Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Aparat - 1500 - 2000PLN

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Aparat - 1500 - 2000PLN

Witajcie,
    proszę o poradę. Chciałbym kupić aparat – jak w temacie. Co do rodzaju aparatu - jestem otwarty na propozycje. Kwota - nie przekraczająca 2000zł - ale wiadomo, im mniej, tym lepiej.
    Zastosowania:
    + turystyka – wyjazdy wakacyjne i nie tylko – głównie miasta, a więc zabytki, góry raczej odpadają, ale morze, jeziora, tego typu rzeczy,
    + pociągi, dworce,
    + dość dobre zdjęcia w nocy, czasem zdarza mi się je robić (oraz w słabych warunkach oświetleniowych, np. w klubach),
    Chcę, żeby aparat w miarę możliwości miał coś takiego jak Inteligent Auto, ponieważ nie tylko ja będę robił nim zdjęcia, a wiadomo, nie każdy potrafi dobrać odpowiednie ustawienia.
    Na oku miałem do tej pory:
    - Nikon D3200 + 18-105,
    - Olympus E-PL5 14-42 + 40-150.
    Macie jakieś propozycje dla mnie? Za wszelkie sugestie i odpowiedzi bardzo dziękuję.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar RafS
    Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Olympus E-PL5 w zestawie który podałeś, albo w zestawie powiększonym o dekielko-obiektyw BLC1580(15mm f.

Ten zestaw wydaje mi się na początek bardzo dobry. Sam ze swojego doświadczenia wiem, że jeśli kupi się aparat z zestawem dwóch obiektywów, które pokrywają dość spory zakres ogniskowych, to nie będzie sie przez długi czas czuło, że czegoś brakuje.

Oczywiście, jeśli będziesz miał kolejne dostawy złota to wtedy zapewne poszukasz sobie lepszych obiektywów niż te KITowe, ale na początek powinno wystarczyć.

Jeżeli nie potrzebujesz zooma, to możesz poszukać jeszcze zestawu z naleśnikiem, wtedy aparat będzie na prawdę niewielki i kompaktowy(jeśli chodzi o wymiary). Ostatnio widziałem w jednym sklepie internetowym E-PL5 z 14-42EZ za coś około 1899zł. Niestety w tej chwili nie mogę tego odszukać, bo na to hasło pojawiaja mi się oferty z media i innych tego typu, gdzie po kliknięciu pokazuje się zwykły obiektyw a nie naleśnik - także uważaj na opisy, bo wprowadzają w błąd.

Co do nocnych zdjęć, to polecałbym do tego zestawu jakiś porządny lub chociaż w miarę stabilny statyw, wtedy nie będziesz miał problemów ze słabymi warunkami oświetleniowymi, a takie wyjście jest dużo tańsze, niż inwestowanie w jasne szkła tylko po to, żeby zrobić kilka zdjęć z ręki a nie ze statywu

Pozdrawiam
    czasami mniej znaczy więcej..

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czy mała matryca w przypadku e-pl5 nie wpłynie negatywnie na jakość zdjęć? Na tym mi najbardziej zależy.

urzyszkodnik
    Gość
    Z mojej strony:

1. Fuji seria x jesli masz kasę na dobre szkła. Moze xe2 lub xe1. W 2 tys sie zmieścisz.
    Tyle ze szkła juz nie. Choc piszesz ze dwa koła na aparat, wiec pewnie szkła oddzielnie planujesz...

2. Epl5 w dual kit.
    Plus jakis statyw za dwie dychy. Aparat lekki jest wiec da rade...

A jesli nie ma kasy, a chęci są, to adapter i szkła stare na pozniej zaplanowac.
    Daje rade takim zdjęcia fajne robic nawet na epl5.

A najlepiej to by sie było spotkac z kimś i pomacać w akcji.
    Podaj gdzie mieszkasz, moze ktos jest w pobliżu.
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 10.02.15 o 14:21

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    w jednym i drugim masz "małą" matryce, z takim podejściem tylko FF, za 2K bedzie ciężko
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Narazie chcę kwotę 2tys. przeznaczyć na aparat plus szkło. Nie jestem profesjonalnym fotografem, więc myślę, że na początek mi wystarczy. Zdjęcia robię dla siebie. Jestem z Podkarpacia. Nad tym Olkiem EPL5 się zastanawiam, znalazłem np. taką ofertę:http://proclub.pl/pl/olympus_e_pl5_c..._bella_ii.html

urzyszkodnik
    Gość
    Czarne sa najlepsze. Kupuj.

Awatar looolek44
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Też jestem obecnie "poszukujący". Wydaje mi się że OMD M5 byłby dużo lepszy ale w tej cenie tylko body raczej . Obecnie na alledrogo idzie za 1350 body OMD).
    OMD E M5 i E-520. Szklarnia :ZD 14-54, ZD 40-150, ZD 14-42. Takumar 50/1.4, Tair 3S 300/4,5, Helios 44M (scheda po Ojcu), Wołna-9

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez looolek44 Zobacz posta
    Też jestem obecnie "poszukujący". Wydaje mi się że OMD M5 byłby dużo lepszy ale w tej cenie tylko body raczej . Obecnie na alledrogo idzie za 1350 body OMD).
    jak nie potrzebujesz uszczelnień to E-M10 jest całkiem fajny.

urzyszkodnik
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez looolek44 Zobacz posta
    Taniocha
    Jak czarny - to brać
    Z kitem lub 17mm f2,8 wyjdzie ta sama cena chyba.
    Oczywiscie używki.