Widzę, że razem z Bodzip'em w tych samych krzaczorach na wróbelki polujecie.![]()
Widzę, że razem z Bodzip'em w tych samych krzaczorach na wróbelki polujecie.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()
Ostatnio edytowane przez ronin75 ; 29.02.16 o 20:15
775. Porozmawiajmy! Przyjdziemy do was bez broni!
Swoją drogą jak zobaczyłem jaki pistolet gość trzyma to się w duchu zdrowo uśmiałem.
775a. Toto wygląda na Berettę 92F. Gość się urwał z którejś z książek Marcina Ciszewskiego?
776. Bandytom się nie poddamy!
777. Nie macie szans, was jest tylko kilku, a nas jest znacznie więcej. Poddajcie się.
778.
779.
![]()
Ostatnio edytowane przez ronin75 ; 29.02.16 o 21:55
785.
786.
787.
788.
789.
Ten rekonstruktor jest w mundurze 1 Pułku Strzelców Podhalańskich Armii Krajowej. Symbol na wyłogach kołnierza to żadna swastyka tylko tzw. krzyż niespodziany lub podhalanka. W przedwojennym 1 PSP (którego tradycje kontynuowała jednostka AK) używanie tego symbolu było oficjalnie usankcjonowane rozkazem Ministra Spraw Wojskowych z dnia 21 czerwca 1919 r.
1 PSP AK działał głównie na terenie powiatów nowosądeckiego, gorlickiego, limanowskiego i na terenie Gorców. Dzielił się na cztery bataliony:
I Batalion „Nowy Sącz”, pod dowództwem rtm. Jana Wojciecha Lipczewskiego (ps. „Andrzej”) operował w dolinie Kamienicy, stanowiąc równocześnie osłonę zrzutowisk „Wilga I” i „Sójka” pod Mogielicą oraz „Wilga II” w Polankach nad Szczawą. W kwaterach Batalionu stacjonowało dowództwo pułku z mjr. Adamem Stabrawą – „Borowym”.
II. Batalion „Limanowa”, dowodzony przez kpt. Juliana Krzywickiego – „Filipa”, operował w północnej części powiatu limanowskiego.
III. Batalion „Gorlice” pod dowództwem kpt. Mieczysława Przybylskiego –„Michała”, działał na terenie powiatu gorlickiego i częściowo nowosądeckiego.
IV. Batalion „Nowy Targ”, którego dowódcą był kpt. „Lampart”, działał głównie w Gorcach. Został on znacznie wzmocniony oddziałami, które dotarły w Gorce latem 1944 roku, między innymi przybyłym spod Krakowa oddziałem „Krakusów” por. Władysława Wojtasa, oddziałem „Siwego” – Ludwika Schweigerta, placówką chor. Kazimierza Korgego z Czarnego Dunajca, placówką z Bystrej Podhalańskiej ppor. Mieczysława Janika – „Beli” i oddziałem z poronińskiej placówki Tadeusza Galicy „Lawy”.
Kiedy się widzi takie ''kwiatki'' jak ten GAZ-69 na fotach 760 i 765, lub wspomniana przez Ciebie Beretta (mi kojarzy się z wcześniejszą wersją 92), to nie wiem czy taką inscenizację traktować poważnie.