Ja ostatnio bawie sie ACD SEE prof2 i ...nawet nawet.
Ja ostatnio bawie sie ACD SEE prof2 i ...nawet nawet.
Z NEFami jest podobnie. Najlepszy efekt uzyskuje się z Capture NX. Zamula, ale daje najlepsze efekty.
No logiczne, owszemZamieszczone przez grizz
![]()
Witam.
Zacząłem zabawę OM 2 ver.2.04 (o dziwo nie wyświetla się nr seryjny).Na początek mam kilka pytań. Gdzie jest funkcja odszumiania? No i gdzie jest słynne 3D. Kartę xD z numerem seryjnym mam i nic to nie znaczy (nie ma gdzie go wpisać). Funkcja panorama działa sama z siebie. Więc co jest grane? A i aktualizacja się zrobiła, automatycznie, bez rejestracji.
Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.
Takaszi:
https://forum.olympusclub.pl/topics1...hlight=funkcja
tutaj
Pozdrawiam !
Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !
Ok zainstalowałem teraz trzeba troszkę zdjęć,. Ciekawe co to za bajer? i czy po wydruku np. w formacie A4 jako fototapeta można oglądać przez okulary na ścianie?
Ale byłby bajer no nie?
Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.
mam ten program i źle czyta RAW-y z E-510 :/Zamieszczone przez lucca
komercyjny Lightroom i OM rządzi moim zdaniem - darmowa Picasa2 do szybkiej obróbki ma również problemy z RAW-ami E-510.
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
coz, Lightroom faktycznie ma sporo opcji, wiecej niz ACR, jednakze jakosc obrazu uzyskiwana po wywolaniu ORFa czy NEFa jest zauwazalnie slabsza niz z OM2 czy NXa. Zgadzam sie calkowicie z przedmowcami o najlepszym odwzorowaniu obrazu przy wywolywaniu dedykowanymi programami. Przy ACR czy LRoomie zatracane sa szczegoly, ktorych nie jestem w stanie wyciagnac przy kanalowym wyostrzaniu w PSie. Wyglada jakby te programy po prostu ich nie rejestrowaly wiec nie mozna ich wyciagnac. Wyostrzenie w OM2 na +3 pozwala na fantastyczne kanalowe ostrzenie w PSie bez gratisowych artefaktow. Potwierdzam rowniez teze o analogii w rawach Nikona. W NXie uzyskuje sie zdecydowanie lepszy obraz anizeli z ACRa czy LRooma.
Zarowno ORFy jak i NEFy testowalem przez kilka miesiecy na dedykowanych programach, tj Olympus Master jak i NX Capture oraz ACR, Lightroom, Bibble, RTherapee i Raw Shooter Premium. Zwycieskie w kwestii odwzorowania szczegolow zawsze wychodzi oprogramowanie "producenckie" bez wzgledu na to czy jest to ORF czy NEF.
Problemem OMa jest brak innych opcji waznych dla pliku RAW, jak odzyskiwanie przepalen, likwidacja abberacji czy realnego odszumiania, ale na pewno w kwestii jakosci obrazu jest liderem dla ORFow.
Polecam interesujacy tekst traktujacy o RAWach
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12828
jak widac autor rowniez nie jest zachwycony uniwerslanym oprogramowaniem wywolujacym firmy Adobe.
pozdrawiam
S5Pro, D200, D3000, F50D, S8 3.5 FishEye, T 17-50 2.8, S105 2.8, 2 x Metz 48AF1, S 24-60 2.8
Fotografia Ślubna Lublin