Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 167

Wątek: Kamienie, minerały, brylanty - wątek zbiorowy

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Wanadynit rewelacja.
    Mam gdzieś jeszcze hematyt - oczywiście rudę, a nie te kulki co na odpustach sprzedają Muszę poszukać.
    A na dzisiaj dumortieryt, szczerze mówiąc nie wiem skąd. Córka jak na łowach była w okolicach Karpacza to przypłaciła to złamaną nogą. Reszta grupy ją niosła
    Ale czy on stamtąd czy z Włoch to nie wiem.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3240292ol.jpg
Wyświetleń:	144
Rozmiar:	343,8 KB
ID:	143626 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3240267ol.jpg
Wyświetleń:	145
Rozmiar:	331,4 KB
ID:	143627
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ładne
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Awatar looolek44
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Daj Panie takie dumortieryty u nas . Piękny egzemplarz.

Nazwa:	P3220066.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	930,1 KB
ID:	143646 Aragonit - też niestety nie nasz - Maroko

Nazwa:	P3220069_tonemapped.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	1,01 MB
ID:	143647Geoda chalcedonowa - Gozdno k. Świerzawy
    OMD E M5 i E-520. Szklarnia :ZD 14-54, ZD 40-150, ZD 14-42. Takumar 50/1.4, Tair 3S 300/4,5, Helios 44M (scheda po Ojcu), Wołna-9

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ta geoda przypomina trochę perły jaskiniowe
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Witam,

Wszystkich wrażliwców informuję - że skoro to dział ocena zdjęć - to oceniam zdjęcia, a nie kamienie :P
    Widzę i czytam, jak się zachwycacie tymi kamykami - a ich prezentacja mocno kuleje...
    Oczywiście, prezetacja zbiorów z muzeów czy miejsc, na które wpływu nie mamy - to trudniejsza sprawa, jednak w zaciszu swojego domu, dysponując zarówno kamieniem, jak i aparatem - oraz co najważniejsze - światłem - należałoby zaaranżować zdjęcie tak, aby wzrok oglądającego nie mógł się oderwać od tematu.

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    (...)
    A na dzisiaj dumortieryt, szczerze mówiąc nie wiem skąd. (...)
    O proszę! Można powiedzieć : W KOŃCU! Ostatnie zdjęcie 'w końcu" skupia się na obiekcie, bez dodatkowej prezentacji czy to kawałka wykładziny, czy oparcia fotela. Dębina stołu zdecydowanie lepiej pasuje, choć też dopiero na tym ostatnim tło fajnie się komponuje w nie-oczywistości swej.
    To wykładzino-podobne podłoże dobrane jak kwiat do kożucha maltretowało urodę kamykowych zdjęć.
    Dębina jest dużo lepsza, ale może w kolejnym kroku zdecydujesz się na jakieś inne podłoże - dedykowane do prezentacji precjozów?
    Same kamyki - bardzo fajnie pokazane, ładnie oddane kolory i rozłożone światło. Jeszcze o otoczenie zadbać i będzie wyśmienicie!
    A w ramach podłoża - może czarny/barwny atłas, lub wypolerowaną blachę czy też szkło - proponuję zabawę w zależności od faktury kamienia - można-by uderzyć w odbicia, ale też i w puch np dla wybitnie ciężkich kamieni, czy w coś chropowato-jednorodnego do gładkich - aby kontrast pokazać.... I nie zapominać o świetle!
    Pomysłów może być tyle tyle, co i kamieni - nie idźcie po najmniejszej linii oporu, starajcie się pokazać obiekty lepiej, niż wyglądają w rzeczywistości i połączcie obydwa hobby - kolekcjonowanie kamieni z dobrymi zdjęciami!

powodzenia,
    Ostatnio edytowane przez Sawa ; 26.03.15 o 20:23 Powód: literówka

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Witam,

Wszystkich wrażliwców informuję - że skoro to dział ocena zdjęć - to oceniam zdjęcia, a nie kamienie :P
    Widzę i czytam, jak się zachwycacie tymi kamykami - a ich prezentacja mocno kuleje...
    Oczywiście, prezetacja zbiorów z muzeów czy miejsc, na które wpływu nie mamy - to trudniejsza sprawa, jednak w zaciszu swojego domu, dysponując zarówno kamieniem, jak i aparatem - oraz co najważniejsze - światłem - należałoby zaaranżować zdjęcie tak, aby wzrok oglądającego nie mógł się oderwać od tematu.

O proszę! Można powiedzieć : W KOŃCU! Ostatnie zdjęcie 'w końcu" skupia się na obiekcie, bez dodatkowej prezentacji czy to kawałka wykładziny, czy oparcia fotela. Dębina stołu zdecydowanie lepiej pasuje, choć też dopiero na tym ostatnim tło fajnie się komponuje w nie-oczywistości swej.
    To wykładzino-podobne podłoże dobrane jak kwiat do kożucha maltretowało urodę kamykowych zdjęć.
    Dębina jest dużo lepsza, ale może w kolejnym kroku zdecydujesz się na jakieś inne podłoże - dedykowane do prezentacji precjozów?
    Same kamyki - bardzo fajnie pokazane, ładnie oddane kolory i rozłożone światło. Jeszcze o otoczenie zadbać i będzie wyśmienicie!
    A w ramach podłoża - może czarny/barwny atłas, lub wypolerowaną blachę czy też szkło - proponuję zabawę w zależności od faktury kamienia - można-by uderzyć w odbicia, ale też i w puch np dla wybitnie ciężkich kamieni, czy w coś chropowato-jednorodnego do gładkich - aby kontrast pokazać.... I nie zapominać o świetle!
    Pomysłów może być tyle tyle, co i kamieni - nie idźcie po najmniejszej linii oporu, starajcie się pokazać obeikty lepiej, niż wyglądają w rzeczywistości i połączcie obydwa hobby - kolekcjonowanie kamieni z dobrymi zdjęciami!

powodzenia,
    Oj Robert, Robert - a zaczynał się wątek od kostki brukowej. Nie boisz się ?
    Szczerze powiem, że się nie przykładałem. Ot, pokazujemy sobie z looolkiem kamyki jakie się uzbierały w naszych latach / podróżach / wymianach / zakupach.
    Co więcej, nikt nie krytykował (tylko Ty) ... a szkoda.
    Z drugiej strony robienie dzieła sztuki z kamulca ?? no daj spokój.
    A i jeszcze małe wyjaśnienie - wątek był założony w HydeParku i któryś z adminów/modów przeniósł.
    Cóż, szkoda, że zabiłeś wątek

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    A i jeszcze małe wyjaśnienie - wątek był założony w HydeParku i któryś z adminów/modów przeniósł.
    Cóż, szkoda, że zabiłeś wątek
    Aj tam, zara zabił... Robespierre też myślał, że tak trzeba i...
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Jeśłi zabiłem, to znaczy że nie był tak naprawdę żywy

Pokazałeś, że kamień, jego strukturę, kolor - można pokazać bardzo dobrze - pozostaje dorzucić jeszcze 'otoczenie'
    Kiedy robisz zdjęcia kościółków, czy widoków, czy krzyży - to nie dostrzegam tam zbędnych 'śmieci', są przygotowane i wywołane w sposób przemyślany - Twój.
    Czemu nie kamienie? Czy to już nie są zdjęcia? czy one nie podlegają ocenie? Krytyce? :P
    Odwagi

Awatar looolek44
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ee Bodzip przesadzasz . Lecimy dalej z koksem. A i uwagi Sawy się przydadzą.
    OMD E M5 i E-520. Szklarnia :ZD 14-54, ZD 40-150, ZD 14-42. Takumar 50/1.4, Tair 3S 300/4,5, Helios 44M (scheda po Ojcu), Wołna-9

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez looolek44 Zobacz posta
    Ee Bodzip przesadzasz . Lecimy dalej z koksem. A i uwagi Sawy się przydadzą.
    Dobrze koguciku ale piór nie będzie