Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: witam iprosze o pomoc

Oleryk
    Gość
    Co Ci napisać?
    Pisałem wyżej, że niedawno mialem podobny dylemat, tyle, że Canona nawet nie bralem pod uwagę.
    Obiektywy. To obektyw w lwiej części decyduje o tym, czy zdj ęcie będzie ostre, czy nie będzie aberracji, czy będzie dobry kontrast itd.
    Canon ma dobre obiektywy, owszem, nawet świetne, tyle, że to seria "L" cenowo poza zasięgiem możliwości aprzeciętnego amatora. Tzw. kity są tragiczne.
    Olympus E-510 w "podwojnym kicie" daje bardzo dobre szkielka i optycznie i jeśli chodzi o szybkość autofokusa.
    Body. Olympus E-510 wyposażony jest w stabilizację matrycy ktora działa ze wszystkimi szklami. Szkla ze stabilizacja do Canona są drogie.
    Olympus ma skuteczne czyszczenie matrycy.
    Body Olympusa jest znacznie lepiej wykonane niż 400D.
    Punkty AF są trzy, to fakt, tyle, że ja na codzień używam tylko środkowego.
    Canon to magia "firmy ale niewielu zdaje sobie sprawę z tego, ze prawdziwy Canon to modele z wyższej półki, 400D z kitem to tylko namiastka lustrzanki.

| OlyJedi Awatar Sebaa
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez michal13
    Dziekuje Wszyskim za pomoc
    ...sprawdzilem E 410 i niestety nie pasuje mi uchwyt, bardzo niestabilny...ale mialem tez w rece e 510 i to juz jest cos...
    Teraz powstal wiec kolejny dylemat... e 510 z kitem czy Canon 400d z kitem...
    Cena bardzo zbliżona..parametry też...
    Na korzysc 510 jest kilka funkcji i to, że jest w miare nowy, ale za to Canon ma szybszy AF i 9 punktowy...
    co myslicie o aparatach z USA? znalazlem tam e 510 z dwoma kitami za 570 USD Czyli mniej niz 1500zł.
    Dylemat ogromny
    Miałem w rękach tego Canona. Razem z kolegą byliśmy na lotnisku. Jak dla mnie to jest on strasznie plastikowy. Kita kumpel sprzedał od razu. Ma i tak dobrą sytuacje, bo ma dostęp do szkła 70-200 f:2,8. Po porównaniu fotek nie widziałem jakiejś przewagi, a ja swoje zdjęcia zrobiłem kitowym 40-150 i do tego się okazało, że jego większa ogniskowa jest praktycznie taka sama jak moja. Crop x2 w Olku jest nie do przecenienia. Co do 9-cio polowego AF, do czego Ci to? E-510 ma 3 pola, ja i tak korzystam tylko ze środkowego. Pytałem kumpla od Canona to mówił, że w zasadzie też korzysta tylko ze środkowego.

Co do sprzętu z USA, jak masz możliwość to ściągaj. Tu chyba też Olek wygrywa, bo z USA będziesz miał w Polsce gwarancję na rok. Canon podobno nie ma takiej opcji i gwarancja zza oceanu w Europie nie jest honorowana - może to ktoś zweryfikuje jeśli się mylę.

Pozdrawiam
    Sebaa
    "Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
    "Życie jest pasmem straconych okazji"
    "Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    co myslicie o aparatach z USA? znalazlem tam e 510 z dwoma kitami za 570 USD Czyli mniej niz 1500zł.
    Dylemat ogromny
    A czy ktoś Ci go przywiezie, albo wyśle jako prywatny prezent czy chcesz kupić wysyłkowo? Bo jak wysyłkowo, to dolicz transport i licz się z ryzykiem zapłacenia cła oraz VAT. Po podsumowaniu może się okazać niewarta skórka wyprawki. A gwarancja będzie o rok krótsza.
    Pozdrawiam,
    Paweł

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziekuje Wszyskim za pomoc. wybralem...Olka
    mam nadzieje, ze to bedzie dobry wybór. aparacik ktos przywiezie, wiec nie ma problemu a cena...hmm..585 USD(niestety stac mnie tylko na KIT I) to niezle w porownaniu do tego co oferuja w Polsce.
    Mam tylko kilka pytan dotyczacych uzytkowania. Poniewaz na zakupie aparatu sie nie konczy, czy moglbym dostac jakies porady dotyczace:
    -dobrej karty pamieci (2GB)
    -filtrów (przez najblizsze pol roku bede fotografowal w dosc sporym sloncu, czasem mgle, duuuzym zanieczyszczeniu powietrza i szarym niebie - tak wyglada Szanghaj. glownie chodzi mi o ochrone.
    - jakas zapasowa bateria?
    -i oczywiscie torba

Bede bardzo wdzieczny za pomoc

p.s. Nie moge sie juz Olka doczekac!!!

| OlyJedi Awatar leodan
    Mieszka w
    W-WA
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    http://www.allegro.pl/item277736336_..._warszawa.html

Dobra karta i cena .

http://www.allegro.pl/item276902395_...w_fak_vat.html

Mam taką torbę i jest bardzo fajna .

Pozdrawiam
    Pozdrawiam LEO
    E-1 , 40-150 , Helios MC 44M-4 , Pentacon 4/200 , Metz 48AF-1 ,
    statyw Hakuba S-4500

| OlyJedi Awatar Abedin
    Mieszka w
    Słupsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Proponuje kartę 4 GB to na wypadek gdybyś robił RAWy przyda się z pewnością , baterja nie jest najważniejsza w nowym aparacie mi wystarcza na grubo ponad 400 pstryknięć więc zawsze zdążysz sobie doładować. Wiem że pisałeś o ograniczeniach finansowych ale w takich warunkach jak zamierzasz focić przydał by się obiektyw ZD 14-54 2.8-3.5.
    Pozdrawiam i udanych fotek życzę.
    Abedin

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Rónież polecam baterię, którą proponuje ''mały42'' mam taką i jest jak najbardziej OK.

...Pozdrawiam...
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    -dobrej karty pamieci (2GB)
    -filtrów (przez najblizsze pol roku bede fotografowal w dosc sporym sloncu, czasem mgle, duuuzym zanieczyszczeniu powietrza i szarym niebie - tak wyglada Szanghaj. glownie chodzi mi o ochrone.
    - jakas zapasowa bateria?
    -i oczywiscie torba
    Jest tego duuuzo na forum, w skrocie:

- karty: Sandisk, Pretec, PQI, najlepiej chyba Sandisk Extreme III, CF bo xD są wolne
    - bateria: GP, Hahnel, Ansmann
    - torba... jaka chcesz duzo ma torby Lowepro Nova [ja mam 3, jest ok], Lowepro Topload [od gory, tez okej, np. Mini na aparat+kit]
    - filtry... mozesz kupic UV jakas dobra [Marumi, B+W, Heliopan, Hoya czarna], ale cudow nie zdzialasz...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.