Kropkę zgubiłem. Miało być 2.13 GHz![]()
Kropkę zgubiłem. Miało być 2.13 GHz![]()
E-3, E-510
Przez ostatnią godzinę bez powodzenia próbowałem zawiesić OM ver.2,04. Zapisywałem wywołane ORF’y jako JPEG’i z EXIF’em , wysokiej jakości, standard, TIF’y, zarówno pojedynczo jak i po kilka plików jednocześnie. Zmieniałem ekspozycję, obracałem, sprawdzałem działanie poszczególnych opcji edycyjnych i nie udało się. Miałem przypadki hurtowego wywoływania (150szt) do JPEG’ów w wysokiej jakości i pełnej rozdzielczości. Cała operacja zapisu takiej ilości trwa ok. 8min. Nie wiem, czy to jest długo.Zamieszczone przez zibi1303
Szybkość wykonywanych operacji przy ORF’ach z E-1 jest praktycznie niemierzalna i nie przekracza 2-3s. Trochę dłużej zajmuje obróbka fotek z E-330, czy E-510, ale są to czasy co najwyżej 4-5 sekundowe.
Kliknięcie na obrazek i wyświetlenie go: niemierzalne, ukazuje się natychmiast. Krzywe histogramu zmieniają się po ok. 1s, a druga ostateczna zmiana następuje po ok. 2s. Zmiany ekspozycji, włączenie/wyłączenie filtra zakłóceń – ok. 3s do zakończenia całego procesu, bo efekt tonalny widzę natychmiast. Dlaczego u mnie jest normalnie?
Komputer od wiosny ten sam. HP Compaq DC 7700 z procesorem C2D E-6400 (2,13GHz) i 2GB RAM’u. Karta graficzna też nie najwyższych lotów, bo oryginalna HP Ati Radeon X-1300 z 256MB własnej pamięci i możliwością korzystania z następnych 256MB pamięci operacyjnej. HDD 80GB systemowy i drugi 500GB z partycjami na dane. Oryginalny dedykowany dla HP XP Professional z SP-2 w wersji angielskiej.
Przez miesiąc miałem zainstalowany testowy OS ver.2,01 i również nie sprawiał żadnych kłopotów, a funkcjonalnie był o niebo lepszy.
Pozdrawiam.
Dorjan jak widać z Twoich i moich wyliczeń musi być co najmniej 2GBRAM oraz proc co najmniej klasy C2D. Karta graficzna tu w ogóle nie ma znaczenia. Dodatkowo masz jeden z mocniejszych C2D bo model 6400
/*...................*/
/* ...........................*/
właśnie miałem formata i zainstalowałem najnowsza wersje OM i pierwsza rzecz która mnie zdziwiła to brak automatycznego tworzenia katalogu (z data) podczas zgrywania zdjęć z aparatu/karty. Czy jest możliwość ustawienia tak jak było w poprzedniej wersji?
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Raczej katalogu nie. Możesz ustawić regułę nadawania nazw plików i tam wstawić datę
/*...................*/
/* ...........................*/
no tez tak myslalem bo nie moglem znalezcto ogolnie bieda. Bo ten program wlasnie mi służył do szybkiego zgrywania podczas sesji fotek (ładnie byly tworzone katalogi). No nic chyba zdeninstaluje... bo szybciej to ja sobie czymkolwiek moge zgrac z karty fotki
![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
No dobra, a gdzie funkcje artystyczne te co w 1.42??? Jestem ślepy czy jest tylko panorama?
...są!!! Znalazłem na stronie producenta plik do pobrania, po jego ściągnięciu, podczas instalacji wyświetli się pole do wpisania kodu karty i gotowe. Od tego momentu w programie pojawią się funkcje artystyczne i 3D![]()
Zrobiłem kolejny test wywoływaczy. Po raz kolejny Olympus Master udowadnia, że jeśli chodzi o jakość obrazu jest NIE DO POBICIA. Gdyby używano dedykowanego oprogramowania w testach aparatów, Olek pozostawiłby większość konkurencji daleko w polu. Niestety twórcy oprogramowania graficznego (w tym adobe) nie potrafią poradzić sobie z ORF'ami (na pewno z tymi z E1).
W załączeniu do tego posta dołączam przykład (powiększenie 200%).
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.
a wywołaj to jeszcze w ufraw i rawtherapee
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.