-
[DIY]HiRes bez E-M5 mk2 :)
Hejas,
Trafiłem na taki artykulik o tym jak zrobić 40MPix dowolnym aparatem
(w tym przypadku autor wyciaga okolo 90MPix):
http://petapixel.com/2015/02/21/a-pr...ith-photoshop/
Postanowiłem spróbować tego uzywając mojego starego E-30 i ZD 50 MACRO.
Postępując zgodnie z instrukcjami z artykulu powinienem osiągnąć na wyjściu jakies 48MPix 
E-30 ustawiłem w tryb zdjęć seryjnych, przysłona na 5.6, ISO 200.
Zrobiłem z ręki kilkanaście ujęć. Ostatecznie do łączenia załapało się chyba 16 kadrów.
Kadr wyglądał tak (wersja 12MPix):
Poniżej wycinek kadru z wieżą - mocny zoom (z HiRes wycięte 1280x960, z 12MPix ten sam fragment upskalowany do 1280x960 metodą najbliższy sąsiad")
wersja z 12MPix:

wersja HiRes:

I na koniec porównanie obrazków (z 12MPix wycięty fragment 1600x1200 - bez saklowania - 1:1, z wersji HiRes ten sam kadr wycięty i zeskalowany w dół do 1600x1200:
12MPix:

HiRes:

Szału ni ma. Owszem znikają schodki, znika szum, pojawiają się drobne szczegóły niewidoczne przy 12MPix, ale jakiejś super różnicy nie ma.
Ot taka ciekawostka.
Zapraszam do zabawy innych. Spróbujcie sił i zróbcie jakieś swoje kadry porównawcze, pokażcie jak to wam wyszło 
Thomasso
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
-
Dzięki, że Ci się chciało. Szczęśliwie dla Olka w omd e5mk2 działa to "trochę" lepiej
-
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Uprawnienia umieszczania postów