak dużą zniżkę za tę nic nie wartą Leikę? Oczywiście, każdy ma prawo zrobić z siebie idiotę.

Chcesz zniżki za to, że pudełko było otwarte? Możesz złożyć taką propozycję, ale sprzedawca nie musi się na nią godzić. Nie ma nawet obowiązku informowania Cię, że pudełko było otwierane.

Nie tak dawno kupilem Rolleiflexa wartego $1000 za jedyne $150. Dokladnie tyle zaproponowalem i za dokladnie tyle go kupilem. Zgodnie z twoja teoria zarowno ja, jak i sprzedawca jestesmy idiotami
    Ale podoba mi sie, ze zaczynasz rozumiec jak to dziala w zyciu i dlaczego producenci umieszczaja te glupie naklejki na pudelkach.

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    To ja jeszcze zapytam, bo okazuje się że nie każde pudełko zabezpieczane jest plombami, czy macie jakieś sprawdzone i skuteczne metody na sprawdzenie kto zaglądał i patrzył na aparat, nie daj Boże próbował dotknąć? Jak już dotknął to po temacie, pod mikroskopem można chyba odciski namierzyć?
    Pozdr
    Po prostu podazaj za strzalka i nic sie nie martw

Ostatnio edytowane przez k@czy ; 2.03.15 o 23:38
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Nie tak dawno kupilem Rolleiflexa wartego $1000 za jedyne $150. Dokladnie tyle zaproponowalem i za dokladnie tyle go kupilem. Zgodnie z twoja teoria zarowno ja, jak i sprzedawca jestesmy idiotami
    Ale podoba mi sie, ze zaczynasz rozumiec jak to dziala w zyciu i dlaczego producenci umieszczaja te glupie naklejki na pudelkach.

Po prostu podazaj za strzalka i nic sie nie martw

Następnym razem wybierz zegarek za $850, to może dostaniesz go za darmo.

Szczerze mówiąc ani trochę nie wierzę tę historyjkę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Następnym razem wybierz zegarek za $850, to może dostaniesz go za darmo.

Szczerze mówiąc ani trochę nie wierzę tę historyjkę.
    Podobnie jak ja w twoje historyjki o pelnowartosciowym, uzywanym i wielokrotnie sprzedawanym jednym i tym samym towarze

Pierwsza i jedyna, w podeszlym wieku, wlascicielka aparatu nie miala problemu sprzedac go za ulamek swojej wartosc po przemilej rozmowie. Aparat z udokumentowana historia i pochodzeniem, z kompletem akcesorii, pokrowcem w idealnym stanie. Zrobil cala mase zdjec w Afryce, Europie i polnocnej Ameryce - ogladalem albumy.
    Kiedy okazalo sie, ze aparat trafi w rece rowniez fotografa amatora oraz, ze bedzie uzywany oraz pielegnowany, wlascicielka sama zaproponowala obnizenie ceny. Podejrzewam, ze sprzedalaby go za $1, zadowolona, ze ktos bedzie go uzywal.

Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Fota prawie jak z katalogu
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Nie tak dawno kupilem Rolleiflexa wartego $1000 za jedyne $150. Dokladnie tyle zaproponowalem i za dokladnie tyle go kupilem.
    A co ma do zakupu nowego, aktualnie produkowanego towaru, zakup starego Rolleia? Bo ja nie wiem Ach.. urzekła mnie Twoja historyjka o starszej Pani. Tylko ona nic nie wnosi do rozmowy na temat. Bo dotyczy całkiem innej sytuacji.
    Kierowanie się sentymentem w handlu nie jest ani mądre, ani logiczne. Ty masz farta, a Pani jest.. sentymentalna.
    Zresztą... w Polsce (targowanie się) jest zagwarantowane w każdym przypadku przez jakieś przepisy. Tylko spróbuj kupic u Olka korpus wart rynkowo 5000PLN za 1000.

Jak kupuje czasem nowy telefon to czasem przynosza już rozpieczetowane pudełko żebym sobie pomacał telefon. Wielokrotnie kupowałem taki. Nie miałem z tym problemu, że ktoś go oglądał. Wydawało mi sie to normalne.
    Czasami i zdarzało się tak, że rozpieczętowywali pudeło z tel dla mnie i przy mnie. I nie zawsze też kupowałem ten telefon. Czy jak go pomacałem to znaczy, że nie był już nowy?
    Kaczy.... trochę się pogrążasz.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Fota prawie jak z katalogu
    Cwicz, to kiedys tez sie tak nauczysz

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    A co ma do zakupu nowego, aktualnie produkowanego towaru, zakup starego Rolleia? Bo ja nie wiem Ach.. urzekła mnie Twoja historyjka o starszej Pani. Tylko ona nic nie wnosi do rozmowy na temat. Bo dotyczy całkiem innej sytuacji.
    Kierowanie się sentymentem w handlu nie jest ani mądre, ani logiczne. Ty masz farta, a Pani jest.. sentymentalna.
    Zresztą... w Polsce (targowanie się) jest zagwarantowane w każdym przypadku przez jakieś przepisy. Tylko spróbuj kupic u Olka korpus wart rynkowo 5000PLN za 1000.

Jak kupuje czasem nowy telefon to czasem przynosza już rozpieczetowane pudełko żebym sobie pomacał telefon. Wielokrotnie kupowałem taki. Nie miałem z tym problemu, że ktoś go oglądał. Wydawało mi sie to normalne.
    Czasami i zdarzało się tak, że rozpieczętowywali pudeło z tel dla mnie i przy mnie. I nie zawsze też kupowałem ten telefon. Czy jak go pomacałem to znaczy, że nie był już nowy?
    Kaczy.... trochę się pogrążasz.

T.
    Nawiazalem do historyjki epicure - jestem w stanie zrozumiec, ze tego nie rozumiesz- to skomplikowana historyjka o idiotach.
    Jestem w stanie tez zrozumiec, ze dla ciebie uzywana rzecz jest nowa.
    Jestem w stanie zrozumiec, ze jedni lubia jak im nogi smierdza.
    Nie dziwi mnie nawet to, ze inni przykladaja swoja miarke do wszystkich.
    Generalnie to juz mnie malo rzeczy dziwi
    Nie rozumiem tylko dlaczego rzecz uzywana pzez kogos przez dwa tygodnie nie moze byc dla mnie rzecza uzywana?

I na koniec wracajac do glownego tematu watku:

Cytat Zamieszczone przez gregorio1972 Zobacz posta
    Ja stoję na stanowisku, że jeżeli w zamówieniu proszę o sprzęt nie otwierany to taki powinienem dostać tym bardziej, że jeżeli to kosztuje kilka tysięcy. Chyba mam do tego prawo. Nic nie stoi na przeszkodzie aby sprzedawca mi powiedział, że na taki będę musiał czekać, jeżeli tak to poczekam. Są ludzie co im jest wszystko jedne a są tacy jak ja i chyba nie jest to powód do uważania za coś nienormalnego. Chyba można to uszanować i tyle. Gadanie sprzedawcy, że sprzęt nie stracił na wartości do mnie nie przemawia bo nie wiem czy go ktoś akurat nie oddał, czy komuś nie upadł itp. Na codzień widzę w jednym z większych sklepów jakie ludziom buble wciskają jako nowe.
    Wedlug niektorych tak - ja i ty jestesmy nienormalni, bo oczekujemy normalnosci.
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 3.03.15 o 05:02

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Nie tak dawno kupilem Rolleiflexa wartego $1000 za jedyne $150. Dokladnie tyle zaproponowalem i za dokladnie tyle go kupilem.

z tego wynika, ze ten Rolleiflex nie był wart 1000 a 150, bo za tyle go kupiłeś
    jak bedzies próbował go sprzedac ponownie za np. 2000 i znajdzie sie kupiec i go kupi, wtedy dla kupujacego i sprzedajacego bedzie wart 2000
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 3.03.15 o 08:52
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    z tego wynika, ze ten Rolleiflex nie był wart 1000 a 150, bo za tyle go kupiłeś
    jak bedzies próbował go sprzedac ponownie za np. 2000 i znajdzie sie kupiec i go kupi, wtedy dla kupujacego i sprzedajacego bedzie wart 2000
    Dokładnie tak, sprzęt jest wart wyłącznie tyle, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić
    Ja się wcześniej pytałem gdzie leży ta granica nowości, czy wnikliwe spojrzenie na aparat sprawia, że można go jeszcze uznać za nowy, czy już jest używany
    Pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar oktopus
    Mieszka w
    Żory
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Panowie litości, fajnie jest kupić sprzęt/towar z magiczną naklejką/hologramem na oryginalnie zamkniętym opakowaniu ale:
    - ile razy prosiliśmy o prezentację konkretnego oryginalnie zapakowanego towaru, a nie sfinalizowaliśmy transakcji ?
    - ile razy weryfikowaliśmy kompletność w opakowaniu przed zakupem ?
    - ile razy weryfikowaliśmy sprawność/stan towaru w opakowaniu przed zakupem ?
    - ile razy prosiliśmy o weryfikację kompletności akcesorii w opakowaniu przed zakupem lub wysyłką ?
    - itd.

Przykłady można mnożyć i proszę nie popadajcie w skrajności.
    Ostatnio edytowane przez oktopus ; 3.03.15 o 09:39