A przy takim szkle to na GO patrzysz?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Wiedziałem że ktoś się odezwie. Go w tym przypadku nie jest bardzo istotne. Celuje się zawsze w oko i te okolice musza być ostre a czy to 2-3 piórka będą bardziej ostre czy nie naprawdę nie jest to bardzo istotne. Ważniejsze jest jakość rozmycia poza GO i tutaj ten obiektyw jest rewelacyjny. Nie tyle razi wielkość GO co jakość tła poza nim. Proszę zwrócić uwagę jak ładnie rozmywa również pierwszy plan nie tylko tło.
f5.6 nigdy nie będzie odpowiednikiem f4 ponieważ tutaj chodzi o pogoń za światłem. Często się robi w trudnych warunkach wcześnie rano i każda eV naprawdę dużo robi. Mam również 40-150 f2,8 Gdzie GO jest mniejsza i wydawało by się że motyw będzie pięknie wyeksponowany z tła a tu nie prawda ponieważ tło poza GO jest zdecydowanie gorsze niż przy 300 f4 co daje często wrażenie jakby użyta była o wiele większą przysłona.
OM-D E-M1 ZD12-50, ZD60, MZ 300 f4, MC14, Samyang 7,5, FL50 i drobiazgi
Bardzo się cieszę, że nie byłem to ja, bo nie chciałem psuć Twojej radościTeraz jednak muszę coś napisać, bo nie lubię jak są obrażane podstawy fizyki/matematyki. Jasność obiektywu to pojęcie służące tylko do wyznaczania ekspozycji. Ilość światła zależy od fizycznego rozmiaru dziury, przez którą światło wpada. Dla Olka dziura ma 300/4= 75mm. Dla 400mm i takiej samej dziury jasność będzie 400/75= 5,33. Zdecydowanie bliżej 5,6 niż 4.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
OM-D E-M1 ZD12-50, ZD60, MZ 300 f4, MC14, Samyang 7,5, FL50 i drobiazgi
Andrzej56, nie patrz na żadne przeliczniki, one zdjęć nie robią. Masz jeden z najlepszych obiektywów supertele i tego się trzymaj.
Jakość zdjęć zleży już tylko od Ciebie. Dla info. Olek przygotowuje konwerter x2, to będzie dopiero zabawa.
Pozdrawiam
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Trochę nieostrości jakie ten obiektyw produkuje , gdyby kogoś interesewoało
Idzie ten obiektyw jakoś taniej kupić niż za 11 klocków? Żadne promocje go nie obejmują...
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
tylko używkę, ale o takie niezwykle ciężko jak na razie