Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Olympus master 2.04

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kropkę zgubiłem. Miało być 2.13 GHz
    E-3, E-510

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Olympus master 2.04

Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Będę tu wstawiał co sie dowiem z mego gmerania o tym programie:
    ...

2. Wywala się przy wybraniu opcji "wywołaj i zapisz" przy wybraniu JPEG + Exif wysokiej jakości. Okazuje się że to działa jak się wybierze jakość JPG standard lub niską, a ja uparłem się aby mieć JPG wysokiej jakości . Obserwacje procesu aplikacji wskazują że mam za mało chyba pamięci, albo jest babol do poprawy w programie.

3. Dlaczego 1.5GB to mało. Otóż program na starcie tylko po wejściu do edytora RAW zajmuje 270-300 MB (tylko główny proces- nie wiem ile mogą zajmować moduły pomocnicze) natomiast w momencie wywołania RAW zajętość pamięci skakała do 730MB - przy wywołaniu pojedynczego RAW w standardzie lub niskiej jakości.

3. Praca na RAW
    a) kliknięcie na obrazek i wyświetlenie go: obraz pojawia sie po 3-4 sek, ale to jest złudne, ponieważ reendering sie nie zakończył. Po ok 10 sek krzywe histogramu sie zmieniają, a ostatecznie po ok 24-25 sek jest cały RAW gotowy - poprawnie wyświetlony

b) włączenie-wyłączenie odszumiania: 12-15 sek
    c) zmiana ekspozycji:zobaczymy efekt po ok 12-16 sek.

Przy XP pewnie byłoby ciut szybciej, ale W2k też nie jest wolny. Wygląda na to że musze 1GB dokupić aby wywołać JPG w wysokiej jakości . Na dokładkę trzeba być szachistą aby po programie poruszać się z 20-sto sekundowych krokach.
    ...
    Przez ostatnią godzinę bez powodzenia próbowałem zawiesić OM ver.2,04. Zapisywałem wywołane ORF’y jako JPEG’i z EXIF’em , wysokiej jakości, standard, TIF’y, zarówno pojedynczo jak i po kilka plików jednocześnie. Zmieniałem ekspozycję, obracałem, sprawdzałem działanie poszczególnych opcji edycyjnych i nie udało się. Miałem przypadki hurtowego wywoływania (150szt) do JPEG’ów w wysokiej jakości i pełnej rozdzielczości. Cała operacja zapisu takiej ilości trwa ok. 8min. Nie wiem, czy to jest długo.

Szybkość wykonywanych operacji przy ORF’ach z E-1 jest praktycznie niemierzalna i nie przekracza 2-3s. Trochę dłużej zajmuje obróbka fotek z E-330, czy E-510, ale są to czasy co najwyżej 4-5 sekundowe.

Kliknięcie na obrazek i wyświetlenie go: niemierzalne, ukazuje się natychmiast. Krzywe histogramu zmieniają się po ok. 1s, a druga ostateczna zmiana następuje po ok. 2s. Zmiany ekspozycji, włączenie/wyłączenie filtra zakłóceń – ok. 3s do zakończenia całego procesu, bo efekt tonalny widzę natychmiast. Dlaczego u mnie jest normalnie?

Komputer od wiosny ten sam. HP Compaq DC 7700 z procesorem C2D E-6400 (2,13GHz) i 2GB RAM’u. Karta graficzna też nie najwyższych lotów, bo oryginalna HP Ati Radeon X-1300 z 256MB własnej pamięci i możliwością korzystania z następnych 256MB pamięci operacyjnej. HDD 80GB systemowy i drugi 500GB z partycjami na dane. Oryginalny dedykowany dla HP XP Professional z SP-2 w wersji angielskiej.

Przez miesiąc miałem zainstalowany testowy OS ver.2,01 i również nie sprawiał żadnych kłopotów, a funkcjonalnie był o niebo lepszy.

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Dorjan jak widać z Twoich i moich wyliczeń musi być co najmniej 2GBRAM oraz proc co najmniej klasy C2D. Karta graficzna tu w ogóle nie ma znaczenia. Dodatkowo masz jeden z mocniejszych C2D bo model 6400
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    właśnie miałem formata i zainstalowałem najnowsza wersje OM i pierwsza rzecz która mnie zdziwiła to brak automatycznego tworzenia katalogu (z data) podczas zgrywania zdjęć z aparatu/karty. Czy jest możliwość ustawienia tak jak było w poprzedniej wersji?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Raczej katalogu nie. Możesz ustawić regułę nadawania nazw plików i tam wstawić datę
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no tez tak myslalem bo nie moglem znalezc to ogolnie bieda. Bo ten program wlasnie mi służył do szybkiego zgrywania podczas sesji fotek (ładnie byly tworzone katalogi). No nic chyba zdeninstaluje... bo szybciej to ja sobie czymkolwiek moge zgrac z karty fotki
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Awatar dembik79
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No dobra, a gdzie funkcje artystyczne te co w 1.42??? Jestem ślepy czy jest tylko panorama?

Awatar dembik79
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ...są!!! Znalazłem na stronie producenta plik do pobrania, po jego ściągnięciu, podczas instalacji wyświetli się pole do wpisania kodu karty i gotowe. Od tego momentu w programie pojawią się funkcje artystyczne i 3D

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zrobiłem kolejny test wywoływaczy. Po raz kolejny Olympus Master udowadnia, że jeśli chodzi o jakość obrazu jest NIE DO POBICIA. Gdyby używano dedykowanego oprogramowania w testach aparatów, Olek pozostawiłby większość konkurencji daleko w polu. Niestety twórcy oprogramowania graficznego (w tym adobe) nie potrafią poradzić sobie z ORF'ami (na pewno z tymi z E1).
    W załączeniu do tego posta dołączam przykład (powiększenie 200%).
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	porownanie_wywolywaczy_346.jpg
Wyświetleń:	144
Rozmiar:	254,4 KB
ID:	3144  
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    a wywołaj to jeszcze w ufraw i rawtherapee
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.