Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 101

Wątek: Nowy czy używany?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    ...sprzęt, którym ktoś się już "bawił" jest mniej wartościowy (wartość w sensie rynkowym) od nowego...
    Nie, nie jest, jeśli ta "zabawa" w żaden sposób nie zmieniła właściwości tego sprzętu.

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    ...pokazują to chociażby wypowiedzi w tym wątku...
    Wypowiedzi w tym wątku pokazują, jak ludzie sobie wyobrażają rzeczywistość, a nie jaka ona jest naprawdę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie, nie jest, jeśli ta "zabawa" w żaden sposób nie zmieniła właściwości tego sprzętu.

Wypowiedzi w tym wątku pokazują, jak ludzie sobie wyobrażają rzeczywistość, a nie jaka ona jest naprawdę.
    Oj przestań, od 12 lat pracuję w handlu w tym od 7 na własnej działalności zarówno jako przedstawiciel jak i jako firma handlowo-produkcyjna. Znam przepisy i wiem, że dają sporą dozę zapasu do interpretacji.
    Niemniej, gdybyś sam kupował coś nowego sam oczekiwał byś rzeczy nietkniętej.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja od lat pracuję w największym polskim serwisie internetowy zajmującym się handlem. Przez większość czasu zajmowałem się właśnie tego typu zagadnieniami. Sprawa jest dziecinnie prosta do rozstrzygnięcia, wystarczy wskazać odpowiedni przepis prawa.

Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Niemniej, gdybyś sam kupował coś nowego sam oczekiwał byś rzeczy nietkniętej.
    W ogóle by mnie nie interesowało, czy ktoś to coś dotknął. Interesowałoby mnie, czy przedmiot jest zgodny z opisem, nic więcej.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Tylko w dobrym tonie jest poinformować kupującego, że przedmiot był używany. Jakoś tak się przyjęło, że używane jest tańsze od nowego (nieużywanego)
    The question is, who cares?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Przedmiot przez kogoś wyjęty z opakowania, a nawet kupiony i odesłany w ramach prawa do odstąpienia od umowy, nie jest przedmiotem używanym i nie ma obowiązku informowania o tym. Cała reszta się zgadza

Awatar gregorio1972
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Pomijając wszelkie aspekty prawne, bo co do tych rzeczy są komentarze do ustaw, wyroki sądów itp. jeżeli proszę sprzedawcę telefonicznie i potem pisemnie przy zamawianiu to do ......., nie może się do tego zastosować i dla świętego spokoju wysłać mi nietknięty towar a jak go nie ma to zamówić i wtedy mi wysłać. Przecież to nie jest chyba nic niezrozumiałego. Są klienci co im to n ie przeszkadza a i są tacy jak ja. Majtki czy skarpetki też nie tracą na wartości jak ktoś je zmierzy.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Thumbs up Nowy czy używany?

Ja od lat pracuję w największym polskim serwisie internetowy zajmującym się handlem. Przez większość czasu zajmowałem się właśnie tego typu zagadnieniami. Sprawa jest dziecinnie prosta do rozstrzygnięcia, wystarczy wskazać odpowiedni przepis prawa.

W ogóle by mnie nie interesowało, czy ktoś to coś dotknął. Interesowałoby mnie, czy przedmiot jest zgodny z opisem, nic więcej.
    Pewnie, że dziecinnie prosta. Wystarczą przepisy mówiące o zgodności/niezgodności towaru zgodnie z umową i już mamy po problemie. Oferując nowy w domyśle oferujesz nieużywany. I kropka. Reszta już została powiedziana.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gregorio1972 Zobacz posta
    Majtki czy skarpetki też nie tracą na wartości jak ktoś je zmierzy.
    I tu się mylisz. Ustawodawca jasno określił, które przedmioty nie mogą być "tknięte".

Poza tym znowu dochodzimy do paranoi, oczekując od sprzedawcy, żeby towar był nie otwarty, a z drugiej strony oczekując, że weźmie on pełną odpowiedzialność za to, co w opakowaniu się znajduje.

---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post był o 12:19 ----------

Pewnie, że dziecinnie prosta. Wystarczą przepisy mówiące o zgodności/niezgodności towaru zgodnie z umową i już mamy po problemie. Oferując nowy w domyśle oferujesz nieużywany. I kropka. Reszta już została powiedziana.
    Oczywiście, zgodnie z prawną definicją towaru używanego, a nie widzimisię klienta.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    I tu się mylisz. Ustawodawca jasno określił, które przedmioty nie mogą być "tknięte".

Poza tym znowu dochodzimy do paranoi, oczekując od sprzedawcy, żeby towar był nie otwarty, a z drugiej strony oczekując, że weźmie on pełną odpowiedzialność za to, co w opakowaniu się znajduje.

---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post był o 12:19 ----------

Oczywiście, zgodnie z prawną definicją towaru używanego, a nie widzimisię klienta.
    Czyli musisz ją przytoczyć bo ja znam jedną a jeżeli masz inną gdzieś w przepisach to chętnie wysłucham.

Awatar gregorio1972
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Czyli musisz ją przytoczyć bo ja znam jedną a jeżeli masz inną gdzieś w przepisach to chętnie wysłucham.
    Również chętnie się zapoznam co to za ustawa i załącznik do niej lub rozporządzenie itp. ?