Wszystko jest prawie tym samym z AF![]()
Wszystko jest prawie tym samym z AF![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Na dzien dzisiejszy nie ma aparatu - poza Lajka oczywiscie - ktory wspolpracowalby dobrze z obiektywami M. Takim 28mm na przyklad. Kropowe bezlusterkowce odpadaja bo z 28ki robi sie 42mm, a pelnoklatkowe Sony robi przy szerokich katach mydlo po bokach. Druga sprawa to nastawianie ostrosci. Mozna bawic sie w powiekszanie obrazu, peakingi, ale zgrywanie ostrosci na duchy - jak w klasycznym dalmierzu jest moim zdaniem najszybsze, najdokladniejsze i najpewniejsze ze wszystkich metod. Jesli zdjecie wyszlo nieostre to tylko i wylacznie moja wina. Nie ma mowy o pomylce aparatu. Tym sposobem Lajka nie ma niestety obecnie konkurencji. Kiedys byl Epson RD1 ale sie zmyl.
Ten nowy aprat robi smaka, ale obawiam sie, ze skoro Sony nie poradzilo sobie z bokami, to im tez sie nie uda. Ale trzymam kciuki. Jak najbardziej.
Z tego co widze, to dalmierz w tym apracie nie jest optyczny tylko elektroniczny i nie wiem czy nie bedzie to mialo wpywu na szybkosc nastawiania ostrosci.
Osobiście, jeśli o mnie chodzi, to spokojnie przeżyje bez szerokiego kąta. Dla mnie wystarczy od 50 do 200 i jestem happy
. A co do dalmierza to masz rację, chyba najsensowniejszy patent MF. Choć ukośny klin z mikrorastrem też się przeważnie sprawdza.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
A co stoi na przeszkodzie, by olać te wszystkie kółka-pierdółka i robić zdjęcia tylko tym co jest potrzebne w aktualnie posiadanym przez ciebie body?
200mm w wizjerze dalmierza... hoho, sokole oko
Ramki będą niewiele większe od plamki
PS. Jakie szkiełko 200mm do tego podepniesz?![]()
Ostatnio edytowane przez diabolique ; 28.02.15 o 18:10
Diabolik, w tym problem, że jakoś mi się nie udaje olewać te kółka- pierdółka w cyfrze. Zawsze mam większą frajdę z analoga, choć próbowałem i zamykac ekran, małą kartę wkładac i tp, itd. Jakoś to nie to
A co do ogniskowych na dalmierzu, to : kodak retina IIIs gości u mnie na połce i z 135mm nie ma najmniejszego problemu)). Zaryzykował bym 200mm w ciemno przy ddzisiejszym postępie techniki
. Myślisz, ze nie dało by rady ?
PS. A z problemem pierdółek radzę sobie tak![]()
Chwalisz się ,czy żalisz??![]()
![]()
![]()