Ja mam adapter M42/m4/3 z możliwością odwrotnego mocowania obiektywu. I działa bez problemu z Heliosem 44
Ja mam adapter M42/m4/3 z możliwością odwrotnego mocowania obiektywu. I działa bez problemu z Heliosem 44
To może jeszcze pochwal się jaka to przejściówka (producent, model), gdzie kupiłeś. Więcej to koledze pomoże, niż sam fakt, że taką masz![]()
The question is, who cares?
Osobiście mam i używam: konwerter Fotag M42-M4/3 kupiony na allego za jakieś chyba 70 złotych i Helios 44m-4.
Jak już zostało napisane kąty widzenia jak z obiektywy 116 mm na klatce filmu 35mm. Czyli fajne długie portretowe szkło coś jak 2.0/120 dla FF.
Świetny bokeh:
moim zdaniem bardzo plastyczny
Nieźle radzi sobie z AC jak na szkło m42
Przy dobrym (zabałaganionym tle) daje śliczny bokeh wir
![]()
Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
A na f2.0 GO jest na prawdę mała, żeby mieć pewność, że ostrość jest dokładnie tam gdzie się chce warto korzystać z lupki.
Powyższe zdjęcia f2.0 chyba wszystkie.
---------- Post dodany o 12:01 ---------- Poprzedni post był o 11:58 ----------
Jeszcze jedna uwaga. Mam kumpla, który twierdzi, że jakość konwertera poprawia się gdy uzupełnić go o specjalny dodatek w postaci czarnego krążka z wycięciem wielkości matrycy umieszczonego od strony bagnetu m4/3 (podobno rada pochodzi z tego forum). Ma to zmniejszać odblaski i ewentualnie efekt halo. W marcu będę miał okazję porównać konwerter z i bez tego dodatku.
----
moje zdjęcia
Fret nie, na tyle znam podstawy fizyki i optyki by wiedzieć co piszę. Obiektyw 58mm f2.0 podpięty do korpusu m4/3 daje kąt widzenia 116 mm jasność nie ulega zmianie. Wiem, potrzebujesz wywołać ferment, ale odpuść sobie.
----
moje zdjęcia
Były takie badania Irka50 gdzies na poziomie produkcji E-3
https://forum.olympusclub.pl/threads...ona?highlight=
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
O widzisz, zapewne o to właśnie chodziło, dzięki poczytam sobiePunk repu w podziękowaniu !
----
moje zdjęcia
Chętnie bym się pochwalił ale na przejściówce nie ma żadnych cech identyfikacyjnych. Jest czarna ma gwint do mocowania M42 i do mocowania wewnętrznego Heliosa. I najważniejsze z drugiej strony ma bagnet m4/3. Ważne, że działa.Kupiłem kiedyś komplet na allegro (i się chwalę)![]()
Tez mam bez napisów. I działa.