pobawilem sie rawami z D300 z tego sajtu - noooo i jest ciekawie, ciekawiej niz z E3 niestetyZamieszczone przez zibi1303
pobawilem sie rawami z D300 z tego sajtu - noooo i jest ciekawie, ciekawiej niz z E3 niestetyZamieszczone przez zibi1303
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Co to znaczy ciekawie?? Prosimy o szczegóły.Zamieszczone przez cra3y
narazie moge sie wypowiedziecc, co do iso
iso 3200 z D300 wyglada jak iso1000 z E3 (chodzi o poziom szumu, jego "pattern" jest malo drazniacy w D300)
co do ostrosci obrazu, to D300 tak nie traci na szczegolach jak E3 (chodzi o iso800 i wiecej)
co do reszty aspektow obrazu, to czekam na rawy z D300, o ktore poprosilem na forum nikona.
jak bede je mial, to wywolam tak, jak wywolywalem te z E3 i bedzie mozna jakos to porownac. (dla chetnych oczywiscie)
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Jak można porównywać inne kadryZamieszczone przez cra3y
![]()
Przyjacielu drogi, nie pisz pattern, napisz struktura charakter, ksztalt wyglaqd czy co tam innego. Nie wiem, ale niektore posty roja sie od zargonu technicznego anlojezycznego.Zamieszczone przez cra3y
juz wole ortografy po polsku.
Czekam na wiecej fotek z E3, mnie sie coraz bardziej ten aparat podobuje.
czesc.ch.
mozna, jezeli wiesz, co chcesz na nich znalezc - nie potrzebuje toćka w toćkę tych samych kadrow, zeby zorietowac, jak wyglada struktura szumu, praca algorytmu demozaikujacego czy sila filtra AA - dla moich potrzeb wystarczy zupelnieZamieszczone przez celebrity plus
juz sie poprawilemZamieszczone przez chomsky
"struktura" mi do glowy nie przyszla tak na szybko jako odpowiednik patternu (za duzo literatury w jezyku ang)
Zamieszczone przez chomsky
a dla chcacych tutaj rawy z nikona D300 (12 i 14 bitowe), dzieki uprzejmosci forumowicza Mont z forum nikona.
musze sie poprawic - ISO 1600 z nikona D300 wyglada jak ISO1250 z E3 (cos pomiedzy ISO1000 a ISO1600 z rawow, jakie mialem okazje ogladac z E3), ISO3200 i D300 i z E3 jest do ......
czyli jest lepiej niz wczesniej myslalem.
jak img-resource i phill potwierdza DR zblizona do Canona 40D, to ustawiam sie w kolejce po ten aparat + 12-60 + fisz 8mm, a to wszystko do robienia zdjec z lotu paralotnią![]()
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Przepraszam za mały OT ale spodobało mi się to zdanie z relacji road Nikona na Fotopolisie:
"Funkcjonalność systemu czyszczenia matrycy w Nikonie D300 jest porównywalna z przedmuchaniem matrycy gruszką. Nie jest to rozwiązanie na poziomie wymaganym przez profesjonalistów. Dlatego Nikon nie zdecydował się na zastosowanie tego systemu w zawodowym aparacie, jakim jest D3."
Moim zdaniem to jest właśnie głupie podejście. Skoro nie mają nic lepszego to niech chociaż "automatyczne dmuchanie gruszką" dadzą. Za mało to profesjonalne, żeby dać do modelu pro, to nic nie będzieZamieszczone przez ziemia01
Żeby się czasem nie okazało, że w pro jest coś niepro
![]()
DokładnieZamieszczone przez Wesoły Miś
Gdzieś to trzeba przetestować. Nikon nie ma na tym polu takiego doświadczenia jak Olympus
ps. ...puki co mam ładną, niebieską gruszkę![]()
sprzątaczka pewnie mogłaby się przydać, ja po półrocznym używaniu na razie nie zauważyłem jakiś podejrzanych obiektówhmm nawet jeszcze gruchy nie kupiłem
![]()
pzdr
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz