I bardzo sobie chwalę
Sprzedam 70-300 a fiszaja tylko w przypadku wyprzedaży całego systemu.
I bardzo sobie chwalę
Sprzedam 70-300 a fiszaja tylko w przypadku wyprzedaży całego systemu.
Piotr:
taki słoik to świetna sprawa dla ludzi, którzy robią panoramy sferyczne. w sumie niedługo powinien pojawić się szerszy wariant rybiego ZD, bo Sigma wypuściła rybie oko 4,5mm co po żółtym cropie daje jakieś 7mm.
Kąt widzenia ten samZamieszczone przez KaarooL
![]()
Wątpię, aby szkiełko Sigmy dorównało ostrością fiszajowi od Olympusa.Zamieszczone przez celebrity plus
Czas pokaże...
Ostrością to może dorównać spokojnie, sigma ma świetne szerokie katy o ostrość bym się nie martwił... martwiłbym sie o kolory.
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.
Nie jest to takie dobrodziejstwo w przypadku panoram sferycznych. Detaliczność takiej panoramy jest bardzo niska. Zależy jakiej jakości potrzebujemy.Zamieszczone przez KaarooL
ale po długości, a nie przekatnej AFIRZamieszczone przez celebrity plus
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Może takie coś?Zamieszczone przez Fragles123
40D+ 17-55 f2,8 IS+ 70-200 f2,8
3800+3200+4500=11 500
5Dm3
wlasnie troche nie bardzoZamieszczone przez Mariusz M
bardziej Canon 5D + 24-105 f4 + 70-200 f4 (lub 24-70 f2.8L)
nie dalbym sobie zamienic 24mm na 28mm - wole stracic na dluzszym koncu
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Tytulem wstepu, troche mnie bawi jak co chwile ktos pisze o tym ze jest zawiedziony jakoscia obrazu z E3. Jakis test na fotopolis (ktory notabene wcale sie nie wypowiedzial zle o tym aparacie) nie powinien byc podstawa do takich skrajnych opinii. Ja sam patrze na E-3 jak na E-1 do ktorego wrzucono poprawiony sensor z E-510 i IS. Jak dla mnie bomba! Skoro wychodza dobre zdjecia z tego "pozbawionego zakresu dynamicznego" E-510, to czemu by tak nie mialo byc z E3?Zamieszczone przez cra3y
OK, trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie... Mialem ostatnio okazje przez pare dni pracowac na wspomnianym wyzej kicie (5D + 24-105/4 IS + 70-200/4 IS). Prawde mowiac od jakiegos czasu przymierzalem sie do zmiany platformy na 5D... Kilka dni z Canonem mnie z tego wyleczylo![]()
Naprawde - w praktycznym uzywaniu zaczyna sie dostrzegac rzeczy o ktorych testy nie pisza. A wiec zaczynajac od kwestii matrycy i DR - owszem, Canona matryce sa rewelacyjne jesli chodzi o mala ilosc szumow. W porownaniu do E-3 jest to roznica 1 a moze nawe 2 EV. Aaaale Canonowe szkla sa z reguly ciemniejsze. Olympusowe 35-100/2.0 jest dwa razy jasniejsze od Canonowego 70-200/2.8. Biorac to pod uwage, roznica staje sie znacznie mniejsza... lub wogole znika. Malo tego - z moich doswiadczen z 70-200/4 IS i 35-100/2.0 - to 35-100/2.0 wygrywa w kazdej sytuacji. Winietowanie, rozdzielczosc, abberacje chromatyczne... Po prostu sam miod.
Co do DR - to co mnie troche zdziwilo, to ze mniej wiecej tyle samo szczegolow w 'przepalach' da sie wyciagnac z E-510 i 5D. Moze to brzmi jak herezjaale zlozylem to na karb tego, ze:
1) Matryca w 5D jest tradycyjnie bardziej czula ( np. ISO 2000 zamiast 1600 )
2) Wiekszy DR zdobywa sie tez w cieniach
Co chce powiedziec - ze roznice nie sa tak duze jak sie moze wydawac. Malo tego - matryca FF stawia ogromne wymagania obiektywom. Nawet najlepsze sobie nie zawsze radza... Warto zadac sobie pytanie - kiedy ostatnio przymykaliscie przyslone dokladnie po to zeby zamiast mydla bylo ostre zdjecie?Obawiam sie ze w FF jest to duzo czestsza rzecz niz w E-systemie...
Wiec dla mnie alternatywa dla E-3 bylby... E-5 albo moze... E-30?
( Zeby nie bylo za dobrze, moj apel do Olympusa: Chce obiektywu 65/1.0 (albo przynajmniej 50/1.0) !!! )![]()
Pozdrawiam,
Przemek