Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Aalternatywa dla E3

Oleryk
    Gość
    I bardzo sobie chwalę
    Sprzedam 70-300 a fiszaja tylko w przypadku wyprzedaży całego systemu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Piotr:

taki słoik to świetna sprawa dla ludzi, którzy robią panoramy sferyczne. w sumie niedługo powinien pojawić się szerszy wariant rybiego ZD, bo Sigma wypuściła rybie oko 4,5mm co po żółtym cropie daje jakieś 7mm.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Piotr:

taki słoik to świetna sprawa dla ludzi, którzy robią panoramy sferyczne. w sumie niedługo powinien pojawić się szerszy wariant rybiego ZD, bo Sigma wypuściła rybie oko 4,5mm co po żółtym cropie daje jakieś 7mm.
    Kąt widzenia ten sam

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Piotr:

Kąt widzenia ten sam
    Wątpię, aby szkiełko Sigmy dorównało ostrością fiszajowi od Olympusa.
    Czas pokaże...

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ostrością to może dorównać spokojnie, sigma ma świetne szerokie katy o ostrość bym się nie martwił... martwiłbym sie o kolory.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Piotr:

Nie jest to takie dobrodziejstwo w przypadku panoram sferycznych. Detaliczność takiej panoramy jest bardzo niska. Zależy jakiej jakości potrzebujemy.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Piotr:

Kąt widzenia ten sam
    ale po długości, a nie przekatnej AFIR
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fragles123
    Moje pytanie bylo konkretne alternatywa dla :
    "Olympus E3+ZUIKO DIGITAL 12-60 mm f/2.8-f/4.0 ED SWD-60 + ZUIKO DIGITAL 50-200 mm f/2.8-f/3.5 ED SWD"
    Może takie coś?
    40D+ 17-55 f2,8 IS+ 70-200 f2,8
    3800+3200+4500=11 500
    5Dm3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mariusz M
    Może takie coś?
    3800+3200+4500=11 500
    wlasnie troche nie bardzo
    bardziej Canon 5D + 24-105 f4 + 70-200 f4 (lub 24-70 f2.8L)

nie dalbym sobie zamienic 24mm na 28mm - wole stracic na dluzszym koncu
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    Cytat Zamieszczone przez Mariusz M
    Może takie coś?
    3800+3200+4500=11 500
    wlasnie troche nie bardzo
    bardziej Canon 5D + 24-105 f4 + 70-200 f4 (lub 24-70 f2.8L)

nie dalbym sobie zamienic 24mm na 28mm - wole stracic na dluzszym koncu
    Tytulem wstepu, troche mnie bawi jak co chwile ktos pisze o tym ze jest zawiedziony jakoscia obrazu z E3. Jakis test na fotopolis (ktory notabene wcale sie nie wypowiedzial zle o tym aparacie) nie powinien byc podstawa do takich skrajnych opinii. Ja sam patrze na E-3 jak na E-1 do ktorego wrzucono poprawiony sensor z E-510 i IS. Jak dla mnie bomba! Skoro wychodza dobre zdjecia z tego "pozbawionego zakresu dynamicznego" E-510, to czemu by tak nie mialo byc z E3?

OK, trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie... Mialem ostatnio okazje przez pare dni pracowac na wspomnianym wyzej kicie (5D + 24-105/4 IS + 70-200/4 IS). Prawde mowiac od jakiegos czasu przymierzalem sie do zmiany platformy na 5D... Kilka dni z Canonem mnie z tego wyleczylo

Naprawde - w praktycznym uzywaniu zaczyna sie dostrzegac rzeczy o ktorych testy nie pisza. A wiec zaczynajac od kwestii matrycy i DR - owszem, Canona matryce sa rewelacyjne jesli chodzi o mala ilosc szumow. W porownaniu do E-3 jest to roznica 1 a moze nawe 2 EV. Aaaale Canonowe szkla sa z reguly ciemniejsze. Olympusowe 35-100/2.0 jest dwa razy jasniejsze od Canonowego 70-200/2.8. Biorac to pod uwage, roznica staje sie znacznie mniejsza... lub wogole znika. Malo tego - z moich doswiadczen z 70-200/4 IS i 35-100/2.0 - to 35-100/2.0 wygrywa w kazdej sytuacji. Winietowanie, rozdzielczosc, abberacje chromatyczne... Po prostu sam miod.

Co do DR - to co mnie troche zdziwilo, to ze mniej wiecej tyle samo szczegolow w 'przepalach' da sie wyciagnac z E-510 i 5D. Moze to brzmi jak herezja ale zlozylem to na karb tego, ze:
    1) Matryca w 5D jest tradycyjnie bardziej czula ( np. ISO 2000 zamiast 1600 )
    2) Wiekszy DR zdobywa sie tez w cieniach

Co chce powiedziec - ze roznice nie sa tak duze jak sie moze wydawac. Malo tego - matryca FF stawia ogromne wymagania obiektywom. Nawet najlepsze sobie nie zawsze radza... Warto zadac sobie pytanie - kiedy ostatnio przymykaliscie przyslone dokladnie po to zeby zamiast mydla bylo ostre zdjecie? Obawiam sie ze w FF jest to duzo czestsza rzecz niz w E-systemie...

Wiec dla mnie alternatywa dla E-3 bylby... E-5 albo moze... E-30?

( Zeby nie bylo za dobrze, moj apel do Olympusa: Chce obiektywu 65/1.0 (albo przynajmniej 50/1.0) !!! )
    Pozdrawiam,
    Przemek

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów