To jest jakieś rozwiązanie, jednak strasznie drogie. Szukałem po sigmach, ale recenzje nie są zachęcające.Zamieszczone przez fotomic
To jest jakieś rozwiązanie, jednak strasznie drogie. Szukałem po sigmach, ale recenzje nie są zachęcające.Zamieszczone przez fotomic
Właśnie nie twierdzę, że zniknie APS-C. Przynajmniej nie w najbliższym czasie. A to, czy tak się stanie bardziej zależy od marketingu niż naszych chęci.Zamieszczone przez The z00m
To, że zagości w świecie kompaktów też wierzę. Zapewne nie wszystkich - powiedźmy tych zaawansowanych.
Pentax to dziwna firma, lubiąc chadzać własnymi ścieżkami - zresztą podobnie jak Olek. Zapewne kiedyś pokusi się o FF. Tym niemniej prędzej wierzę w średni format. Po prostu nie widzę sensu wypuszczania 12MPxl modelu, gdy na rynku będzie 14 Mpxl APS-C. To nie przejdzie, mimo iż osobiście wybrałbym stanowczo FF z mniejszą ilością pikseli. Poza tym, jak plotki głoszą, owa 14Mpxlowa matryca ma być Samsunga. A ten producent debiutuje na rynku tak wielkich gabarytowo matryc. Dlatego po pierwsze trzymam kciuki za to, by to był dobry produkt, i zdaję sobie sprawę z tego, że dużo jeszcze czasu upłynie, zanim pojawi się 35mm matryca tego producenta. No, chyba, że tutaj znów Pentax zwróci się do Sony i otrzyma cyfrową kliszę, która będzie w topowej lustrzance Sony.Zamieszczone przez The z00m
Ale to są jedynie speckulacje nas, maluczkich. Prawdę powiedziawszy ani mnie to nie podnieca, ani ekscytuje. Ja na razie zdjęcia mam czym robić i o zamianie nie myślę.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Jeżeli Pentax nie zaszumi za bardzo na wysokich ISO mając 14mpix na matrycy formatu FX to odniesie sukces. Pozdrawiam
Jeżeli matryca będzie od Samsunga, to będzie jedna wielka niewiadoma.
No popatrz, a od olka to jeszcze dobrej dynamiki wymagająZamieszczone przez jjj
![]()
Olek jak dla mnie ma dwie duże zalety: świetnie współgrającą z cyfrą optykę, oraz długie i jasne tele za "normalne" pieniądze... Jak dla mnie ta olkowa e-trójeczka wyglada bardzo ciekawie, czekam na bardziej miarodajne testy i opinie.Zamieszczone przez Switch
C+ fotki oglądałem na forum Pentaxa i co ciekawe aparat będzie miał opcjonalny grip, oczywiscie ze spustem "portretowym" Matryca pewnie 10mpxl od Sony? Żegnajcie 6milionowe sensory chciałoby sie powiedzieć. Wyglada mi to wszystko na uaktualnione K100D do najprostszych oczekiwań nabywców-większa matryca, grip, styki SWD, trzepaczki kurzu, stabilizacja itp. Ekranik bez zmian i chyba bez LV.... O popularności tej konstrukcji zadecyduje cena, ale znając polskiego dystrybutora i podejscie Pentaxa do marketingu to może być trudno, ale zobaczymy...
Ceny na puchy w Polsce Pentax chyba ma dobre? K10D kosztuje około 2500zł. Problem ze szklarnią jakby mniejszy. Na Allegro wybór obiektywów nieporównywalnie lepszy niż do e-systemu. Szumu mało, ale coś tam w systemie Pentaxa się dzieje. Marketing Pentaxa jednak leży.Zamieszczone przez Don Pedro
Ciekawy jestem K20D. Matryca od Samsunga. Oby Samsungowi się udało. Przydałby się trzeci producent matryc obok Canona i SONY produkujący niskoszumiące matryce CMOS w rozmiarach APS-C i większych
Życzę Pentaxowi jak najlepszego roku 2008. Konkurencja działa stymulująco na rynek.
The z00m podzielam Twoje życzenia wszystkiego dobrego dla Pentaxa w 2008r./ tej firmy nie tracę z oczu-mam w końcu ICH analoga MZ-30/ K10D sporo namieszał w segmencie amatorskim i Pentax stał się widoczny w plenerze/ nie wiem jak fotografowie studyjni zapatruja sie na ten model?/ swego czasu będąc w Krakowie zwracałem uwage na aparaty i K10D sporo zauważyłem. Dlaczego zatem w Fotojokerze ich dslrów nie ma? Trzeba by pewnie spytać sie u źródła.Osobiście mam spore zaufanie do Fotojokera, ale to tak na marginesie.Pozdrawiam, także tych którym i Pentax i Fotojoker "nie leżą".