Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Wątek: Pentaxa K20D i K200D

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    Cytat Zamieszczone przez -M
    Willow, żeby było jasne, bo trochę upraszczasz sprawę.
    Brakuje mi w cyfrze po prostu odpowiednika 50/1.4 dla mojego analoga.
    a Leica 25/1.4
    To jest jakieś rozwiązanie, jednak strasznie drogie. Szukałem po sigmach, ale recenzje nie są zachęcające.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Nikt Michu nie pisał, że APS-C zniknie. Wręcz przeciwnie. Prawdopodobnie na dobre zagości w świecie lustrzanek, a być może i doczekamy się ekspansji w świecie kompaktów
    Właśnie nie twierdzę, że zniknie APS-C. Przynajmniej nie w najbliższym czasie. A to, czy tak się stanie bardziej zależy od marketingu niż naszych chęci.
    To, że zagości w świecie kompaktów też wierzę. Zapewne nie wszystkich - powiedźmy tych zaawansowanych.
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Czy myślisz, że MF może zastąpić w każdej kategorii FF czy też APS-C? Wybacz, ale jakoś tego nie widzę. Jeśli nawet Pentax spłodzi MF, a w puszkach semi pro konkurencji znajdzie się FF to i Pentax w to wejdzie nie mając wyjścia.
    Pentax to dziwna firma, lubiąc chadzać własnymi ścieżkami - zresztą podobnie jak Olek. Zapewne kiedyś pokusi się o FF. Tym niemniej prędzej wierzę w średni format. Po prostu nie widzę sensu wypuszczania 12MPxl modelu, gdy na rynku będzie 14 Mpxl APS-C. To nie przejdzie, mimo iż osobiście wybrałbym stanowczo FF z mniejszą ilością pikseli. Poza tym, jak plotki głoszą, owa 14Mpxlowa matryca ma być Samsunga. A ten producent debiutuje na rynku tak wielkich gabarytowo matryc. Dlatego po pierwsze trzymam kciuki za to, by to był dobry produkt, i zdaję sobie sprawę z tego, że dużo jeszcze czasu upłynie, zanim pojawi się 35mm matryca tego producenta. No, chyba, że tutaj znów Pentax zwróci się do Sony i otrzyma cyfrową kliszę, która będzie w topowej lustrzance Sony.
    Ale to są jedynie speckulacje nas, maluczkich. Prawdę powiedziawszy ani mnie to nie podnieca, ani ekscytuje. Ja na razie zdjęcia mam czym robić i o zamianie nie myślę.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Mieszka w
    Układ Słoneczny
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jeżeli Pentax nie zaszumi za bardzo na wysokich ISO mając 14mpix na matrycy formatu FX to odniesie sukces. Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jeżeli matryca będzie od Samsunga, to będzie jedna wielka niewiadoma.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jjj
    Jeżeli Pentax nie zaszumi za bardzo na wysokich ISO mając 14mpix na matrycy formatu FX to odniesie sukces. Pozdrawiam
    No popatrz, a od olka to jeszcze dobrej dynamiki wymagają

Mieszka w
    Układ Słoneczny
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Switch
    Cytat Zamieszczone przez jjj
    No popatrz, a od olka to jeszcze dobrej dynamiki wymagają
    Olek jak dla mnie ma dwie duże zalety: świetnie współgrającą z cyfrą optykę, oraz długie i jasne tele za "normalne" pieniądze... Jak dla mnie ta olkowa e-trójeczka wyglada bardzo ciekawie, czekam na bardziej miarodajne testy i opinie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    C+ fotki oglądałem na forum Pentaxa i co ciekawe aparat będzie miał opcjonalny grip, oczywiscie ze spustem "portretowym" Matryca pewnie 10mpxl od Sony? Żegnajcie 6milionowe sensory chciałoby sie powiedzieć. Wyglada mi to wszystko na uaktualnione K100D do najprostszych oczekiwań nabywców-większa matryca, grip, styki SWD, trzepaczki kurzu, stabilizacja itp. Ekranik bez zmian i chyba bez LV.... O popularności tej konstrukcji zadecyduje cena, ale znając polskiego dystrybutora i podejscie Pentaxa do marketingu to może być trudno, ale zobaczymy...

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Don Pedro
    C+ fotki oglądałem na forum Pentaxa i co ciekawe aparat będzie miał opcjonalny grip, oczywiscie ze spustem "portretowym" Matryca pewnie 10mpxl od Sony? Żegnajcie 6milionowe sensory chciałoby sie powiedzieć. Wyglada mi to wszystko na uaktualnione K100D do najprostszych oczekiwań nabywców-większa matryca, grip, styki SWD, trzepaczki kurzu, stabilizacja itp. Ekranik bez zmian i chyba bez LV.... O popularności tej konstrukcji zadecyduje cena, ale znając polskiego dystrybutora i podejscie Pentaxa do marketingu to może być trudno, ale zobaczymy...
    Ceny na puchy w Polsce Pentax chyba ma dobre? K10D kosztuje około 2500zł. Problem ze szklarnią jakby mniejszy. Na Allegro wybór obiektywów nieporównywalnie lepszy niż do e-systemu. Szumu mało, ale coś tam w systemie Pentaxa się dzieje. Marketing Pentaxa jednak leży.

Ciekawy jestem K20D. Matryca od Samsunga. Oby Samsungowi się udało. Przydałby się trzeci producent matryc obok Canona i SONY produkujący niskoszumiące matryce CMOS w rozmiarach APS-C i większych

Życzę Pentaxowi jak najlepszego roku 2008. Konkurencja działa stymulująco na rynek.

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    The z00m podzielam Twoje życzenia wszystkiego dobrego dla Pentaxa w 2008r./ tej firmy nie tracę z oczu-mam w końcu ICH analoga MZ-30/ K10D sporo namieszał w segmencie amatorskim i Pentax stał się widoczny w plenerze/ nie wiem jak fotografowie studyjni zapatruja sie na ten model?/ swego czasu będąc w Krakowie zwracałem uwage na aparaty i K10D sporo zauważyłem. Dlaczego zatem w Fotojokerze ich dslrów nie ma? Trzeba by pewnie spytać sie u źródła.Osobiście mam spore zaufanie do Fotojokera, ale to tak na marginesie.Pozdrawiam, także tych którym i Pentax i Fotojoker "nie leżą".