Tak to jest, jak sie uzywa wyrazenia okreslajacego "crop" Olympusa, ktory wynosi 2x, a dotyczy wymiaru matrycy, do wycinkow kadru.....
Tak to jest, jak sie uzywa wyrazenia okreslajacego "crop" Olympusa, ktory wynosi 2x, a dotyczy wymiaru matrycy, do wycinkow kadru.....
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
crop, z ang. przyciąć, obciąć. Crop to wycinek - fragment ze zdjęcia.
1:1 oznacza, że jeden piksel oglądanego wycinka to jeden piksel monitora. czyli wycinek (crop) o rozmiarze 1000 x 1000 pikseli jest wyświetlany na monitorze na obszarze 1000 x 1000 pikseli. Nie jest wyświetlany w skali 1:2 albo 2:1, tylko 1:1.
Wszyscy to wiemy, wszyscy to pewnie rozumiemy tylko czepiamy się wzajemnie detali. Z matematycznego punktu widzenia napisanie crop 1:1 ma może niewiele sensu, ale jednak ma - tak samo jak oznaczenie skali na rysunku 1:1
Faktycznie, zdjęcie porównawcze z 70-300 wyszło zadziwiająco słabo. Nie mam tego obiektywu więc po tym porównaniu myślałem, że jest po prostu bardzo słaby optycznie (przynajmniej na ogniskowej 300mm). Ale po Waszych zdjęciach jasno widać, że to chyba testowany egzemplarz niedomagał.
Bo crop 1:1 to wycinek obrazka pokazanego w skali 1:1
EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Test w ephotozine potwierdza tylko ze obiektyw jest doskonały szkoda tylko że jego premiera na rynku jest ciagle przesuwana. Porownywałem sample zawarte na imaging-resource z tego obiektywu z z innymi canona i nikona nawet te ze swiatlem 2,8 i przyznam ze nie ma sobie równych.
OM-D E-M1 ZD12-50, ZD60, MZ 300 f4, MC14, Samyang 7,5, FL50 i drobiazgi
To jest obiektyw dla notorycznych fotołowców. Mi musi wystarczyć 100-300. Ponadto- często nie ma możliwości wykorzystania "zoomu nożnego" i obiektyw zmiennoogniskowy jest praktyczniejszy.
M
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Jest test na fotopiolis
http://www.fotopolis.pl/n/22191/Olym...est-obiektywu/
tzw. Licentia poetica FOTOPOLIS
zmiękczenie w większych formatach juz nie występuje
ciekawa metodyka
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb